Checklista inför poolbygget

Innan du drar igång projekt poolbygge är det några saker du bör tänka på. Vi har listat dem i tur ordning så att du ska göra rätt och kunna njuta utan besvär av din pool.


1. Bestäm en budget

där du räknar in alla moment som krävs för poolbygget, inte bara själva poolpaketet.

2. Välj pooltyp

Det finns markpooler, ovanjordspooler och olika typer av spatunnor. Markpoolen är det vanligaste, det vill säga en nedgrävd pool, oftast 4×8 meter. Men det finns naturligtvis en uppsjö former och storlekar att välja mellan. En markpool på 4×8 meter kan kosta från drygt 100 000 kronor i material och lika mycket till om du vill ha den färdigbyggd och badklar. Priset varierar beroende på poolmodell och tillval.

Har du en mindre budget är ovanjordspoolen en variant. Ovanjordspoolen är en plåtpool med plastduk, som ställs på plan mark. De finns att köpa för mellan 15 000 och 35 000 kronor i bygghandeln eller via postorder.

Ett spabad för utebruk brukar kosta från 50 000 kronor och uppåt, och en vedeldad badtunna mellan 15 000 och 50 000 kronor beroende på material och utrustning.

3. Välj plats

Välj gärna söderläge om du har möjlighet, och placera inte poolen för nära några skuggande träd eller buskar, som kan skräpa ner. Tänk också på helhetsintrycket. Skapa en miljö med ett skönt trädäck eller en härlig markstensyta runt poolen.

4. Gör ett noggrant grundarbete

Grundarbetet är a och o för att poolen ska hålla länge och du ska kunna njuta av den. För ovanjordspoolen gäller att packa en grusbädd och ha ett hårt packat bärlager att ställa den på. Markpoolen kräver mer jobb, med en prefabricerad stomme i trä, stål eller plast, som grävs ner i marken.

5. Liner eller äkta mosaik?

Liner är det vanligaste tätskiktet i en markpool. Det är en PVC-duk som används till prefabricerade poolstommar i olika material. Fördelen är att man får en lätt konstruktion som är stark och flexibel och som kan ta upp små rörelser och sättningar i marken. Linern finns i olika färger och mönster, bland annat populära mosaikmönster. Den är lättare att underhålla än till exempel kakel- eller mosaik där smuts kan fastna i fogarna. Vill du ha en pool med äkta mosaik krävs en gjuten poolstomme och kostnaden ökar markant.

6. Poolskydd

Ett polskydd har många funktioner. Främst är det till för säkerheten. Alla poolägare är enligt lagen skyldiga att antingen täcka över sin pool med ett säkert poolskydd, eller bygga in poolen med ett 90 cm högt staket med låsbar grind. Men ett poolskydd hjälper dessutom till att hålla poolen ren från skräp, det håller kvar värmen i vattnet och det minskar förbrukningen av kemikalier i poolen.

7. Trappa vs stege

Nu har du valt pooltyp, plats och material. Då kommer frågan – trappa eller stege? Trappornas fördel är att de gör det lättare att kliva i och ur poolen och att man kan sitta på ett trappsteg och njuta i solen. Men en trappa är betydligt dyrare än en stege. Räkna med 25 000 – 30 000 extra för en trappa.

8. Djupet

Det allra vanligaste är ett pooldjup mellan 115 och 135 cm (väggdjup 130-150 cm). Djupare än så behövs inte för lek, simning och rekreation. En jämndjup pool är dessutom bäst för bad och lek, eftersom hemmapooler brukar vara så små att det är svårt att få till en bra lutning om man vill ha en övergång från grunt till djupt.

9. Värme i poolen

I dag finns energieffektiva uppvärmningssystem som gör att man kan hålla behagliga +28°C med god driftsekonomi. Mest populärt är att använda en poolvärmepump. Det är en specialanpassad luft-/vatten värmepump som dockas in direkt på poolens cirkulationssystem. Eftersom poolen ska värmas när det är varmt ute arbetar poolvärmepumpen under idealiska förhållanden. Poolvärmepumparna ger normalt 4-5 gånger mer än de drar vid +15°C i utetemperatur. Med en solfångare klarar man cirka 80 procent av värmebehovet men då varierar temperaturen mer. Vid värmeböljor blir det över 30°C och när det är regn sjunker temperaturen. Det kan vara bra att installera en elpatron för att ge stödvärme när det behövs. Om ditt hus har bergvärmepump eller vedpanna kan en värmeväxlare installeras för att föra över värme till poolen. Det är viktigt att värmekällan har tillräcklig kapacitet.

10. Miljön då?

Kemikalier och uppvärmning. Hur illa är egentligen en pool för miljön? Inte så illa som man kanske kan tro… I dag finns det bra alternativ till kemikalierna. En saltklorinator tillverkar klor av salt och är skonsammare mot hud, ögon och miljön än vanligt klor. Uppvärmningen kan ske med solfångare och poolvärmepumpar som ger energieffektiv uppvärmning. En pool kan också byggas klimatsmart. Det finns bland annat poolstommar i återvunnen polyeten som är starkt och hållbart.

11. Skötseln

Det som kan oroa blivande poolägare är hur mycket tid de ska bli tvungna att lägga ner på skötsel av poolen. Avsätt en halvtimme i veckan så är jobbet gjort, menar Magnus Holgersson på Folkpool. Det räcker för att dammsuga, dosera kemikalier och plocka skräp. En halv dag på våren och lika långt på hösten är tillräckligt för att få igång poolen och stänga igen den inför vintervilan.

12. Inför vintern

I en markpool med liner kan man behålla vattnet hela vintern. Den klarar att frysa. Töm pump, filter och ledningar och plugga inlopp och bräddavlopp. Täck poolen med poolplåtar så får du ett säkert skydd för djur och människor. I en pool ovanför mark måste du däremot tömma och kan bara spara några decimeter vatten.

Poolexpertens bästa råd

• Planera ordentligt innan du sätter igång. Ha inte för bråttom. Det är resultatet som räknas.

• Titta runt på marknaden och jämför alternativ. Ta hem säljaren för att se vad tomten har för förutsättningar och ge viktiga råd.

• Fuska inte med det viktiga grundarbetet. Ett bra markarbete med dränering och rätt återfyllnadsmaterial är A och O för bra resultat och längsta livslängd.

• Välj en etablerad leverantör som kan erbjuda service och förse dig med reservdelar i framtiden.

• Läs gärna mer på pooltillverkarnas branschorganisation – www.svpp.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar