Så här kan ett modernt orangeri se ut.
Så här kan ett modernt orangeri se ut. Foto: Qvesarum

Orangeri – en plats för både växter och umgänge

Trädgård

Undrar du också vad det är för skillnad mellan ett växthus och ett orangeri? Här får du svaret!

Av: Sandra Holmes, 15 oktober 2020

Nuförtiden brukar orden växthus och orangeri ofta användas synonymt, vilket kan få många att undra vad skillnaden egentligen är mellan de olika glashusen i trädgården. Svaret är att de historiskt sett har använts för olika syften, men idag har gränserna mellan dem i stort sett suddats ut. Låt oss dyka ner lite i orangeriets historia för att gå till botten med det hela!

Orangeriet vid Ulriksdals slott i Stockholm byggdes på 1600-talet, och vid Gunnebo slott i Mölndal har man nyligen återuppbyggt det forna orangeriet från 1700-talets slut. 

Foto: Kungliga Hovstaterna/Raphael Stecksén och Gunnebo Slott

Annons

 

Dåtidens orangerier

Orangerier blev populära byggnader vid den europeiska överklassens pampiga herrgårdar från och med 1500-talet, då det hade blivit modernt att skaffa sig växter från varmare klimat. Under vintern behövde dessa exotiska växter både ljus och skydd från frosten för att överleva, och då blev orangeriet, med sina stora fönster, en lämplig förvaringsplats. Växterna planterades i krukor som man ställde ut i trädgården under sommarhalvåret, och som man sedan flyttade in i orangeriet under vintern. 

För att hålla temperaturen uppe använde man till en början kaminer inuti orangerierna, men senare blev det vanligare med eldstäder under golvet som värmde upp husen genom varmluftssystem. 

 

Läs också: Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

 

Apelsinträd i ett orangeri. Foto: Istock

 

Täckta tak och kraftig stomme

Orangerierna hade oftast stora fönster mot söder och heltäckta väggar mot norr, och väggarna var kraftiga för att kunna lagra värme. Taken var oftast täckta, men ibland även gjorda av glas. 

På somrarna, när växterna inte var i orangeriet, användes det ofta som sällskapsrum och festlokal. 

Ordet orangeri kommer från franskans orange som betyder apelsin, och citrusträd och andra medelhavsväxter brukade finnas med i samlingarna, det vill säga växter som trivs med en vintertemperatur på omkring 5 plusgrader. 

 

Läs också: 18 sätt att lyckas med växthuset

 

Det här orangeriet används både som sällskapsrum och för vinterförvaring av medelhavsväxter. På vintern klär ägarna insidan av orangeriet med bubbelplast och blir det riktigt kallt sätter de på en värmefläkt. Foto: Qvesarum

  

Växthus – en plats för odling

Till skillnad från orangerier har växthus traditionellt sett haft glastak och varit till för odling. De har inte behövt hålla värmen på vintern och har därför inte haft en lika kraftig konstruktion. 

Med idag har det ju blivit allt vanligare att vi använder växthusen mer som härliga uterum att vistas i under sommarhalvåret, precis som man förr gjorde i sina orangerier. 

Därför går det bra att säga både växthus eller orangeri, även om det man kallar för orangeri idag stilmässigt ofta är lite större för att få plats med mer umgänge och ibland även har täckta tak och någon form av uppvärmning på vintern. 

 

Källa: Swedengreenhouse.se, Byggahus.se, Qvesarum.se, Wikipedia

 

15 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...