Annons

Pool - mycket mer än bara bad

Pool

En poolmiljö kan vara så mycket mer än bad. Här visar arkitekt Leif Qvist två härliga miljöer, både för bad, relax och umgänge och hur du bygger ett trädäck runt poolen.

Av: Leif Qvist, 03 april 2001

Det är många av oss som drömmer om pool. Oftast kanske man då mest fokuserar på själva badmöjligheten, men en poolmiljö kan vara så mycket mer. Här visar arkitekt Leif Qvist två härliga miljöer, både för bad, relax och umgänge.

Här kan familjen Nord verkligen njuta av sommaren. Det åttkantiga lusthuset har plats för åtta personer, vid det öppna grillköket bredvid sköts matlagningen. Eftersom även en bastu finns i anslutning till poolen, badar man utomhus även långt in på hösten.

Anledningar och argument för att skaffa pool är många. När jag som arkitekt får i uppdrag att skapa en poolmiljö på en villatomt, har familjen oftast länge gått i pooltankar. De har diskuterat olika typer, läge, ekonomi, tillbehör och drömt om turkosblått vattenglitter.

Annons

Poolen i sig är en sak, men en riktigt bra poolmiljö ska inte bara vara utöver badandet skall poolen vara trädgårdens centrum, en trevlig plats för fest och umgänge, grillning, dans och lek både på dagar och kvällar hela sommaren!

Välj pooltyp noga

Själva poolen kan byggas på många sätt. Ovan mark med en väggstomme av tryckimpregnerat trä eller rostfritt stål och invändigt klätt med en s.k. liner av vinylplast. Det kan vara ett bra alternativ för en kuperad tomt eller när schaktmassor finns för att återfylla och dölja poolvolymen. Den kan även vara nergrävd i mark eller nedsprängd i berg, vilket kräver stora ingrepp. En sådan pool kan helkaklas. Schaktmassorna kan användas för att bygga om en platt tomt.

En pool kan vara rund, oval, rektangulär eller månghörnig. Marken runt poolen kan vara en del av altangolvet. Det kan byggas av trä, klinker, sten eller tegel.

Att tänka på

De poolmiljöer jag visar i den här artikeln, är byggda för två vitt skilda tomter/hus. Den ena är dessutom en något mer exklusiv variant. Men båda familjerna hade samma önskemål:

- Det ska vara nära mellan hus och pool.

- Man vill ha en vacker poolutsikt från huset, både på dagen och i kvällsbelysning.

- Poolvolymen ska vara gömd.

- Den ska ligga insynsskyddad från gata och grannar.

- Placeringen ska vara soligt söderläge.

- Det ska vara vindskyddat lä.

- I anslutning ska finnas en uteplats med tak.

Exklusivt uppe på berget

Christina och Hans Nord har en solig, högt belägen bergstomt på c:a 1200 m2. De ville ta hem sommarnöjet på tomten. De önskade en poolmiljö som skulle ersätta både skärgårdshus, segelbåt och medelhavslägenhet. Enligt Hans är driftskostnaderna för polen betydligt lägre än bara resekostnader till och från skärgårdshuset.

Lusthusmiddag under kristallkrona

Poolen med mått 4 x 8 x 2 - 1,6 m sprängdes ner i den böljande bergssluttningen. Upp mot gatan i sydost rensades berget från jord och vegetation. Det stora trädäcket runt poolen konturanpassades mot berget. Från husets befintliga uteplats byggdes en trappa ner till pooldäcket. I däcket andra ände placerades ett färdigt åttkantigt lusthus med spröjsade fönster.

Det har plats för åtta sittande middagsgäster och en kristallkrona hänger över det runda bordet i mitten. Lusthuset och det vackra gula 20-talshuset inspirerade till en lång insyns- och vindskyddande skärmvägg i trä.

Den är glasad med spröjsade fönster. Den samtidigt byggda bastun i villan, ger också möjlighet till att i kyliga höstmörkret simma på rygg i poolen och titta på stjärnorna efter bastubadet. Det är en verklig njutning.

Bambu för skärgårdskänsla

Mot parkmarken i sydväst planterades en gräsyta mot trädäckets långsida och buskar i ca 2 m höjd. Närmast berget planterades bambu i höjd ca 175 cm för att ge lite skärgårdskänsla ihop med bergsklipporna. På norrsidan av trädäck och lusthus är en 70 cm hög slänt byggd som övergång mellan trädäcket och den lägre gräsplanen. Hela slänten är planterad med Rododendronbuskar och stenpartier. Pooldäcket har generösa ytor för solstolar, sittgrupper och grillkök.

Hela miljön kan avnjutas från bostadshusets vardagsrum och ovanliggande balkong. Speciellt vackert är det på kvällen när undervattenbelysningen och den låga avskärmade växtbelysningen är tänd. Allt teknisk installation är inbyggt i bostadshusets källardel.

Köpinformation

Poolleverantör: Ivab poolkonsult.
Leverantör av lusthus och möbler, Ekerö Möbler
Byggentreprenör: Kjell Brink Bygg
Landskapsarkitekt: S O Hagman Mark o Landskapskonsult AB
Markentreprenör: Stockholms Tomt och Gårdsentr.
Arkitekt: Leif Qvist

Kostnader:

Poolsystem med styrutrustning och poolguard (skydd för ytvärmeförluster och småbarn) ca 150.000:-,
Lusthus, altan och övriga snickerier ca 150. 000:-,
Markarbete, schaktning, växter och jord samt konsultarvode cirka 220 000:-
Totalt ca 520 000:-

Tvärsektion av den nedsprängda poolen.

Poolen ovanpå marken, med trädäck runt poolen.


Gäster som övernattar i lusthuset kan kliva rakt ut på trädäcket runt poolen för ett svalkande morgondopp.

Helene och Jesper Thureson passade på att slå ihop poolbygget med en helrenovering av den nyinköpta villans trädgård. Tomten är ca 700 m2 och villan är placerad i norvästra tomthörnet mot vägarna. Den har ett uppbyggt trädäck på ca 12 m2 åt söder. I öster höjer sig tomten ca 2 m upp till samma nivå som trädäcket. Östra delen har många höga träd.

Markutfyllnad döljer poolvolymen

För den här tomten blev en ovanmarkspool bästa lösningen.
Omliggande trädäck knyter an till det befintliga trädäcket och sträcker sig mot öster där det avslutas med en större sammanhängande yta. Där placerades ett lusthus direkt på mark, i samma nivå som trädäcket. Två stora markutfyllningar gjordes på trädäckets båda långsidor, för att dölja poolvolymen.

Mot båda gatorna planterade 170 cm höga insynsskyddande häckar. I södra tomthörnet, där gatan höjer sig planterades en grupp spireabuskar som ytterligare insynsskydd. Mot granne i söder har däckets kryssräcke en förhöjd pergola-del som skall bära insynsskyddande klätterväxter.

På norra sidan av poolen har den nya markslänten planterats med blommor och buskar för säsongslång färg och doft. Denna del av trädgården får också en liten köksträdgård och avröjda gräsytor till lek och spel. Här finns också bilangöring med stensatta ytor, mot en ny entrètrappa, i samma utförande som trädäcket runt poolen. Lusthuset målades i samma ljusgrå nyans som bostadshuset.

Inget bygglov behövs

Jesper har tillbringat barndomens somrar i Ålänska skärgården och ville återskapa en miljö där man från frukostuteplatsen kan dyka direkt i vattnet. De unga sönerna Andreas och Sebastian kan övernatta i lusthuset och kliva rakt ned i vattnet för ett morgondopp.

Den här typen av pool ovan mark kostar ungeför 60.000 kr att köpa. För det får man själva bassängkonstruktionen med väggar och stöttor.
Den snickarkunnige kan själv bygga resten och trädäcket runt poolen.

Den här poolanläggningen krävde grannarnas skriftliga godkännande av ritningen men inte formellt bygglov. Den andra poolanläggningen krävde däremot bygglov, p.g.a av sprängning och schaktning samt att bygget gränsade mot parkmark.

Köpinformation

Poolleverantör: Miamipool
Byggentreprenör: Dennis Karlsson, Solna Byggentreprenad AB
Markentreprenör: Falks Skog och Trädgårdsservice.
Arkitekt: Leif Qvist

Kostnader:

Poolsystem med styrutrustning och poolguard (skydd för ytvärmeförluster och småbarn) ca 100.000:-,
Lusthus, altan och övriga snickerier ca 150. 000:-,
Markarbete, schaktning, växter och jord samt konsultarvode cirka 150 000:-
Totalt ca 400 000:-

Tvärsektion av poolen.


Lusthuset på 10m2, är målat i samma färg som bostadshuset. Det har heltäckande fasadribbverk och indragna hörn. Fönster på båda sidorna. Placerat på trädäcket runt poolen.

Att tänka på:

De poolmiljöer jag visar i den här artikeln är byggda för två vitt skilda tomter/hus.
Den ena är dessutom en något mer exklusiv variant.
Men båda familjerna hade samma önskemål:

Det ska vara nära mellan hus och pool.

Man vill ha en vacker pool med fin utsikt från huset, både på dagen och i kvällsbelysning.

Poolvolymen ska vara gömd.

Poolen ska ligga insynskyddad från gata och grannar.

Placeringen ska vara soligt i söderläge.

Det ska vara vindskyddat lä.

I anslutning ska finnas en uteplats med tak.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 april 2001 Leif Qvist
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för...

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]