Annons
Foto: Lennart Dannstedt

Frågor och svar om pool

Pool

Att ha en egen pool står för lyx, lättja och sommar. Vem vill inte ha det så? Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör pool.

Av: Elisabet Broomé, april -06, 03 april 2006

 En markpool ger större frihet när du ska välja form men kräver ett gediget markarbete.

1. Var på tomten är det bäst att placera poolen?
Börja med att ta fram en skalenlig ritning över hus och trädgård. Samla sen familjen och börja drömma. Men tänk på detta: Poolen bör helst placeras i söderläge. Mycket sol ger lägre uppvärmningskostnader och sen så är det härligare att bada i sol.

Var i trädgården finns det bästa vind- och insynsskyddet? Eller planerar ni att bygga ett sånt också? Kontrollera att det inte finns ledningar för el, vatten eller telefon i marken där grävning ska göras. Kontakta Telia och ditt lokala elbolag för utmärkning av ledningar om du är osäker. Undvik om möjligt att placera poolen på ett ställe där grundvattennivån är hög. Undvik också närbelägna buskar och träd som kan skugga och skräpa ner vattnet. De flesta poolföretagen erbjuder även kostnadsfria hembesök för att tillsammans med er diskutera utformning och placering.

2. Behöver jag bygglov?
Bygglov behövs bara i speciella fall. Till exempel om poolen kommer att placeras nära tomtgräns eller när man förändrar marknivån. Det är alltid säkrast att ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få klara besked. Inom stadsplan krävs oftast ett marklov för grävning.

3. Vad ska man ha för material runt poolen?
Det vanligaste är trätrall eller stenplattor. Man kan även gjuta ett däck runt poolen och sedan lägga trall eller plattor utanför gjutningen. Tänk på att det ska vara skönt att gå på – det är också smart att ha något där det inte samlas massa jord och gräs under blöta fötter. Allt detta hamnar ju sen i poolen.
Utrymmet runt poolen bör också vara väl tilltaget för att rymma utemöbler som solstolar och sittgrupper. Poolområdet blir ofta en central punkt i villaträdgården där det ska vara trivsamt att vara.

4. Vad är bäst, markpool eller ovanjordspool?
Markpoolerna anses vara lite exklusivare och ger samtidigt större frihet i val av form. Friformspoolen har oändliga möjligheter och kan passas in i vilken miljö som helst. En markpool kan även passa i sluttningstomter om det finns utrymme för uppfyllnad eller genom att bygga stödmurar. Denna typ av pool kräver ett gediget markarbete, bra material i stommen samt ordentlig utrustning för vattenrening och uppvärmning. Vanligast på den svenska marknaden är den rektangulära markpoolen med måtten 4 x 8 meter.

Ovanmarkspoolen är en pool ovan mark, oftast lite mindre och enklare utrustad. Den används med fördel då man vill undvika grävning eller sprängning. Poolens totalpris blir ofta lägre då schaktkostnaden till stor del utgår. Nackdelen kan vara att det är svårt att montera in en trappa eller poolöverdrag i skena. Det finns dock ett flertal olika kategorier av ovanjordspool. Från den enklaste badleksaken för några tusenlappar till en pool med lika lång livslängd som en riktig markpool för allt från 40 000-50 000 kronor och uppåt.

Även en ovanjordspool kräver markarbete och packad grusbädd för att få en bra grund att stå på. För längre livslängd och enklare skötsel krävs bra material i stommen och ett ordentligt reningsverk.
Stommarna görs i betong, mursten, plast, trä och i galvat eller rostfritt stål. Generellt delas de in i tunga och stela eller lätta och flexibla konstruktioner. Populärast i Sverige är en lätt och flexibel pool tillverkad i trä.

5. Vad kostar det?
Den tiden är förbi när en pool var en ouppnåelig lyx. I dag får man en nergrävd pool för cirka 45 000 kronor men då tillkommer grävning och eget arbete. Men som sagt, beroende på önskemål och förutsättningar så kan det också bli mycket dyrare. Den vanligaste storleken 4 x 8 meter kostar cirka 90 000 kronor i paket, då ingår allt som behövs men inget extra. Viktigt att tänka på är drift, service och underhåll.

För självbyggaren gäller att man kan hantera både byggnation och reparation då livslängden för en normal pool ofta är över 30 år.
Anlitar man ett poolföretag för byggnation är det viktigt med en lokal förankring då de snabbt ska vara på plats om något går snett och senare finnas till hands för framtida service och underhåll.

6. Hur sköter man sin pool?
En pool är som vilken byggnadskonstruktion som helst. Den kräver löpande underhåll och skötsel. För den dagliga driften gäller att hålla vattnet rent och behagligt. Desinfektion görs vanligtvis med klor, mekanisk rening med filter och pooldammsugare. Mycket görs relativt enkelt och snabbt men det är ändå av stor vikt att vattenvärdena kontrolleras med jämna mellanrum. Har man en utomhuspool tar också vinterstängning och vårstart några timmar i anspråk vår och höst.

