Det finns många vackra sorter att välja på när du ska plantera häck.
Det finns många vackra sorter att välja på när du ska plantera häck. Foto: iStock

Så planterar du häck!

Trädgård

Dags att plantera häck? Vi tipsar om 10 bra sorter och vad du ska tänka på inför köp och plantering! 

Av: Sandra Holmes, 22 september 2020

Vilken häcksort du ska välja när du ska plantera häck tål att tänkas på, för det finns en hel del aspekter att ta hänsyn till. Vilken funktion ska häcken fylla? Ska den ge ett heltäckande insynsskydd eller mer en markering av tomtgränsen? Häckens storlek, skötselbehov, utseende och årstidsvariation är andra saker att fundera kring, samt hur snabbt du vill att den ska växa ihop. Därför är det en god idé att läsa på om olika sorter och jämföra häckar med varandra där du bor för att se vilka du tycker om bäst. 

Beräkning av plantor

Annons

För att få en tät häck går det åt en hel del plantor och här ska man inte snåla utan följa råden om planteringsavstånd. Hur tätt de ska sitta beror på vilken häck man väljer, men mellan 3-5 små häckplantor per meter är vanligt, och vill du att de ska växa ihop snabbare så rekommenderas det ofta att plantera i dubbla rader i ett sick sack-mönster. Eftersom det rör sig om stora volymer är det vanligt att beställa häckväxter via specialbutiker på nätet och få dem levererade till dörren. Kontrollera bara att plantorna du får hem är av bra kvalitet, med många fina rötter och bark utan skador. 

Barrotat, klump eller kruka?

Barrotade häckplantor brukar ha det billigaste styckpriset, och finnas i olika storpackspaket.  Som namnet avslöjar kommer de barrotade växterna med bara rötter, de har alltså ingen jord på sig, och de säljs och planteras bara när de är i vila under våren och hösten. De är känsliga för uttorkning så det gäller att plantera dem snabbt efter leverans så de inte vissnar. Förbered ett välrensat och rakt dike innan du får plantorna, så går planteringen mycket fortare.  

Häckplantor med klump eller kruka är lättare att plantera vid andra tider på säsongen, även om högsommaren inte är att rekommendera eftersom de lättare torkar ut i värmen. 

Plantering och skötsel

Under etableringstiden är det väldigt viktigt att vattna plantorna regelbundet, att rensa bort ogräset runt om, och att inte slarva med beskärningen. Många sorter ska klippas ned direkt efter planteringen för att växa sig tätare vid basen, och sedan trimmas flera gånger per säsong för att förgrena sig mer. Vissa häckväxter ska dock inte beskäras på höjden förrän de nått önskad sluthöjd. Tänk på att en hög häck är mer svårskött eftersom du behöver stå på en stege för att klippa den. Lättanvända redskap, gärna i form av en batteridriven häcksax, (och med teleskophandtag ifall du satsar på en högre häck) är också en bra investering att göra i samband med att du köper häck (ifall sorten kräver trimning). 

Då blir det så mycket lättare att hålla häcken tät och fin!

 

10 fina häckar!

 

Foto: Häckspecialisten.se

1. Naverlönn, Acer campestre

Vill du ha en tät och hög klippt häck är naverlönnen med sina vackra blad ett utmärkt val. De små bladen har tre till fem flikar, får guldgula färger på hösten och faller av på vintern. Naverlönn är anspråkslös, den växer bra både på tung lerjord och i torra och skuggiga lägen. 

 • Höjd: 3-15 meter
 • Årlig tillväxt: 30-40 cm
 • Härdighet: Zon 1-3 

 

2. Avenbok, Carpinus betulus

Har du lite utrymme och vill ha en smal häck är avenbok perfekt. Den ger en tät och friskt grön häck som är lätt att klippa till en prydlig form och är ett populärt val till många moderna hus. Har mer starkt veckade blad, och tål dålig jord och fukt bättre, än vanlig bok. Kan dessutom stå i skuggiga lägen. Får vackert bruna blad på hösten som till största del faller av under vintern. 

 • Höjd: 3-4 meter
 • Årlig tillväxt: 20-40 cm
 • Härdighet: Zon 1-3

 

3. Ölandstok, Potentilla fruticosa

Vill du ha en väldigt lättskött lågväxande häck är ölandstok ett bra val, eftersom den inte behöver regelbunden beskärning, utan lämpar sig väl som friväxande häck. Den trivs i alla jordtyper och klarar torka bra. Ölandstok blommar rikligt mellan juni och oktober i vita, gula, rosa, eller röda nyanser och lockar fjärilarna till sig.

 • Höjd: 1,5 meter
 • Årlig tillväxt: 10-15 cm
 • Härdighet: Zon 1-8

 

4. Idegran, Taxus baccata

Idegran är ett bra val om du vill ha en väldigt tät och vintergrön häck. Den kan bli bred och hög men är lätt att beskära och forma, till skillnad från andra barrväxter. Undvik sorten ‘Hicksii’ som blir kal nedtill, och välj istället en sort med tätare bas, till exempel ‘Hilli’. Beskärs två gånger om året. 

 • Höjd: 3 meter
 • Årlig tillväxt: 15-20 cm
 • Härdighet: Zon 1-4

 

5. Syren, Syringa vulgaris

Vill du ha en häck som doftar riktigt gott är den bondromantiska syrenen ett bra val. Underbart är dock kort, eftersom man bara kan njuta av de vackra lila eller vita blommorna under maj-juni, men det ljusgröna bladverket är också dekorativt. Syren passar bra som friväxande häck och är en riktig klassiker till bersån vid uteplatsen, men är inte den tätaste häckväxten. Den beskärs helst efter blomningen, annars kan blomningen hämmas, och äldre grenar klipps ner vid basen. 

 • Höjd: 3-4 meter
 • Årlig tillväxt: 30-50 cm
 • Härdighet: Zon 1-6

 

6. Måbär, Ribes alpinum

Måbär är perfekt om du har ont om utrymme och behöver en smal men inte så hög häck, eftersom den tål hård beskärning. De små bladen, som liknar krusbärsblad, spricker ut tidigare än andra häckväxter på våren. Tål skugga bra och får bär som liknar röda vinbär. 

 • Höjd: 1-1,5 meter
 • Härdighet: Zon 1-6

 

7. Liguster, Ligustrum vulgare

Vill du ha en häck med små gröna blad, som håller samma färg under hela säsongen, är liguster ett bra alternativ. Vintergrön liguster ‘Atrovirens’, håller dessutom kvar en del blad under vintern. Har ett fingrenigt växtsätt och är därför lätt att klippa. Får svarta bär under hösten som kan sitta kvar till våren. För att trivas riktigt bra vill liguster ha ett hög pH-värde i marken och passar bra på lerhaltiga jordar.  

 • Höjd: 1,5-2 meter
 • Årlig tillväxt: 30 cm
 • Härdighet: Zon 1-4

 

8. Blodbok, Fagus sylvatica purpurea och Bok, Fagus sylvatica

Önskar du en häck med intressanta färgskiftningar är bok ett bra val. De vackert vågkantade och svagt räfflade bladen är ljusgröna på våren, mörkgröna på sommaren och bronsaktiga på hösten. En av de största fördelarna med bok är dessutom att bladen även sitter kvar på vintern! Bok kan stå skuggigt men trivs inte på tung lerjord. 

Blodbok, Fagus sylvatica purpurea, har precis som vanlig bok räfflade blad, fast med en fantastiskt djupröd färg. 

 • Höjd: 3 meter
 • Årlig tillväxt: 30-60 cm
 • Härdighet: Zon 1-3

 

Foto: Häckväxteronline.se

9. Lagerhägg, Prunus laurocerasus

Önskar du en hög häck med vintergröna blad? Då är lagerhägg ett bra val. Den är snabbväxande, lättodlad och bladen är vackert glansiga och läderartade. Får doftande gräddvita blomklasar på våren som bina älskar, och svartröda bär på hösten som fåglarna tycker om. 

 • Höjd: 5 meter
 • Årlig tillväxt: 40-60 cm
 • Härdighet: Zon 1-3

 

Läs även:

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

10. Hagtorn, Crataegus monogyna

Bor du på landet? Då kan hagtorn (även kallad trubbhagtorn eller häckhagtorn) vara ett bra val. Den är vanlig i lantliga miljöer eftersom den håller de större djuren borta med sina taggar och tål kraftiga vindar och lerjord. Samtidigt skapar den ett suveränt gömställe för småfåglarna. Blommar rikligt med söta rosavita blommor (som dock inte doftar särskilt gott) under maj-juni. De fina röda höstbären tycker fåglarna om att äta. Bladen får vackra gula höstfärger, men faller av under vintern. 

 • Höjd: 4 meter
 • Årlig tillväxt: 20-40 cm
 • Härdighet: Zon 1-4


(Tänk på att höjdangivelserna anger hur hög växten kan bli, men att du kan hålla den på önskad höjd genom beskärning.) 

 

Läs också: 10 blommande buskar som tål allt

22 september 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...