Foto: Istockphoto

Odla dragon – här är våra bästa tips

Trädgård

Fransk dragon är lättodlad och en fin smaksättare i olika rätter. Skörda och använd som krydda under sommaren eller spara bladen torra till vintern. Det är fransk dragon som ger bearnaise- och hollandaisesås sin speciella smak, inte den ryska.

Odla kryddväxten dragon

Dragon, Artemisia dracunculus, trivs bäst på en solig plats och i näringsrik men väldränerad jord, precis som andra kryddväxter. Det är en flerårig växt som kan övervintra utomhus i alla fall i gynnsamma delar av Sverige. Man säger att dragon har härdighet C, det vill säga att den kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Annons


Odla i kruka

Dragon i kruka

Bor man i högre växtzoner eller har en tung, kompakt lerjord kan man istället odla den som en ettårig växt i kruka eller ha den som krukväxt i köksfönstret. Det betyder att alla i hela landet kan odla dragon, oavsett var man bor.

Fransk dragon överlägsen

Men nu pratar vi om ”riktig” dragon, det vill säga fransk dragon, den kryddväxt som ger smak åt de klassiska såserna, bearnaise- och hollandaisesås, inte den ryska. Visserligen är rysk dragon härdigare men bladen saknar den goda aromen. Egentligen är det samma art men med olika egenskaper och systematiker delar in dragon på följande sätt: fransk dragon Artemisia dracunculus Sativa-gruppen och rysk dragon A. dracunculus Glauca-gruppen. Bägge är fleråriga, delvis förvedade växter, halvbuskar, med smalt lansettlika, aromatiska blad.

 

Läs också: Därför ska du måla pallkragarna svarta!

 

Dragon blommar sent 

Dragon hör till samma släkte som vår vilda malört, och har liknande, blygsamma blommor som den. Växten blommar sent, först till hösten, och det är i regel den ryska som blommar, inte den franska. Blomkorgen är inte mer än 1-3 mm bred.

 

Rysk dragon eller fransk dragon?

Om man ändå vill ha rysk dragon, trots att den inte är så mycket till kryddväxt kan man fröså den, till skillnad från den franska som bara finns som planta. Fransk dragon förökas endast genom sticklingar eller delning. Självklart finns det också plantor av rysk dragon. Fröså den ryska utomhus, när risken för frost är över, eller förkultivera inne under mars till juni.

 

Så lyckas du med odlingen

  • Köp färdiga plantor av fransk dragon. Den finns bara som planta eftersom växten sticklingsförökas.
  • Plantera på en solig, vindskyddad plats och i en väldränerad jord. Det är en anspråskslös växt som inte kräver så mycket näring.
  • Vattna vid torka.
  • Klipp gärna plantan på våren genom att ta bort torra kvistar.
  • För att få plantan att klara vintern bättre kan man vintertäcka den med halm eller annat visset och torrt material.

 

När ska man skörda dragon?

Dragon trädgård

Plocka blad av fransk dragon och använd dem färska under sommaren. Man kan också torka dem för att spara till vintern. Förutom till såser blir kryddan bra till olika fisk- och kycklingrätter och i soppor. Torkad dragon har en mer intensiv smak än färska.

  • Bäst skördetid är i början eller mitten av augusti.
  • Bre då ut bladen i en gles korg och låt dem ligga där tills de är helt torra. Se till att torka dem snabbt för att de inte ska bli bruna.
  • Det går också bra att frysa bladen.

 

Läs också: Därför ska du vattna odlingarna med urin!

07 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...