Foto: Encore SE från Folkpool

Allt du behöver veta om spabad

Pool

Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Av: [email protected], 31 oktober 2017

Patric Ljung från Hydropool ser en uppåtgående trend i intresset för spabad, och det finns ingen direkt typisk ålder eller boendetyp hos de som investerar i ett varmt omslutande bad:

– Man badar betydligt oftare och man värderar i dag kvalitet och ett lättskött spabad. I takt med att fler köper spabad så har trenden även blivit att vi badar fler och oftare. Det ställer större krav på oss och våra produkter, säger Patric.

 

Annons

Storlek på spabadet

– Det är egentligen en smaksak för hur stort spabad man vill ha. Det finns för två personer, upp till åtta. De flesta väljer ett bad för 5-6 personer även om de oftast är två personer. Då finns det plats för hela familjen eller när vänner hälsar på. Ett bad med flera olika sittplatser har olika sittdjup och olika massagejets, vilket gör att ibland man flyttar runt i badet, menar Magnus Holgersson från Folkpool.

– Om ni är fler än fyra stycken som badar är det skönt med ett rejält spabad rent storleksmässigt, försök undvika att bara räkna antal platser. Om spabadet är 230x230 får man ordentligt med plats för ben och fötter också, säger Mikael Karlsson, säljare Svenska Badrumsinredningar.

 

Innan du köper spabad – strukturera

Magnus Holgersson tipsar:

  • Bestäm en budget.
  • Fundera på vad som är viktigast – öppet för social samvaro, eller utvecklad ergonomi och påkostad massage?
  • Besök en fackhandlare med utställning som visar flera olika modeller och märken med olika egenskaper i olika prisklasser.
  • Provsitt badet så att det känns tillräckligt djupt och rymligt.

 

Enkel installation – spabadet levereras färdigbyggt

Spabad levereras i stort sett alltid färdigbyggda som en komplett enhet och kräver ingen ytterligare installation än att en behörig elektriker kopplar in elen. Något som också behöver räknas in i kalkylen är att spabadet behöver stå på en plan yta som klarar den typen av belastning. Vanligtvis rekommenderas ett trädäck eller marksten.

– Om man har råmark eller en gräsmatta så krävs att man gräver undan 1-2 decimeter och fyller med bergkross som packas hårt och plant. På ytan kan man lägga en skiva markisolering i polystyren. Då har man en perfekt yta att ställa badet på, säger Magnus Holgersson. 

 

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

 

Så mycket kostar spabadet

– Ett bra spabad kostar från drygt 40 000 kr upp till 250 000 kr för de mest påkostade modellerna. För 70-90 000 kr hittar man ett välutrustat spabad med det mesta man kan önska sig, säger Magnus.

 

Glöm inte rengöringen

– Ett bra byggt spabad har inbyggt reningsverk och extra ozonrening. Utöver det så måste du dosera lite SpaKlor eller SpaBrom för att desinficera vattnet. Filtret ska också tvättas en gång i månaden och vattnet byts 3-4 gånger per år om du badar ett par gånger i veckan, säger Magnus Holgersson.

Mikael Karlsson föredrar det mer miljövänliga rengöringsalternativet:

– Jag tycker man ska välja uv-rengöring före ozonrengöring. Resultatmässigt är det ingen större skillnad, men det är betydligt mer miljövänligt med uv-rengöring. Dessutom kan du byta lampan när den är förbrukad, en uv-rengöringslampa håller i cirka 2-3 år och kostar omkring 600 kr. Utöver det sköts rengöringen av filter och ett automatiskt filtreringsprogram som sitter inbyggt i badet. Där kan man även ändra filtercyklar om man badar ofta.  

david.johansson@bp.bonnier.se
31 oktober 2017 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för...

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!

Slarva inte med poolskyddet!

Pool Det är både dyrt och förbjudet att inte ha poolskydd. Här får du veta varför och en liten marknadsöversikt.