Allt om parkslide – så bekämpar du den invasiva växten!

Parkslide togs en gång i tiden in till Europa som dekorativ perenn men växtens stora livskraft har gjort den till en av de mest invasiva växterna vi har i landet. Se därför till att stoppa parkslidens framfart!

parkslide


Läs också: Här invaderar parkslide hennes hem i Dalarna

Växten parkslide – kraftigt rotsystem som sprider sig fort

Parksliden Reynoutria japonica (tidigare Fallopia japonica) är något av Nordens bambu. Den härstammar från östra Asien och kan bli mer än två meter hög under en sommar. Under september till oktober blommar den med vitaktiga vippor som sitter i bladvecken.

Under vintern vissnar den ner, men det som är ovan jord är inget jämfört med den del av växten som är under jord. Parksliden har ett kraftigt rotsystem, där rötterna kan ligga på 3-5 meters djup, och kapar man rötter kan varje liten rotbit ge upphov till en ny planta. Det är snarare så att livsgnistan triggas om man försöker gräva bort växten. Den sprider sig i sidled med underjordiska utlöpare så det kan dyka upp nya plantor ett par meter bort.

Parkslide i trädgården?

Om du vill bli av med parkslide som breder ut sig ohämmat i trädgården har du ett gigantiskt arbete framför dig. Så låt dig inte förföras och förledas av parkslidens häftiga utseende och be att få en planta av någon som har.

Rapportera till Artportalen – växten kan förändra ett helt ekosystem

Parkslide är inte lika invasiv överallt i landet utan beter sig ganska beskedligt i norra Sverige men också på magra sandjordar. Eftersom parkslide beter sig så invasivt, framförallt i fuktighetshållande och näringsrik jord, ska man rapportera in fynd till Artportalen invasivaarter.nu.

Första rapporten om att den hade spritt sig ut i den svenska naturen var 1909 i Blekinge och Östergötland. Numera finns parkslide förvildad på flera håll i södra Sverige upp till Dalarna. Norröver finns enstaka fynd längs norrlandskusten upp till Västerbotten. I inlandet finns den ännu inte. Parkslide växer snabbt och tätt vilket gör att den kan förändra ett helt ekosystem eftersom den tränger undan inhemska arter.

Läs också: Giftiga växter för katter 

Växten som kan skada ditt hus

I England är det ett ännu värre bekymmer. Där kan mäklare vägra sälja ett hus som har denna växt på tomten. Det kan också vara svårt att belåna eller försäkra en fastighet om tomten har stora bestånd av parkslide. Parkslidens rötter har nämligen en sådan kraft att de kan skada grunden, om växten växer invid huset, eller skada vattenledningar.

Bekämpa parkslide – så här gör du för att bli av med växten

  • Om plantan är liten, med några få och taniga skott, kan man regelbundet rycka bort dem så snart de tittar upp för att sakta men säkert svälta ut växten. Men då måste man vara där och rycka så snart minsta lilla skott tittar upp.
  • Stora bestånd, som det ofta blir om man har låtit den vara, måsta täckas med mörk markduk, gärna flera lager. Inget ljus – ingen fotosyntes – och växten svälter på sikt. Men då måste duken ligga på under flera år, minst tre. Täck även marken flera meter utanför platsen eftersom plantan kan skjuta ut utlöpare i jakt på ljus.
  • Du kan prova att gräva bort plantan, men risken är stor att du då kapar rotsystemet och varje lite kvarlämnad rotdel kan bli till en ny planta.
  • Lägg aldrig rötter av parkslide på komposten. Då kan den rota sig där.
  • Lägg inte heller parksliderötter bland vanligt trädgårdsavfall på återvinningen. Lägg dem istället väl förpackade i containern med brännbart.
  • Tänk på att markägarens tillstånd krävs om du vill bekämpa den på någon annans mark.

Läs också: 18 tips för en miljövänlig trädgård

Bilder på parkslide

parkslide parkslide

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar