Krusbärsbusken är lätt att plantera, sköta och ger en riklig skörd!
Krusbärsbusken är lätt att plantera, sköta och ger en riklig skörd! Foto: Istockphoto

Så odlar du krusbär

Trädgård

Plantera krusbärsbusken på hösten eller tidig vår och vattna den om det är en varm sommar. Här är våra bästa tips på hur du lyckas med krusbär!

Satsa på en krusbärsbuske om du gillar smarriga bär 

Ett måste i trädgården enligt oss på redaktionen! Ribes uva-crispa är det latinska namnet som betyder druva och krusig och syftar till krusbärens krusiga blad och att busken får druvformade bär. Krusbär odlas för bärens skull som ibland kallas stickelbär. Blommorna växer 1-3 stycken ihop precis vid stammen vilket ibland gör det lite svårt att plocka om stammen är taggig. 

Annons

Olika sorter – gröna, gula och röda bär

Röda krusbär

Krusbär tillhör vinbärssläktet.

Det finns gula, röda och gröna krusbär. En del är ludna och formen varierar från rund till oval. Krusbär är buskar men finns också på stam. Buskarna blir cirka en meter höga och bären sitter vid stammen. Det finns sorter som inte har taggar. 

 

Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar

 

Plantera krusbär

När det är dags att plantera en ny buske ska man först fundera på placering. Krusbär trivs i ett varmt läge men vill ha det luftigt. Tänk på att inte sätta buskarna för nära varandra om du planterar flera, minst 1,5 meter emellan. Det är bra att plantera olika sorter samtidigt så att de korspollineras. Jorden får gärna vara mullrik, men krusbär klarar sig i de flesta jordar och överlever allt utom helskugga. 

Plantera busken på hösten

Planteras på höst eller tidig vår innan tillväxten börjar. Låt plantan stå i en hink med vatten innan plantering för att bli ordentligt genomvattnad. Vattna ordentligt även efter planteringen. Täck gärna marken så att fukten bevaras! 

Gropen bör vara minst 40 cm djup och 60 cm bred. Luckra gärna upp sidorna och botten med spaden så att rötterna lättare kan breda ut sig. Därefter sätter du plantan så att den hamnar i höjd med marknivå och fyll upp med jord. Vattna!

Föröka

Gröna krusbär

Det är enkelt att få fler buskar från sin krusbär. Lägg ned en gren på marken med hjälp av något tungt som håller ned den och så häller du på jord. Gör detta på våren eller sensommaren. När det sedan har bildats nya rötter kan man klippa loss den från busken och plantera om.

Krusbärsbusken sköter sig själv

När det kommer till skötsel så är krusbär enkel, den sköter sig nästan själv. Det man bör tänka på är att ingen gren ska bli äldre än 4-5 år och att man tar bort grenar som växer inåt busken eller längst med marken. Beskär gör man med fördel tidig vår eller efter skörd. När busken är ny är det bra att ha koll på att den inte torkar ut och är det en extra torr sommar kan man vattna alla sina krusbärsbuskar.

Dags att skörda!

Krusbärsbuske barn

Ljummen krusbärskräm hör barndomen till!

Krusbär går att använda till mycket såsom paj, sylt, marmelad och kräm. Om du ska göra saft av krusbären kan du spara några i frysen och lägga i som vackra isbitar sedan. Om man plockar krusbären lite tidigt så har de en syrlig ton som gör att de passar alldeles utmärkt till mat också. Ett tips är att lägga in krusbär så har man ett spännande tillbehör till maten.

 

Läs också: Så lyckas du med jordgubbslandet

 

13 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...