Odla humle – bästa tipsen för den snabba klättraren

Vill du odla humle för att brygga egen öl – eller bara för att det är frodigt grön klätterväxt? Så här lyckas du! 

humle

Läs också: 13 vackra marktäckare

Humle, Humulus lupulus, har odlats i Sverige i omkring tusen år. Innan pastöriseringen slog igenom kring det förra sekelskiftet var det humle man använde till att konservera ölet och som gav det en god beska.

I trädgården är humle en suverän växt om man till exempel snabbt vill täcka in en vägg eller en pergola med grönska. Humlen kan växa så mycket som 30 centimeter per dygn och bli uppåt 10 meter lång – så det behöver finnas ett ordentligt stöd som den kan klättra på. Det är en flerårig växt som klättrar med hjälp av taggiga krokar och vars skott vissnar ner på vintern. 

humle

När humlekottarna prasslar och är klibbiga är de färdiga att skördas. 

Skörda kottar

Är du ute efter att skörda humlekottar är det viktigt att du får tag i en honplanta. Olika humlesorter skiljer sig åt en hel del, både när det gäller styrka och smak, och tidpunkten för blomning och mognad. Att kottarna hinner mogna i tid är viktigt, vilket man särskilt bör tänka på om man bor i landets norra delar där odlingssäsongen är kort. 

Kottarna är mogna när de fortfarande är ljusgröna, men när man gnuggar dem ska man känna en stark doft, och de ska prassla och klibba lite. 

öl gjord på humle
Det är bara humlens honplantor som utvecklar kottarna som kan användas till ölbryggning.

Brygga öl av humle

Det brukar ta ungefär tre år innan en humleplanta ger full skörd. En normalskörd för en humleplanta ger omkring 800 gram färsk humle, och vill du använda den direkt och göra en så kallad skördeöl, räcker till en bryggning på cirka 20 liter öl. Du kan också torka kottarna i ugnen eller i ett torkskåp, men det är viktigt att du gör det samma dag som skörden eftersom de aromatiska oljorna i kottarna försvinner fort. Smaken på ölet blir olika beroende på om humlen används färsk eller torkad.   

Långa granstörar är bra växtstöd för humle.

Odlingstips för humle

  • Växtplatsen bör vara solig och luftig, men inte blåsig. Humlen trivs där det finns ett bra mikroklimat, som i skydd av en vägg. 

  • Gödsla rikligt med naturgödsel på våren och ge den mycket vatten fram till midsommar.

  • Ett bra material till störarna är obarkad gran, så långa du kan hitta. 

  • Är du mån om skörden så är det bra att hjälpa till att linda upp humlen medsols. Blåst och regn kan annars få den att ramla ned och bryts den stoppas tillväxten.  

  • Varje höst ska de vissna rankorna klippas ned, annars bildas det lätt svamp på växten. 

Humle täcker snabbt in ett staket eller vägg med grönska. 

4 spännande humlesorter 

  • De svenska kulturarvssorterna ’Hulla Norrgård’, ’Näs’ och ’Korsta’ är tre tidiga och friska sorter som växer bra och ger gott öl. De säljs under varumärket ”Grönt kulturarv”. 

  • Guldhumle, Humulus lupulus ‘Aureus’, är en humlesort med gulgröna blad. 

Visste du att?

  • I lagböckerna fanns det förr i tiden ett krav på att alla bönder som hade möjlighet skulle ha en humlegård och betala humle i tionde till kyrkan. 

  • Det är alfasyran som ger humlen dess beska smak och den kan variera mellan två och nästan tjugo procent i körtlarna.

  • Ölsorten India Pale Ale är en av de mest humlerika. Den kom till i slutet av 1700-talet för att skeppas mellan England och Indien och behövde hålla längre för att klara den halvårslånga resan.

  • Förutom till konservering användes humle förr bland annat som sömngivande medel. Under första världskriget stoppade man till exempel kuddar och madrasser i fältsjukhusen med humlekottar för att de skadade skulle få lugnare sömn. 

  • Växtfibrerna från stjälkarna brukade användas till att göra säckväv, tyg och rep. 

  • Man kan laga mat på humlens skott på våren, på liknande vis som sparris. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar