Varning! Parkslide bör du inte ha i din trädgård!
Varning! Parkslide bör du inte ha i din trädgård!

Panik! Parksliden har tagit över vår trädgård!

Trädgård

Hur bekämpa man monsterväxten parkslide, undrar en av våra läsare. Här är expertens svar!

Av: , 22 april 2020

Parksliden tar över!

Jag har panik! Monsterväxten parkslide har smugit sig in i min nyanlagda rabatt. Jag har hört att den även kan ta sig in i husgrund och avloppssystem. Jag vet att den är i princip omöjlig att få bort, men vill försöka. Finns det något man kan göra för att bekämpa den?!

“Tacksam för allt”

Annons

 

Svar:

 

Parkslide och dess nära släkting jätteslide kan ställa till med mycket stora problem om de trivs bra. Det går att trötta ut den så att den dör, men det kräver mycket arbete, under lång tid. Se till att kapa eller dra upp stjälkarna kontinuerligt. Det går också att gräva upp växten men då riskerar man att växten sprider sig, så var försiktig med var rottrådarna hamnar. Även mycket små rottrådar kan ge upphov till en ny växt! 

Om du har ett kraftigt bestånd kan plantorna reagera på beskärning, uppgrävning eller uppryckning med att skjuta ut jordstammar som kan komma upp flera meter från moderplantan, så håll utkik efter dem. Parkslide är en så kallad invasiv art (den sprider sig aggressivt) och ska inte slängas i naturen. Lägg dem i väl tillknutna säckar och kasta i brännbart på din återvinningsstation. Lycka till och ge inte upp!

Jörgen Wissman, forskare biologisk mångfald

 

22 april 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...