Foto: Istockphoto

Odla egen grönkål – så gör du!

Trädgård

Grönkål är en supergrönsak som kan användas till mycket! Lättodlad är den också även om allehanda skadedjur också uppskattar den som mat. Grönkål kan odlas i de flesta näringsrika jordar i hela landet – också i fjällregionen.

Odla egen grönkål

Grönkål är god och nyttig och lätt att odla. I Norden är det en av de äldsta köksväxterna och man har funnit spår i arkeologiska utgrävningar av olika kålväxter daterade från tusentalet, i alla fall i Sveriges sydligaste landskap. I städerna fanns särskilda köksodlingar som förr kallades kålgårdar. Det säger en del om vårt förhållande till just grönkål.

 

Olika grönkålssorter

Annons

Det är en vacker grönsak också. Vissa sorter har släta, flikiga blad, men oftast ser man sortern med krusiga blad. Även bladfärgen varierar i olika nyanser av grönt men flera sorter har även purpurfärgade blad. Ibland har bladnerverna en annorlunda färg än bladytan. Många grönkålssorter är så fina att de också platsar som prydnadsväxter i rabatt eller kruka.

 

Läs också: Så lyckas du med rabarber! 

 

När ska man skörda grönkålen?

Man kan antingen odla grönkål för att skörda som späda blad till olika sallader eller så låter man den växa sig hög för att använda dem under sensommar och höst. Skörda då genom att plocka de yttersta bladen allteftersom tills bara en stängel med en tufs i toppen återstår. Man behöver inte ha någon brådska med att skörda eftersom kål klarar kyla bra. I södra Sverige kan grönkål till och med stå kvar ute vintertid. Det är snarare rådjur och harar som ställer till det, inte kylan.  

 

Förodla eller direktså

Grönkål kan förodlas inne och man planterar ut fröplantorna när risken för nattfrost är över. Räkna med att det tar 85-105 dagar från sådd till skörd. Fördelen med att förkultivera, förutom tidigare skörd, är att de lättare kan skyddas mot bladloppor och sniglar som gillar späda kålplantor.

Så inomhus 4-6 veckor innan utplantering. Skola sedan om plantorna, det vill säga plantera om i större krukor, alltefter de växer. Sätt plantan aningen djupare vid varje omplantering så står de stadigare. 

Odla dem i sol till halvskugga och i en humusrik och näringsrik trädgårdsjord. Plantera ut när risken för nattfrost är över. Det brukar vara i början juni i hela landet. Grönkålsplantor brukar också finnas att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker under maj månad.

Men grönkål går utmärkt att direktså, till och med i fjällregionen. Då blir de skördeklara lite senare än om man förodlar inne. Direktså grönkål i april-juni. Fröna gror vid en jordtemperatur över 10 grader. Så inte för tätt, men om du gör det kan du använda de bortgallrade fröplantorna på tallriken. Spara så att de står på ett avstånd av 40-50 cm mellan plantorna. Om du har flera rader bör det vara 50-60 cm mellan raderna.

 

Läs också: Nyttig smoothie med grönkål

 

Vattna och gödsla

Vattna grönkålen regelbundet under sommaren eftersom de stannar av i tillväxt vid torka. Täckodla gärna, det vill säga lägg gräsklipp på jorden, för att den ska behålla fukten bättre. Ge gärna kålplantorna hönsgödsel efter midsommar och eventuellt ytterligare en gång i början av augusti.

Skydda odlingarna från skadedjur

Tyvärr är vi inte ensamma om att gilla grönkålens milda, goda kålsmak. Det gör även olika skadedjur. Jordloppor kalasar gärna på unga kålplantor medan kålmal och kålfjäril föredrar de äldre bladen. Se till att gödsla och vattna kålplantorna regelbundet så de växer bra. Då blir de inte lika känsliga för angrepp. Man kan också skydda odlingarna genom att täcka dem med fiberduk eller insektsnät efter sådd eller utplantering. Men då måste man se till att den täcker ordentligt för att det inte ska bli några smithål i kanten.

 

Läs också: 5 grönsaker du kan odla själv

25 november 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...