Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård

Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Av: Jessica Bergh, 23 mars 2018

Picotee Pink är en zonalpelargon men sortens blomställningar för tankarna till hortensian och är unik för pelargonsläktet. Juryn som utser årets modell var rörande överens och John Taylor berättade på tillkännagivadet att det är hans nya favorit. Årets pelargon samordnas via Blomsterfrämjandet.

Vill flytta ut i maj

Annons

Picotee Pink är lättskött och passar på fönsterbrädan för att sedan få flytta ut från maj fram tills frosten kommer.

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad, som har odlat fram årets vinnare ger här sina bästa skötselråd för pelargoner.

Så sköter du bäst om dina pelargoner:

Plantera om. När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Välj en kruka med stor volym och jord av bra kvalitet.

Viktigt med näring. Blanda gärna långtidsverkade näring i jorden alternativt vattna med svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.

Vattna rikligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av vatten varje dag. Vattna helst på moronen så att de hinner torka upp under dagen. Kvällen fungerar också, men undvik att vattna mitt på dagen då vattnet då avdunstar direkt.

• Älskar ljus och vill stå luftigt. Gör du en samplantering tänk på att inte plantera växterna för tätt, de komemr att växa ihop med tiden ändå.

Utvecklas bäst utomhus. Årets pelargon 2018 Picotee Pink utvecklas allra bästa utomhus i kruka, ampel eller balkonglåda när våren kommit. Plantera den gärna med den vita och skira snöflingan Sutera cordata.

 

Peter Levin, trädgårdsmästare på Stella Växt i Kristianstad.

Foto: Blomsterfrämjandet/Mäster Grön

23 mars 2018 Jessica Bergh
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så blir du av med brännässlorna

Trädgård Brännässlan trivs och breder ut sig där jorden är näringsrik. Begränsa framfarten men lämna gärna några nässlor kvar där du inte riskerar att brännas på den. Förutom att den är god i soppa och bra till gödselvatten är nässlan också värdväxt för flera fjärilsarter.

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite kärlek så ska du se att din gräsmatta kommer stormtrivas.

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...