Annons

En pooldröm

Pool

Hur är det egentligen att äga en pool? Hur ska man sköta den? Det får du veta här.

Av: Staffan Biörck, 08 mars 2001

Hur är det egentligen att äga en pool? Hur ska man sköta den? Är det mycket jobb? Vad gör man under vintern?

En anledning till att köpa pool för många är ofta tidigare poolupplevelser. Kanske hade du en som barn, eller så fick du tillfälle att bada hos någon bekant eller granne. Tidigt uppstod tanken att "när jag blir stor så ska min familj ha en pool i trädgården". Men då poolen tidigare har haft en lyxstämpel på sig, har många väntat med köpet till dess att ekonomin tillåtit det. Ofta alldeles för länge, då poolen faktiskt inte är så dyr och dessutom är enkel att sköta själv.

Annons

För lek och motion

Att äga en pool har många fördelar. Merparten av svenska pooler ägs av barnfamiljer, och under det långa sommarlovet utnyttjas de intensivt. Poolen är också populär som centralpunkt för familjens fester, t ex grillparty med dopp. Man ska heller inte glömma de miljömässiga fördelarna. Poolen är ett vackert inslag i trädgården och ett tacksamt objekt att skapa miljö kring.

Poolen är till för lek och motion. Det finns en uppsjö av speciella vattenleksaker att köpa eller att rigga upp själv. Ett enkelt snöre tvärs över poolens mitt, vips har du ett nät för vattenvolleyboll. När barnen har kalas tar jublet aldrig slut när föräldrarna spelar clowner och druttar i vattnet Med några bekväma flytfåtöljer som har behållare för svalkande läsk känns det som om man är på sydliga breddgrader, under gassande sol.
Simning är också en av de bästa motionsformerna. Skonsam för muskler och leder, då kroppen är lättare i vatten än i luft. Och det finns inte någon motionsform som slår simning när det gäller effektivitet och välbefinnande. Även en mycket liten pool kan ha en Jet-Stream, så man kan simma på stället mot en kraftig vattenstråle.

Poolen bör vara integrerad med uteplats, grill, lusthus och vad man nu har i trädgården. Det inger lustkänsla att sitta vid "poolside" och se solglittret i vattenytan. Kvällstid är poolen naturligtvis upplyst av undervattensbelysning, bättre fond än så kan man inte ha vid kräftkalaset.

Hur håller man badvattnet varmt?

Allteftersom har kravet på badtemperatur stigit. Och det är för att vi använder poolerna mer och till annat än ren avsvalkning. 25-30 grader bör badvattnet hålla, och uppvärmning kan i och med det vara den dyraste delen av årskostnaden. Men den kan hållas nere, först och främst genom att poolen förses med ett värmeöverdrag, som används nattetid. Solfångare är nästa geniala uppfinning, som installeras i ökad utsträckning. De kan ändå kompletteras med elvärmare, som håller en underhålls-temperatur när vädret inte är det bästa, men hur som helst, reduceras driftskostnaden.

Även om det är lätt att hålla poolen öppen med varmt vatten under en lång säsong så är det inte många entusiaster som nyttjar den möjligheten. Poolen har ungefär samma användningstid som båtar och husvagnar, d v s från början av maj till mitten av september, när också luften är varm.

Jobbigare än så här blir det inte!

Den mest avgörande faktorn för hög badkomfort är vattnet i poolen. Är den inte välskött uppstår snabbt algtillväxt och skador på själva poolen. Men med dagens moderna utrustning är det lätt att sköta den. Nedan följer de vanligaste skötselråden för olika perioder under året.

Start efter installation

När poolen är nyinstallerad och startas för första gången är det viktigt att skapa ett balanserat vatten. Med poolen följer en skötselinstruktion och oftast ett komplett paket av kemikalier. Säljare eller montör bistår med genomgång av skötseln och ser till att din pool får det balanserade vatten den ska ha. Med detta menas att vissa värden, pH, kalkhalt etc, anpassas till en för bad lämplig nivå. När dessa är uppnådda tillsätts de preparat som ska desinficera poolen.

Under säsongen

I princip ska poolen hållas ren och vattnet desinficeras. Vill du ha så litet manuellt arbete som möjligt finns det automatiska bottensugare och desinfektionsapparater. Alternativet är att någon gång i veckan tillsätta klor och bottensuga. Besök poolbranschens egen hemsida ww.svp.a.se och hoppa därifrån vidare till de olika företagens hemsidor. Hos några av dem kan du få bra poolskötselanvisningar, speciellt vad gäller vattenkemi.
Att testa pH-värde (och även klorhalt och andra intressanta parametrar för god vattenkvalitet) är idag mycket lätt med hjälp av "teststrips" som bara doppas i vattnet, varefter resultatet läses av mot en färgskala.

Ytterligare en innovation i poolvärlden, som på senare tid har vunnit insteg och underlättar skötseln, är flockningsmedel i påsar, som läggs i bräddavloppet och där sakta löses upp. Vitsen är att de hjälper sandfiltret att fånga upp mineralpartiklar i vattnet.

Ett reningsverk (med reningsverk menas pump och filter) styrt av regleringsur bör gå dygnet runt under den varmaste årstiden, i övrigt kan man reducera gångtiden.

Beroende på graden av nedsmutsning från luften och de badande ska sandfiltret backspolas (med backspolning menas att föra poo

Vinteravstängning

Allt det roliga har sitt slut, så även badsommaren. När man ska sluta är naturligtvis en smaksak, men när det är dags så finns det några saker att tänka på.

Normalt brukar man stänga av värmen när kostnaden för den dividerad med badtillfällena känns för hög. Rening och desinficering får fortsätta ett tag till, dock kan man reducera antalet gångtimmar.

Innan pumpen stängs av sätter du till algbekämpningsmedel, som då kommer att fördelas jämt i poolen. Gör se´n en sista bottensugning och tvätta vattenlinjen. Returspola så reningsverket rejält. Stäng av pumpen och förbered vintersäkringen av elektrisk materiel.

Enklast är om pump, värmare, elcentral m m har monterats i garage eller tvättstuga, då kanske ingenting behöver göras. Elektriska saker som står utomhus kan däremot drabbas av kondens och korrosion, så det är inte dumt om dessa har anslutits med Europahandskar för enkelt montage och demontage.

Detaljer som innehåller vatten ska tömmas, så att de inte fryser sönder. Filtertank m m har alltid löstagbara dräneringspluggar, glöm ej heller manometern (filtrets tryckmätare). Lösa detaljer i bräddavlopp och inlopp tas in, och utgångarna pluggas (via bräddavloppet går vattnet till reningsverket för att sedan åter komma till poolen via inloppen). Lejdaren skruvas bort. Undervattenslampan får sitta kvar, om du inte sänkt vattennivån så långt att glaset riskerar att sprängas av isbildning.
Vintertäckningen (ofta någon form av plåttäckning) läggs på och poolen tillönskas God Jul.

Vårstart

Så fort isen har tinat bör du få igång poolen. I en modern pool byter man inte vatten år för år, så det är viktigt att få vattnet i rörelse och undvika algtillväxt, även om det ännu inte känns badvänligt. Man inleder säsongen enklast så här:

Ta bort vintertäckning och rengör vattenlinjen på poolen. Höj sen vattennivån till mitten av poolens bräddavlopp. Tag bort pluggar för bräddavlopp och inlopp. Sätt sen tillbaka dräneringspluggar i filter och pump, sen får man förstås inte glömma manometern.

Öppna ventiler och provstarta pumpen. Om pumpen är placerad över poolens vattennivå måste man vid första start hälla en skvätt vatten i grovfiltret, så pumphjulet har något att börja arbeta med. Har du tidur till reningsverket, kan detta gärna för den första perioden ställas in på 24 timmars gångtid.

Kontrollera pH-värdet, reglera detta och chockklorera vattnet även om du inte ska börja bada nu. pH-kontrollen är viktig - även om värdet var bra förra hösten kan vintersnö och regn ha påverkat detta. Desinficering med elektrolytiska system, t ex saltgeneratorer fungerar inte innan vattnet blivit ungefär 18 grader.

Om det finns löv och annat skräp på botten ska det sugas bort. Vänta inte för länge med detta, organiskt material är en bra grogrund för bakterier och algers tillväxt.

Om du inte ska börja bada än på ett tag finns ingen orsak att sätta igång elvärmaren, marken är fortfarande kall och uppvärmning av denna kommer att kosta mycket. Har du däremot solvärme kan denna få komma igång så tidigt som möjligt. Speciellt under tidig vår, när det är varmt i luften och kallt i vattnet ger denna ett oerhört gott värmeutbyte, du kan tidigarelägga säsongen flera veckor utan att det kostar något.

Kommentar

Sammanfattningsvis kan man säga att arbetet med att sköta en pool kanske ligger på någon timme i veckan. Vattentest, klorering, pH-reglering, bottensugning och backspolning. Vårstart och vinterstängning görs lätt under en dag. Men glöm aldrig bort att vitsen med att ha en pool är att bada i den, för att bada i den krävs ett bra vatten. Detta uppnås med enkelhet om ovanstående instruktioner följs.
Som sagt, besök oss på ww.svp.a.se och dröm dig bort för en stund.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 mars 2001 Staffan Biörck
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för...

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]