Odla potatis – så lyckas du!

Certifierat utsäde, förgrodd och såklart växtföljden. Potatis kan du odla i stort sett var och hur som helst men det finns en del råd att förhålla sig till. Här är tipsen för att lyckas med potatisen.


På mässan Nordiska trädgårdar delade Bitte Persson på familjegården Larsviken med sig av sina tips och råd för att odla potatis.

– En dag utan potatis är en förlorad dag, brukar min son säga, konstaterar hon med ett skratt.

Certifierat utsäde

Steg ett är att välja sort. Hon tycker absolut inte att du bör odla utan att veta härkomst, utan enbart välja certifierat utsäde. Att utsäde är certifierat betyder att det har gjorts en officiell kontroll av kvalitet, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. 

Läs mer: Så lyckas du med tomaterna

Förgro potatisen

Men i ditt val ska du även tänka på smakegenskaper samt vad tycker du om att göra med potatisen – välj sort efter det.

– Jag tycker absolut att man ska förgro potatis, det blir en snabbare tillväxt. Förvara ljust och håll jorden fuktig, gärna med hjälp av torv. Exempelvis kan du lägga dem i äggkartonger med lite torv över och sedan har du en hel planta att sätta i jorden. Det snabbar på tillväxten med en till två veckor, förklarar Bitte Persson.

Så odlar du potatis:

• Tänk på att du inte behöver ett trädgårdsland för att odla potatis – det funkar lika bra i Ikeakassar, en kruka, hink, säck eller i pallkrage.

• Växtföljden är ett måste! Det innebär att du odlar olika saker på samma ställe för att på ett naturligt sätt ge näring till jorden och motverka sjukdomar och skadedjur. Bitte Perssons förslag är: År 1 – rotfrukt. År 2 – kål (ska inte odlas året innan potatis då det ger en oangenäm smak). År 3 – bönor/ärtor. År 4 – potatis. År 5 – lök.

• Odlingsväv runt pallkragarna ökar värmen i jorden.

• Nja till gödsling – potatis blir som godast när det är magert och eländigt. Men håll koll.

Läs mer: Förbered sommarens odlingar på fönsterbrädan

Elände kan förekomma:

• Undvik bladmögel genom att ha det luftigt runt om och att välja tåliga sorter.

• Drabbas potatisen ändå av bladmögel ska du hugga bort blasten, kupa på ordentligt med jord och förvara potatisen i landet tills frosten kommer.

• Knäpparlarver dras till fukt – vid problem ska du pröva att gräva en fåra vid odlingen som du fyller med vatten, har du tur stannar dem där.

Läs mer: Så lyckas du med chiliodlingen

Det här påverkar smak och textur på potatisen:

• Jorden.

• Vad som odlades på platsen förra året. Tänk växtföljd!

• Vattning – behövs massor vid knölsättning, lagom under säsong och lite i slutet.

• Skördetidpunkt och lagringsförhållande.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar