Annonssamarbete
Foto: Folkpool

Lyx med eget spabad hemma

Pool

Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Av: Redaktionen, 15 april 2020

1. Vad är fördelarna med spabad?

Många upplever att badet blir familjens bästa stund i veckan. I spabadet umgås och pratar man med varandra utan mobiler som stör. För många är det en hälsoinvestering, i spabadet kan man verkligen slappna av efter en lång arbetsdag. Det fina är att spabadet alltid är redo att användas, det kräver ingen förberedelse utan finns där vardag som helg, året runt, säger spaexperten Magnus Holgersson på Folkpool.

Spabad

En plats för avkoppling för både kropp och själ.

 

2. Vilken storlek ska man välja?

Det finns en del att välja på, från kompakta spabad för tre personer till extra stora modeller för nio personer. För de allra flesta så är ett bad för 5-6 personer ett bra val. Även om man oftast badar två så är det skönt med extra plats när exempelvis bästa vännerna kommer på besök. När det gäller utformning så kan du välja mellan öppen design med sittplatser eller ett bad med ett eller två liggsäten och färre sittplatser. Här är det viktigt att du besöker en butik där du kan provsitta olika modeller.

 

3. Vad kostar ett spabad?

Ett bra spabad, som är isolerat för vinterbruk med inbyggd automatisk rening och har ett så kallat termolock, kostar från 40 000 kronor upp till drygt 200 000 kronor. Skillnaden handlar framförallt om utformningen, både design och själva ergonomin samt reningssystemet och hur utvecklad massage badet erbjuder. Det ska vara lätt att krypa ner i sitt spa.

 

4. Var är det bäst att placera spabadet?

Ett spabad är lätt att placera. Tänk på att det är en fördel att ha spabadet så nära huset som möjligt. Det ger bäst möjlighet för spontana bad, i synnerhet under höst och vinter. Det ska vara lätt att kliva ut i badrocken, lyfta på locket och krypa ner i det varma vattnet. Skapa gärna en mysig miljö runt badet, en spaljé kan ge skydd mot både vind och insyn.

 Skönt med insynsskydd för att verkligen kunna slappna av.

  

5. Är det krångligt att installera?

Spabad levereras som en färdig produkt, så när du ställt det på plats behöver du bara ansluta el. Vatten fyller du på med trädgårdsslangen. Befintligt trädäck eller yta med marksten fungerar som regel bra som underlag, annars är det relativt enkelt att göra i ordning en plats med packad makadam (bergkross). 

– Det är roligt att leverera ett spabad, kunden beställer badet, får det levererat, och redan dagen efter så har man en glad och lycklig kund som tagit sitt första premiärbad! Berättar Magnus.

 

6. Hur mycket el förbrukar ett spabad?

De flesta blir förvånade över hur lite el ett spabad verkligen drar. Men det är viktigt att välja ett spabad som är bra isolerat. Energiförbrukningen skiljer sig nämligen åt mellan olika märken. Räkna med ca 3 000 kWh om året, i dagsläget är det drygt 3000 kronor beroende på vilket elavtal du har. För att vara på den säkra sidan så ska du välja ett spabad som är testat av ett oberoende testinstitutet, exempelvis RISE (fd. Statens Tekniska Forskningsinstitut). Fråga alltid din spasäljare efter en oberoende energirapport.Provsitt spabadet så att du får en höjd som passar just din kropp.

 

7. Hur väljer du rätt modell?

Det är lätt att klicka hem ett bad från nätet men spabad är utformade för olika kroppslängd och därför är det mycket viktigt att du får chans att provsitta. Det kan du göra i butik, se till att du sitter riktigt skönt och att inte axlarna sticker upp. En välsorterad butik erbjuder flera märken så att du kan jämföra vilken modell som passar dig bäst.

 

8. Hur mycket tid behöver jag lägga på skötsel?

Den veckovisa skötseln klarar du av på mindre än 10 minuter. Det handlar om att kolla pH-värde och klor samt dosera efter behov. Tvätta filtret en gång i månaden och 3-4 gånger om året behöver du byta ut vattnet. Det går snabbt att tömma ur badet med en dränkpump och sedan fyller du på med nytt vatten från trädgårdsslangen. 

 

9. Vad är viktigt att tänka på vid köpet?

Välj ett välrenommerat företag med lång erfarenhet som kan erbjuda service och reservdelar i framtiden. Besök en butik som kan visa flera märken och modeller så att du kan prova ut det spabad som passar dig bäst. 

 

Fakta: 

Folkpool har varit verksamma sedan 1968 och är Sveriges största leverantör av spabad och pooler. Med drygt 30 butiker med spautställning över hela landet och utbildad personal ges bra förutsättningar för ett säkert köp. Vi finns kvar med service, tillbehör och goda råd under ditt spaägande.

 

15 april 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för...

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.