Så planterar du häck!

Dags att plantera häck? Vi tipsar om 10 bra sorter och vad du ska tänka på inför köp och plantering! 


Vilken häcksort du ska välja när du ska plantera häck tål att tänkas på, för det finns en hel del aspekter att ta hänsyn till. Vilken funktion ska häcken fylla? Ska den ge ett heltäckande insynsskydd eller mer en markering av tomtgränsen? Häckens storlek, skötselbehov, utseende och årstidsvariation är andra saker att fundera kring, samt hur snabbt du vill att den ska växa ihop. Därför är det en god idé att läsa på om olika sorter och jämföra häckar med varandra där du bor för att se vilka du tycker om bäst. 

Beräkning av plantor

För att få en tät häck går det åt en hel del plantor och här ska man inte snåla utan följa råden om planteringsavstånd. Hur tätt de ska sitta beror på vilken häck man väljer, men mellan 3-5 små häckplantor per meter är vanligt, och vill du att de ska växa ihop snabbare så rekommenderas det ofta att plantera i dubbla rader i ett sick sack-mönster. Eftersom det rör sig om stora volymer är det vanligt att beställa häckväxter via specialbutiker på nätet och få dem levererade till dörren. Kontrollera bara att plantorna du får hem är av bra kvalitet, med många fina rötter och bark utan skador. 

Barrotat, klump eller kruka?

Barrotade häckplantor brukar ha det billigaste styckpriset, och finnas i olika storpackspaket.  Som namnet avslöjar kommer de barrotade växterna med bara rötter, de har alltså ingen jord på sig, och de säljs och planteras bara när de är i vila under våren och hösten. De är känsliga för uttorkning så det gäller att plantera dem snabbt efter leverans så de inte vissnar. Förbered ett välrensat och rakt dike innan du får plantorna, så går planteringen mycket fortare.  

Häckplantor med klump eller kruka är lättare att plantera vid andra tider på säsongen, även om högsommaren inte är att rekommendera eftersom de lättare torkar ut i värmen. 

Plantering och skötsel

Under etableringstiden är det väldigt viktigt att vattna plantorna regelbundet, att rensa bort ogräset runt om, och att inte slarva med beskärningen. Många sorter ska klippas ned direkt efter planteringen för att växa sig tätare vid basen, och sedan trimmas flera gånger per säsong för att förgrena sig mer. Vissa häckväxter ska dock inte beskäras på höjden förrän de nått önskad sluthöjd. Tänk på att en hög häck är mer svårskött eftersom du behöver stå på en stege för att klippa den. Lättanvända redskap, gärna i form av en batteridriven häcksax, (och med teleskophandtag ifall du satsar på en högre häck) är också en bra investering att göra i samband med att du köper häck (ifall sorten kräver trimning). 

Då blir det så mycket lättare att hålla häcken tät och fin!

 

10 fina häckar!

 

Foto: Häckspecialisten.se

1. Naverlönn, Acer campestre

Vill du ha en tät och hög klippt häck är naverlönnen med sina vackra blad ett utmärkt val. De små bladen har tre till fem flikar, får guldgula färger på hösten och faller av på vintern. Naverlönn är anspråkslös, den växer bra både på tung lerjord och i torra och skuggiga lägen. 

  • Höjd: 3-15 meter
  • Årlig tillväxt: 30-40 cm
  • Härdighet: Zon 1-3 

 

2. Avenbok, Carpinus betulus

Har du lite utrymme och vill ha en smal häck är avenbok perfekt. Den ger en tät och friskt grön häck som är lätt att klippa till en prydlig form och är ett populärt val till många moderna hus. Har mer starkt veckade blad, och tål dålig jord och fukt bättre, än vanlig bok. Kan dessutom stå i skuggiga lägen. Får vackert bruna blad på hösten som till största del faller av under vintern. 

  • Höjd: 3-4 meter
  • Årlig tillväxt: 20-40 cm
  • Härdighet: Zon 1-3

 

3. Ölandstok, Potentilla fruticosa

Vill du ha en väldigt lättskött lågväxande häck är ölandstok ett bra val, eftersom den inte behöver regelbunden beskärning, utan lämpar sig väl som friväxande häck. Den trivs i alla jordtyper och klarar torka bra. Ölandstok blommar rikligt mellan juni och oktober i vita, gula, rosa, eller röda nyanser och lockar fjärilarna till sig.

