ANNONS FRÅN FOLKPOOL

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.


1. Kan alla ha pool?

Det går att bygga pool på de allra flesta tomter, det är sällan det inte går att ordna på ett bra sätt. För en bergig tomt så kan en ovanjordspool vara ett alternativ eller kanske ett swimspa. Det är en kompakt året-runt-pool som levereras badklar och erbjuder både simträning mot jetstråle och avkopplande massage. Den är fullt isolerad för att kunna användas året runt. Bäst är att boka ett gratis hembesök av en erfaren poolsäljare för att se möjligheterna för just din tomt.

2. Vad kan jag göra själv och vad bör proffs göra?

Är du händig och har tid så kan du bygga poolen helt själv. Det finns bra instruktioner som följer med poolpaketet. Du kan också välja att göra vissa moment själv och ta hjälp med andra delar av projektet, som att lägga den så kallade linern och installera reningsverket. Eller så väljer du en helhetslösning där poolföretaget tar hand om projektet och ser till att poolen blir badklar.

3. Drar poolen mycket energi?

Pooltak

Pooltak är ett perfekt sätt att förlänga badsäsongen.

Det är nog många som tror det, för så var det förr i tiden om man ville ha varmt i poolen. Men nuförtiden värms nästan alla pooler av en poolvärmepump. Den värmer poolen när det är varmt ute vilket gör den mycket effektiv. En bra poolvärmepump har en verkningsgrad på 5, det vill säga 1 kW in till värmepumpen ger 5kW värme till poolen. Du kan alltså hålla 28 grader i poolen med mycket bra driftsekonomi. Man kan även använda sig av solfångare och värmeväxlare för uppvärmning. Ett bra poolöverdrag (som exempelvis ett pooltak) ska du ha för säkerheten men också för att minska värmeförluster och spara energi. Energieffektiva reningsverk och LED-belysning är andra saker som bidrar till lägre energiförbrukning.

4. Tar skötseln mycket tid?

Den tar mindre tid än vad många tror. Räkna med en halvtimme i veckan under säsongen för att mäta klor och pH-värde, dosera lite klor och städa poolen. Den största tiden går åt till att bottensuga poolen, men har du en poolrobot som städar automatiskt så tar skötseln knappt 10 minuter i veckan. Sedan är det klart! Vinterstängning och vårstart tar några timmar per gång men det kan du få hjälp med om du vill.

5. Vilka trender ser du i poolbranschen just nu?

Pool 

Den vackra mosaiken är linern, en slags duk som utgör poolens tätskikt. Linern kan du få i den färg eller det mönster som passar just din miljö. Och när du vill byta den i framtiden är det relativt enkelt.

Det går trender även i poolbranschen även om det inte är så snabba kast. När det gäller utseende på poolen så är det en fördel är att välja en så kallad linerpool. Linern är en slags duk som utgör poolens tätskikt. Den kan du välja i olika färger och mönster och med ganska enkla medel så kan du byta den i framtiden, för att ändra utseendet på poolen. I övrigt väljer många en helgaveltrappa till poolen, den gör det enklare att gå ner i poolen än vanlig poolstege och det är skönt att sätta sig på ett trappsteg halvvägs ner i poolen. Annars efterfrågas energieffektiva lösningar och produkter som gör poolen lätt att sköta om. Här finns modern teknik med saltklorinatorer och flytande mätstationer som visar status på poolvattnet i din mobiltelefon.

Pool trappa 

Här en pool med så kallad helgaveltrappa, ett bekvämt sätt att gå ner i poolen, och en skön plats att sitta på i det varma vattnet. 

6. Vad kostar det att bygga en pool?

En permanent, men enklare utrustad pool som monteras ovan mark och som du bygger helt själv får du från 50 000 kronor. Vill du istället ha en markpool som är nedgrävd så ligger själva poolpaketet på från ca 100 000 kronor och uppåt, byggd och klar blir priset ofta drygt det dubbla mot vad poolpaketet kostar. Till det tillkommer poolmiljön runt poolen, beroende på vad du vill ha.

 7. Vi vill köpa pool – hur går vi tillväga?

Pool trädgård

En pool ska passa det egna hemmet, bäst är att boka ett gratis hembesök av en erfaren poolsäljare och prata om möjligheterna för just din tomt.

Skriv ner dina drömmar hur du vill att poolen ska se ut och sedan är det klokt att ta hem en erfaren fackhandlare som kan se vad som är möjligt på just din tomt. Då får man det bästa underlaget för att ta fram ett bra förslag och offert för poolprojektet. Praktiska saker som typ av poolöverdrag och uppvärmning och placering av reningsverk har poolhandlaren koll på och kan ge värdefulla tips.

Tänk även igenom hela poolmiljön för att skapa en härlig samlingsplats för familj och vänner, där man trivs att umgås. Fundera även på vilket material du föredrar runt poolen, trä eller marksten?

Välj en leverantör med lång erfarenhet och bra referenser som kan erbjuda service och reservdelar i framtiden. Slutligen, ha inte för bråttom, det är resultatet som räknas.

  

Faktaruta

Folkpool har varit verksamma sedan 1968 och är Sveriges största poolleverantör. Med drygt 30 butiker över hela landet och utbildad personal som erbjuder hembesök ges bra förutsättningar för ett säkert poolköp. Vi är med dig från första idé till färdig pool och finns även kvar under ditt poolägande med service, tillbehör och goda råd. 

Mest lästa artiklar