Foto: Niklas Hjelm

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård

En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Wow! Det var känslan när Niklas Hjelm på den ideella föreningen Hemmaodlat såg sitt första frö komma upp. Efter att ha sett en bild på ett fönster fyllt av upp och nedvända pet-flaskor med grönskande kryddor såddes en idé om att börja odla hemma.

Som boende i en tvåa i centrala Malmö med ett plötsligt odlingssug förstod han att han behövde hitta mindre konventionella odlingsmöjligheter. Han kom i kontakt med hydroponisk odling som enkelt beskrivet innebär att odla utan jord. Idag har han alltid färsk sallad och väldoftande kryddor hemma.

– Det är verkligen ingenting nytt, människan har odlat så i tusentals år. Idag odlas bland annat tomat, paprika och sallad så, berättar Niklas Hjelm.

Annons

Läs mer: Odla potatis – så lyckas du

Sallad perfekt för hydroponisk odling

Lyfter du på ögonbrynet nu så tänk på vad en växt behöver för att må bra – vatten, syre, ljus och näring. Var näringen kommer ifrån – jord eller vatten – spelar ingen roll. 

Självklart passar inte allt att odla i vatten. Niklas Hjelm tipsar om att du har störst utdelning av olika sorters sallad och örter av bladtyp, exempelvis basilika, persilja, dill och koriander.  Timjan och rosmarin gör sig bättre i andra odlingssystem.

– Jag rekommenderar inte att odla sådant som tar stor plats eller är billigt att köpa, exempelvis vitkål. Grönsaker som växer väldigt långsamt är inte heller det bästa.

Läs mer: Så lyckas du med chiliodlingen

Odla efter förutsättningarna

För Niklas Hjelm innebär hydroponisk odling ett odlande som annars inte hade existerat. Möjligheterna är stora och anpassas efter förutsättningarna, inomhus på fönsterbänken, eller ute på balkongen. Vertikalt eller horisontellt.

– Det innebär att jag kan odla året runt och ha sorter som jag inte hittar i matbutiken. Och så kan jag skörda ofta då det växer fort, perfekt om du gillar att laga mat.

Niklas Hjelm grundade Hemmaodlat för att dela sitt intresse och sina kunskaper med andra och idag håller de kurser och föreläsningar för sina medlemmar. Dessutom har de startat olika projekt för att hitta nya sätt att odla i städer och idag kan volontärer hjälpa till och samtidigt ta del av skörden.

– Vi vill hitta sätt att sluta kretsloppet så då odlar vi i fisktank där växterna tar upp näringen ur vattnet, så kallad akvaponisk odling.

 

 

 

 

10 april 2018
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...