Foto: Pixabay

Odla potatis – så lyckas du!

Trädgård

Certifierat utsäde, förgrodd och såklart växtföljden. Potatis kan du odla i stort sett var och hur som helst men det finns en del råd att förhålla sig till. Här är tipsen för att lyckas med potatisen.

Av: Jessica Bergh, 29 mars 2018

På mässan Nordiska trädgårdar delade Bitte Persson på familjegården Larsviken med sig av sina tips och råd för att odla potatis.

– En dag utan potatis är en förlorad dag, brukar min son säga, konstaterar hon med ett skratt.

Certifierat utsäde

Annons

Steg ett är att välja sort. Hon tycker absolut inte att du bör odla utan att veta härkomst, utan enbart välja certifierat utsäde. Att utsäde är certifierat betyder att det har gjorts en officiell kontroll av kvalitet, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. 

Läs mer: Så lyckas du med tomaterna

Förgro potatisen

Men i ditt val ska du även tänka på smakegenskaper samt vad tycker du om att göra med potatisen – välj sort efter det.

– Jag tycker absolut att man ska förgro potatis, det blir en snabbare tillväxt. Förvara ljust och håll jorden fuktig, gärna med hjälp av torv. Exempelvis kan du lägga dem i äggkartonger med lite torv över och sedan har du en hel planta att sätta i jorden. Det snabbar på tillväxten med en till två veckor, förklarar Bitte Persson.

Så odlar du potatis:

• Tänk på att du inte behöver ett trädgårdsland för att odla potatis – det funkar lika bra i Ikeakassar, en kruka, hink, säck eller i pallkrage.

• Växtföljden är ett måste! Det innebär att du odlar olika saker på samma ställe för att på ett naturligt sätt ge näring till jorden och motverka sjukdomar och skadedjur. Bitte Perssons förslag är: År 1 – rotfrukt. År 2 – kål (ska inte odlas året innan potatis då det ger en oangenäm smak). År 3 – bönor/ärtor. År 4 – potatis. År 5 – lök.

• Odlingsväv runt pallkragarna ökar värmen i jorden.

• Nja till gödsling – potatis blir som godast när det är magert och eländigt. Men håll koll.

Läs mer: Förbered sommarens odlingar på fönsterbrädan

Elände kan förekomma:

• Undvik bladmögel genom att ha det luftigt runt om och att välja tåliga sorter.

• Drabbas potatisen ändå av bladmögel ska du hugga bort blasten, kupa på ordentligt med jord och förvara potatisen i landet tills frosten kommer.

• Knäpparlarver dras till fukt – vid problem ska du pröva att gräva en fåra vid odlingen som du fyller med vatten, har du tur stannar dem där.

Läs mer: Så lyckas du med chiliodlingen

Det här påverkar smak och textur på potatisen:

• Jorden.

• Vad som odlades på platsen förra året. Tänk växtföljd!

• Vattning – behövs massor vid knölsättning, lagom under säsong och lite i slutet.

• Skördetidpunkt och lagringsförhållande.

29 mars 2018 Jessica Bergh
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...