  • Höjd: 1,5 meter
  • Årlig tillväxt: 10-15 cm
  • Härdighet: Zon 1-8

 

4. Idegran, Taxus baccata

Idegran är ett bra val om du vill ha en väldigt tät och vintergrön häck. Den kan bli bred och hög men är lätt att beskära och forma, till skillnad från andra barrväxter. Undvik sorten ‘Hicksii’ som blir kal nedtill, och välj istället en sort med tätare bas, till exempel ‘Hilli’. Beskärs två gånger om året. 

  • Höjd: 3 meter
  • Årlig tillväxt: 15-20 cm
  • Härdighet: Zon 1-4

 

5. Syren, Syringa vulgaris

Vill du ha en häck som doftar riktigt gott är den bondromantiska syrenen ett bra val. Underbart är dock kort, eftersom man bara kan njuta av de vackra lila eller vita blommorna under maj-juni, men det ljusgröna bladverket är också dekorativt. Syren passar bra som friväxande häck och är en riktig klassiker till bersån vid uteplatsen, men är inte den tätaste häckväxten. Den beskärs helst efter blomningen, annars kan blomningen hämmas, och äldre grenar klipps ner vid basen. 

  • Höjd: 3-4 meter
  • Årlig tillväxt: 30-50 cm
  • Härdighet: Zon 1-6

 

6. Måbär, Ribes alpinum

Måbär är perfekt om du har ont om utrymme och behöver en smal men inte så hög häck, eftersom den tål hård beskärning. De små bladen, som liknar krusbärsblad, spricker ut tidigare än andra häckväxter på våren. Tål skugga bra och får bär som liknar röda vinbär. 

  • Höjd: 1-1,5 meter
  • Härdighet: Zon 1-6

 

7. Liguster, Ligustrum vulgare

Vill du ha en häck med små gröna blad, som håller samma färg under hela säsongen, är liguster ett bra alternativ. Vintergrön liguster ‘Atrovirens’, håller dessutom kvar en del blad under vintern. Har ett fingrenigt växtsätt och är därför lätt att klippa. Får svarta bär under hösten som kan sitta kvar till våren. För att trivas riktigt bra vill liguster ha ett hög pH-värde i marken och passar bra på lerhaltiga jordar.  

  • Höjd: 1,5-2 meter
  • Årlig tillväxt: 30 cm
  • Härdighet: Zon 1-4

 

8. Blodbok, Fagus sylvatica purpurea och Bok, Fagus sylvatica

Önskar du en häck med intressanta färgskiftningar är bok ett bra val. De vackert vågkantade och svagt räfflade bladen är ljusgröna på våren, mörkgröna på sommaren och bronsaktiga på hösten. En av de största fördelarna med bok är dessutom att bladen även sitter kvar på vintern! Bok kan stå skuggigt men trivs inte på tung lerjord. 

Blodbok, Fagus sylvatica purpurea, har precis som vanlig bok räfflade blad, fast med en fantastiskt djupröd färg. 

  • Höjd: 3 meter
  • Årlig tillväxt: 30-60 cm
  • Härdighet: Zon 1-3

 

Foto: Häckväxteronline.se

9. Lagerhägg, Prunus laurocerasus

Önskar du en hög häck med vintergröna blad? Då är lagerhägg ett bra val. Den är snabbväxande, lättodlad och bladen är vackert glansiga och läderartade. Får doftande gräddvita blomklasar på våren som bina älskar, och svartröda bär på hösten som fåglarna tycker om. 

  • Höjd: 5 meter
  • Årlig tillväxt: 40-60 cm
  • Härdighet: Zon 1-3

 

10. Hagtorn, Crataegus monogyna

Bor du på landet? Då kan hagtorn (även kallad trubbhagtorn eller häckhagtorn) vara ett bra val. Den är vanlig i lantliga miljöer eftersom den håller de större djuren borta med sina taggar och tål kraftiga vindar och lerjord. Samtidigt skapar den ett suveränt gömställe för småfåglarna. Blommar rikligt med söta rosavita blommor (som dock inte doftar särskilt gott) under maj-juni. De fina röda höstbären tycker fåglarna om att äta. Bladen får vackra gula höstfärger, men faller av under vintern. 

  • Höjd: 4 meter
  • Årlig tillväxt: 20-40 cm
  • Härdighet: Zon 1-4

(Tänk på att höjdangivelserna anger hur hög växten kan bli, men att du kan hålla den på önskad höjd genom beskärning.) 

 

Läs också: 10 blommande buskar som tål allt

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar