Parksliden har vuxit upp ur springor i golvet och under tapeterna. “Den är som en alien”, säger kvinnan vars hus har invaderats av växten.
Parksliden har vuxit upp ur springor i golvet och under tapeterna. “Den är som en alien”, säger kvinnan vars hus har invaderats av växten. Foto: Privat

Skräck-växten parkslide invaderar hennes hus

Trädgård

Så här ser det ut hemma hos en kvinna i Dalarna. Hon är en av dem som drabbats hårt av parkslidens enorma växtkraft. 

Av: Sandra Holmes och Susanna Rosén, 15 oktober 2020

Läs också: Allt om parkslide – så utrotar du den invasiva växten!

När husägaren i Borlänge försökte gräva upp parkslide i sin trädgård i somras, reagerade växten med att ta sig in genom köksgolvet i hennes hus, mellan golvlisten och väggen – och till och med in under tapeterna!

 

 Kvinnan som bor i huset räknar med en kamp som pågår i flera år. Foto: Privat. 

Annons

 

Kvinnan har försökt att få hjälp med att bekämpa växten av sitt försäkringsbolag och både länsstyrelsen och Naturvårdsverket, men är hänvisad till att lösa problemet själv. Nu räknar hon med en kamp på flera år – för har man väl fått in parkslide i sin trädgård är den nästan omöjlig att få bort!

Parkslidens kraftfulla rotsystem, som kan växa sig ner till fem meters djup, kan skada både husgrunder och vattenledningar, och det krävs bara en minimal rotbit för att bilda ett nytt bestånd.

Kvinnan har klippt ned sin parkslide och börjat pensla den med växtgift, men ska nu även testa att spruta in gift i rötterna med hjälp av kanyler. 

 

Parkslide, Reynoutria japonica, är en växt som ursprungligen kommer från Japan. Foto: Istock. 

 

Har du också upptäckt parkslide på din tomt? Här kommer några tips på vad du kan göra!

5 råd i kampen mot parkslide: 

  • Om plantan är liten, med några få och taniga skott, kan man regelbundet rycka bort dem så snart de tittar upp för att sakta men säkert svälta ut växten. Men då måste man vara där och rycka så snart minsta lilla skott tittar upp.

  • Stora bestånd, som det ofta blir om man har låtit den vara, måste täckas med mörk markduk, gärna flera lager. Inget ljus – ingen fotosyntes – och växten svälter på sikt. Men då måste duken ligga på under flera år, minst tre. Täck även marken flera meter utanför platsen eftersom plantan kan skjuta ut utlöpare i jakt på ljus.

  • Du kan prova att gräva bort plantan, men risken är stor att du då kapar rotsystemet och varje lite kvarlämnad rotdel kan bli till en ny planta.

  • Lägg aldrig rötter av parkslide på komposten. Då kan den rota sig där.

  • Lägg inte heller parksliderötter bland vanligt trädgårdsavfall på återvinningen. Lägg dem istället väl förpackade i containern med brännbart.

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

15 oktober 2020 Sandra Holmes och Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...