7. Hur värmer man poolen och vad kostar det?
För att värma upp vattnet använder man oftast elvärme eller värmeväxlare. På senare tid har poolvärmepump och solfångare blivit väldigt populära. Dessa möjliggör en temperatur på 27-28 grader för runt 1 000 kronor i månaden då poolen är i drift. Tillsammans med de kemikalier som behövs får man räkna med cirka 1 500 kr i månaden för en normalstor pool.

8. Kan man bygga poolen själv?
Ja, de flesta pooler kan man faktiskt bygga själv. Men beroende på val av pool och utrustning kan jobbet bli stort, det är inget litet jobb – kom ihåg det! Det kan innebära stora markarbeten. Oftast erbjuder de olika poolföretagen hjälp med montering. Kostnaden varierar beroende på förutsättningarna.

Till monteringen tillkommer nästan alltid en elektrisk installation som ska göras av elektriker. Poolleverantören har ofta någon lokal elektriker att rekommendera som är van att arbeta med poolinstallationer. Bygger man poolen själv kan det vara bra att få hjälp med monteringen av liner samt en översyn av reningsverk och rördragningar. En uppstart och genomgång av vattenkemin kan också vara väl spenderade pengar för ett lyckat poolköp.

9. Vilket ytskikt ska man välja, plast, kakel eller stål?
Den vanligaste beklädnaden i pooler i Sverige är poolduk, så kallad liner. Men man kan välja annat. För en riktigt exklusiv pool där inte pris och underhåll är avgörande kanske mosaik väljs. Och numera går det även att köpa en pool i rostfritt stål. Allt har sina fördelar och nackdelar men kortfattat så gäller följande:

Liner passar det svenska klimatet eftersom det innebär att man inte behöver tömma poolen vintertid vilket man behöver göra om man har kakel. Kakel är ett vanligare alternativ i varma länder. Stål som ytskikt i en pool är än så länge ganska ovanligt. Mycket av den utrustning som säljs idag görs mer och mer i plast och titan för att garantera en lång livslängd. Linern är prisvärd och lätt att underhålla. Blir den för ful eller sliten är den lätt att byta ut. Kakel är ganska lätt att sköta men svår och dyr att reparera. Generellt gäller således linern för en svensk privatpool.

10. Vilket poolskydd är bäst?
Enligt plan- och bygglagen ska poolen omges av ett staket eller förses med någon typ av poolskydd som förhindrar att någon ramlar ned i poolen. Poolskyddet minskar även förbrukningen av kemikalier och vattenförbrukningen (avdunstning och backspolning). Värmekostnaden minskar med minst 50 procent om du har poolen täckt när den inte används och skyddet hindrar skräp från att blåsa ned i poolen.

Det vanligaste är standardskyddet som ligger och flyter på vattenytan och fästs i poolsargen eller pooldäcket. Detta skydd är det enda som kan användas vintertid. Nästa variant av poolskydd är de med upprullning. Dessa skydd ligger delvis på vattenytan men glider i en skena som monteras på poolsargen. Tredje varianten är helautomatisk. De kan ligga på vattenytan eller hänga några centimeter ovanför.

På senare år har även skjutbara poolhus blivit vanligare. Dessa består av 4-5 sektioner som löper i skenor och möjliggör en längre badsäsong. Tar man de exklusivaste och största modellerna fås ståhöjd runt poolen och möjlighet att placera möbler under tak i anslutning till poolen.

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Pool.Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Pool.Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Pool.

Bild 1. Lite härligt motions-simmande kan man fixa även i den minsta poolen med en Jet-Stream. Pris från cirka 14 000 kronor.

Annons

Bild 2. Vill du ha trappan i hörnan av poolen? Eller kanske en bred som löper längs hela kort-sidan? Nu kan du få en invändig trappa som byggs helt efter dina egna önskemål. Pris beroende på mått. Poolhuset.

Bild 3. Välj form, färg och mönster på linern (duken) i poolen. Du kan få mönster som mosaik eller carrara, turkos, ljusblått, mörk-blått, vitt eller sand-färgat. Riktpris för mönstrad liner 4x8 meter är cirka 16 000 kronor. Poolhuset.

Köpinformation:

• Folkpool 08-554 810 00 www.folkpool.se
• Poolhuset 011-10 45 58 www.poolhuset.se
• Poolkungen AB 031-91 98 00 www.poolkungen.se
• Svenska poolfabriken 0920-20 34 70   www.svenskapoolfabriken.com
• Steelpool 016-14 99 30 www.steelpool.se
• Sveriges Pool producenter www.svp.a.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
03 april 2006 Elisabet Broomé, april -06
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för...

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]