Foto: Istockphoto

Så planterar du tulpanlökar

Trädgård

Sätt lökar på hösten och få ett helt hav av härliga tulpaner till våren. Så här planterar du tulpanlökar steg för steg.

Plantera tulpanlökar – så gör du

Lila tulpaner

Finns det någon härligare blomma än en krispig tulpan? Tulpanen är en lökväxt som man planterar på hösten för att få blommor nästkommande vår. Det finns över 6000 sorter och det är inte konstigt varför denna vackra blomma är en favorit hos många och återfinns på de flesta köksborden. Här går vi igenom vad du ska tänka på när det är dags att plantera tulpaner!

 

Annons

När ska man sätta tulpanlökar?

Tulpanlökarna planteras på hösten, från september fram till någon vecka innan marken blir frusen. Så fort värmen är över och marken har fått svalna kan du plantera dina lökar. Om marken är för varm finns det en risk att du stör löken från sin vila och det resulterar i att löken kommer upp på hösten istället och sedan fryser ihjäl.

 

Läs också: 18 miljösnälla trädgårdstips!

 

Placering av tulpaner – tulpanen gillar dränerad jord och ett vindstilla läge

Tulpanlökarna vill ha väldränerad jord då de ruttnar om de står i fukt. Använd gärna sandjord som du blandar med benmjöl, det här hjälper lökarna att klara kylan. På våren kan du ge tulpanerna en extra kick genom att gödsla med blodmjöl. Välj en plats där det är vindstilla så blåser de inte omkull om de blir höga.

 

Plantering – så gör du

Tulpanlökar

  1. Gräv en grop och plantera löken på ett djup av 2-3 gånger lökens höjd. Du kan plantera på lite olika djup och placera några upp och ned för att förlänga tiden av blommande tulpaner.
  2. Löken planteras med den spetsiga änden uppåt. Det går att placera dem åt andra hållet också men då kan det dröja längre innan blomman kommer upp.
  3. Vattna för att stimulera rotbildning och plantera gärna flera lökar tillsammans.
  4. Fleråriga tulpaner kan man plantera tillsammans med senare perenner som döljer den vissnande tulpanen. Du kan behöva vattna lite på våren om det är väldigt torrt.
  5. Efter plantering på hösten täcker man över med lite höstlöv för att skydda lökarna. Tulpaner är härdiga i större delen av landet!

 

Fleråriga tulpaner

Om du nu lägger ned lite tid och pengar på tulpaner kan det vara bra att veta att det finns sorter som är fleråriga. De flesta lever en säsong men det finns sorter som producerar nya lökar som sedan blommar säsongen efter. Det viktigaste är att det är gynsamma förhållanden. Några exempel är Apeldoorn, Purissima, Gavota och Salmon impression.

 

Rädda tulpanerna från rådjuren – tre smarta knep

När du följt alla stegen och satt dina lökar är det bara att vänta på våren. Men det gör även hungriga rådjur som älskar tulpaner! Då gäller det att skydda lökarna så att de får leva och bli ståtliga färgsprakande tulpaner. Det absolut bästa sättet att skydda dina tulpaner från rådjur är såklart att göra det fysiskt omöjligt för dem att komma fram.

Ett annat knep är att plantera andra blommor tillsammans med tulpanerna som rådjuren inte gillar. Några exempel är snöklockor, snödroppar, påskliljor och pingstliljor. En bonus är att det blir väldigt vackert tillsammans med tulpanerna i rabatten.

Ett annat knep är att plantera nära huset. Rådjur är skygga så om du planterar i kruka kan du ställa dem nära huset där rådjuren inte går eller välja en rabatt som är nära där det är mycket folk i rörelse.

 

Lyckas med tulpaner i vas – här är knepen!

Rosa tulpaner

Vill du ta in tulpanerna och sätta dem i en vas? Skär av cirka 1 cm med en vass kniv så att tulpanen lättare drar upp vatten. Ställ tulpanerna i en vas med kallt vatten och låt dem dra någon timme. Ge tulpanerna rejält med vatten. Undvik värme – sval temperatur får tulpanerna att stå längre.

 

Läs också: Bästa knepen – så tronar tulpanerna längre!

 

30 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...