Foto: Blomqvist plantskola

Odla hälsosamma bär – här är nya sorter att ha koll på

Trädgård

Enligt plantskolemästare Leif Blomqvist bor vi i bärodlingens förlovade land då våra förhållanden bidrar till söta och nyttiga bär. Nu tipsar han om nya och hälsosamma sorter han tycker varje villaägare ska odla.

Att svenska förhållanden är bra för bärodlingen är Leif Blomqvist, plantskolemästare på Blomqvist plantskola i Pedersöre i Finland, övertygad om.

– Våra kyliga nätter bidrar till söta bär, ljusförhållanden till aromatiska bär, vårt infraröda ljus till att de innehåller mer antioxidanter och traditionen av giftfri odling till att de är hälsosamma, förklarar han.

Bär att satsa på i trädgården:

• Minikiwi

Annons

Klätterväxt som trivs i sol eller lätt skugga. Vita doftande blommor i början på sommaren. Ofta sötare och mildare än vanlig kiwi och äts hela med skal.

Leif Blomqvist rekommenderar sorten Vitakola som är en ny sort som ger stor fukt, cirka 4-4,5 centimeter långa. Bör samplanteras med hanplanta för att ge skörd. Anna, Paula och Oscar är också bra, speciellt om man odlar långt norrut. I Finland finns den självfertila sorten `Annikki´.

• Saskatoon

Kallas även bärhäggmispel. Påminner en aning om blåbär och innehåller mycket antioxidanter. Växer vilt i Nordamerika och Kanada. Ger ofta riklig vit blomning och bären passar perfekt till gelé, saft och sylt.

• Blåbärstry

Kallas  även för honungsbär eller bärtry – kärt bär har många namn. Växer vilt i Kina, Japan och Kanada och har gått från att vara ett litet bittert bär till att bli ett stort och gott bär. Har hög nivå antioxidanter och kallas i Kina för ”eviga ungdomens bär”. Enligt Leif Blomqvist är de lättodlade och extremt vinterhärdiga då de klarar temperatur ned till minus 46 grader.

– Ha två eller tre sorter för bästa skörd. Och plocka inte bären förrän de är helt mogna, vänta gärna 10–14 dagar efter att de har blivit blåa – då är de riktigt goda. De flesta sorter mognar i juni och jag rekommenderar dem exempelvis i drottningsylt tillsammans med hallon.

• Havtorn

De två nya sorterna Eva och Otto är korsning som är framförädlade för våra förhållanden. Den är en korsning av en vild sort från Torneå/Haparanda och en storfruktig rysk sort. Bären är 30–40 procent större och har 35 procent högre sockerhalt än alla andra sorter Leif Blomquist känner till. Behöver samplanteras med hanplanta på soligt läge utan konkurrens från andra växter.

• Svarthallon

Smaken påminner om björnbär men bären mognar tidigare. Odlas på spaljé eller mot vägg men finns också lågväxande sorter som klarar sig bra utan stöd och kan odlas upp till zon 5. Leif Blomqvist rekommenderar sorten Bristol som är snabbväxande och inte bildar rotskott.

• Bäraronia

Högt innehåll antioxidanter och passar bra till sylt och saft. Är lättodlad och vinterhärdig. Bör odlas i soligt eller halvskuggigt läge. Finns både som buske och som stamträd. Blommar i vitt.

• Jordgubbshallon

Lågväxande taggiga buskar som ger vackra men inte så goda bär. Passar perfekt som dekorationsbär. Odlas gärna i kruka eller bänk då den skjuter rotskott.  Behöver en solig och skyddad plats för att bären ska mogna.

• Sibiriska björnbär

Klätterväxt som behöver stöd, gärna mot en varm södervägg. Vissa sorter mognar tidigt och har lång skördetid. Är vinterhärdig och kan odlas i högre zoner.

 

 

 

 

 

17 april 2018
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Påskpärla i glas

Trädgård Välkomna påsken med ett enkelt men effektfullt arrangemang av pärlhyacint och minipåskliljan ’Tête à tête’.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...