Annons
Royal Spas 360S från PoolKungen.
Royal Spas 360S från PoolKungen.

7 frågor och svar för dig som ska köpa spabad

Pool

Ska du köpa ett spabad? En värmande pool på terrassen är perfekt så här under kyliga vinterdagar. Christian Nordlander, verksamhetsansvarig på Poolkungen, svarar på sju vanliga frågor för dig som planerar att köpa ett spabad.

Av: Sara Åhlström, 02 januari 2017

1. Vad är ett spabad? 

Svar: Enkelt uttryckt är det ett badkar i glasfiber och akryl, utrustat med massagemunstycken, sköna sitt- eller liggplatser, samt elvärmare och isolering samt Thermo-lock för ekonomin i uppvärmningen. Ett spabad är också en källa till inspiration, avkoppling och gemenskap. I ditt spabad kan du ta ett spontant, uppfriskande bad, då det till skillnad från en vedeldad tunna, alltid är på den temperatur du vill ha. Ett bad behöver alltså inga jobbiga förberedelser eller planering.

2. Vad ska jag tänka på när jag väljer spabad? 

Svar: Gå till en butik och provsitt/provligg och varför inte provbada? I vilket bad sitter du bäst med tanke på hur långa/korta ni i familjen är? Tänk på att tonårsbarn växer. Sedan får du lägga ribban för den utrustning du vill ha i sitt bad. Det kan gälla massagekraft, rörlig knådande massage eller lite enklare mysbubbel? Ju högre du kommer i prisklass, desto bättre reningskapacitet och massage får du. Och kanske annan utrustning såsom luftmassage med aromterapi.

3. Hur installerar jag mitt spabad?

Svar: Elmässigt är det oftast 3x16 Ampere som behöver dras fram till badet för fast inkoppling. Lite mindre bad kan ibland köras med 1x16 Ampere. Bra är även att installera en arbetsbrytare i närheten av badet, för att enkelt kunna stänga av när du gör rent filtret etc.

4. Vad ska jag tänka på gällande placering av spabad?

Svar: Badet måste stå på en stabil grund, gärna en gjuten platta eller en paddad stenmjölsbädd med hård cellplast ovanpå. Vanligt altandäck, byggt enligt svensk byggnorm håller också. Man bör då kontrollera så bärlinorna inte sitter anslutna i husväggen, då detta kan ge lite resonansljud in till huset. Man kan givetvis bygga in badet i en trall och sänka ned det 30-40 cm men det är samtidigt viktigt ur servicesynpunkt, att det är åtkomligt runt om. En skyddad placering, gällande både insyn och skydd från vind, ökar användandet. Närhet till husdörr/altandörr är bra, så det inte känns långt att gå till och från spabadet.

5. Hur ofta bör jag byta vatten och hur rengör jag vattnet?

Svar: När man badar kontrollerar man alltid vattnets kvalitét. Man kollar då vattnets pH-värde. Att detta värde är korrekt (7,0-7,4), är en förutsättning för ett klart och krispigt badvatten. Det är då kloret fungerar som det skall. Man bör använda snabblösligt klor, kanske kombinerat med aktivt syre. Du får alltid en grundlig genomgång av rådgivaren i butiken eller per telefon. Vattenbyte görs normalt två-tre gånger per år och är trevligast att göra när det är plusgrader ute. 

6. Hur underhåller jag mitt spabad för bäst resultat?

Svar: Se till att du har kontroll på vattenvärdena – så får du ett bättre badvatten. Locket bör impregneras två-tre gånger per år för att det skall stå emot smuts och fukt länge.

7. Varför ska jag välja spabad istället för pool?

Svar: Det ena behöver inte utesluta det andra. En pool som är placerad utomhus blir ju tomtens pärla och används mer frekvent under den säsong det är aktuellt (april till september). Spabad kan ju användas året runt och blir en samlingsplats där man kan umgås. Fritt från telefoner och IPads, och man pratar med varandra mer istället.

 

Musikartisten Dr Albans bästa tips för dig som funderar på att köpa ett spabad

 

Hej Dr Alban, du har ett spabad från Poolkungen, berätta om ditt spabad!

– Vårt hus ligger 150 meter ifrån vattnet och vi har placerat spabadet på altandäcket. På så sätt kan vi bada och titta på vattnet och alla båtar – det är riktigt vackert.

Vi har villan som ett sommarhus, fast vi använder huset på vintern också, på nyår till exempel, kan vi vara här. Då kan vi både bada och skjuta raketer. Jag brukar ha ungefär 39-40 grader i vattnet, det är verkligen jätteskönt att ha ett spabad under kyligare dagar, säger musikartisten Dr Alban.

Vad är dina bästa tips för att ta hand om spabadet?

– Det är viktigt att göra rent spabadet, det är inte bara att bada. Se till att klorera spabadet en gång i veckan. Läs anvisningen till hur just ditt spabad fungerar och hur man gör rent det. Det är också bra att tvätta sig innan man hoppar in i badet, det blir mer hygieniskt.

– Varje gång efter jag har badat lägger jag i klortabletter i filterbehållaren, så att vattnet håller sig rent. All smuts hamnar sedan i filtret så jag brukar ta ut filtret då och då och spola rent det också, säger Dr Alban. 

Vad är ditt bästa tips till en familj som funderar mellan att köpa pool eller spabad?

– Du badar ju inte i pool på vintern, om man inte väljer inomhuspool förstås. Ett spabad kan du använda året runt jämfört med en pool. Ett spabad kan du använda både vinter och sommar – i precis den temperatur som du vill ha det. Vi har faktiskt en utomhuspool från Poolkungen också, men den stänger vi efter varje sommar. 

Sara Åhlström
02 januari 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Pool
God planering och gott om tid underlättar när man ska bygga en pool. Foto: Istock
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Bygga pool – 7 saker att tänka på!

Pool Över hälften av de som köper pool väljer att bygga poolen själv. Är man händig kan man spara mycket pengar på det. Här är sju viktiga råd inför poolbygget!

Erik Lennartsson stortrivs med sin pool.
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Poolägaren om livet med pool: ”Vi badar varje dag!”

Pool Är det lika härligt som det låter med pool? Vi ställde några frågor till poolägaren Erik Lennartsson som byggde sin egen pool.

Vilken pool passar bäst för er familj?
ANNONSSAMARBETE MED POOLGIGANTEN

Stor guide: 9 viktiga val inför poolköpet

Pool Planerar ni att skaffa pool? Här är nio val att ta ställning till inför köpet.

Stor poolguide – vi guidar dig rätt

Pool Släng inte pengarna i poolen! Här är de tre bästa råden som ger dig maximalt med badglädje framöver.

Återhämta dig efter en lång dag i ett varmt spabad.
Sponsrad

Spabad - den självklara platsen för avkoppling och återhämtning

Pool I ett spabad kan du spendera kvalitetstid med familj och vänner, känna hur stressen minskar och hur du kopplar av. Det är dessutom en skonsam kur för...

Annonssamarbete

Lyx med eget spabad hemma

Pool Så lyxigt med hemmaspa! Men vad ska du välja, hur mycket pyssel är det och drar det mycket el? Vi frågar experten!

Allt du behöver veta om spabad

Pool Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.

Pool är det perfekta sättet att få till en hemmasemester. En skön plats att få hänga på.
Annonssamarbete

Låt pooldrömmen bli verklighet – Expertens råd om tryggaste köpet

Pool Vi har bett poolexperten Magnus Holgersson svara på kundernas frågor om pool och hur man undviker de största misstagen.

Plats för plask! Här är poolhänget vi älskar

Pool Okej, det är fortfarande vår men snart, snart kommer sommaren. Så nu laddar vi för härligt häng i och vid poolen!