Så odlar du krusbär

Plantera krusbärsbusken på hösten eller tidig vår och vattna den om det är en varm sommar. Här är våra bästa tips på hur du lyckas med krusbär!


Satsa på en krusbärsbuske om du gillar smarriga bär 

Ett måste i trädgården enligt oss på redaktionen! Ribes uva-crispa är det latinska namnet som betyder druva och krusig och syftar till krusbärens krusiga blad och att busken får druvformade bär. Krusbär odlas för bärens skull som ibland kallas stickelbär. Blommorna växer 1-3 stycken ihop precis vid stammen vilket ibland gör det lite svårt att plocka om stammen är taggig. 

Olika sorter – gröna, gula och röda bär

Röda krusbär

Krusbär tillhör vinbärssläktet.

Det finns gula, röda och gröna krusbär. En del är ludna och formen varierar från rund till oval. Krusbär är buskar men finns också på stam. Buskarna blir cirka en meter höga och bären sitter vid stammen. Det finns sorter som inte har taggar. 

Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar

Plantera krusbär

När det är dags att plantera en ny buske ska man först fundera på placering. Krusbär trivs i ett varmt läge men vill ha det luftigt. Tänk på att inte sätta buskarna för nära varandra om du planterar flera, minst 1,5 meter emellan. Det är bra att plantera olika sorter samtidigt så att de korspollineras. Jorden får gärna vara mullrik, men krusbär klarar sig i de flesta jordar och överlever allt utom helskugga. 

Plantera busken på hösten

Planteras på höst eller tidig vår innan tillväxten börjar. Låt plantan stå i en hink med vatten innan plantering för att bli ordentligt genomvattnad. Vattna ordentligt även efter planteringen. Täck gärna marken så att fukten bevaras! 

Gropen bör vara minst 40 cm djup och 60 cm bred. Luckra gärna upp sidorna och botten med spaden så att rötterna lättare kan breda ut sig. Därefter sätter du plantan så att den hamnar i höjd med marknivå och fyll upp med jord. Vattna!

Föröka

Gröna krusbär

Det är enkelt att få fler buskar från sin krusbär. Lägg ned en gren på marken med hjälp av något tungt som håller ned den och så häller du på jord. Gör detta på våren eller sensommaren. När det sedan har bildats nya rötter kan man klippa loss den från busken och plantera om.

Krusbärsbusken sköter sig själv

När det kommer till skötsel så är krusbär enkel, den sköter sig nästan själv. Det man bör tänka på är att ingen gren ska bli äldre än 4-5 år och att man tar bort grenar som växer inåt busken eller längst med marken. Beskär gör man med fördel tidig vår eller efter skörd. När busken är ny är det bra att ha koll på att den inte torkar ut och är det en extra torr sommar kan man vattna alla sina krusbärsbuskar.

Dags att skörda!

Krusbärsbuske barn

Ljummen krusbärskräm hör barndomen till!

Krusbär går att använda till mycket såsom paj, sylt, marmelad och kräm. Om du ska göra saft av krusbären kan du spara några i frysen och lägga i som vackra isbitar sedan. Om man plockar krusbären lite tidigt så har de en syrlig ton som gör att de passar alldeles utmärkt till mat också. Ett tips är att lägga in krusbär så har man ett spännande tillbehör till maten.

Läs också: Så lyckas du med jordgubbslandet

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar