Odla din egen basilika! Perfekt när du ska göra egen pizza eller vill toppa salladen med nyttigheter.
Odla din egen basilika! Perfekt när du ska göra egen pizza eller vill toppa salladen med nyttigheter. Foto: Istockphoto

Så odlar du egen basilika

Trädgård

Att odla basilika i trädgårdslandet är enkelt om sommaren är tillräckligt varm. Är det en mild sommar är det bättre att odla kryddväxten i kruka eller i växthus. Här är våra bästa tips!

Av: Ulla Danielsen/Sara Åhlström, 23 januari 2020

Så odlar du egen basilika i kruka eller trädgårdsland

Kvinna odlar basilika

Basilika trivs bäst när det är riktigt varmt

Annons

Den vanliga gröna basilikan (Ocimum basilicum) växer dåligt om det är en sval svensk sommar. Är det en dålig sommar är det mycket bättre att odla din basilika antingen i en kruka i fönsterbrädan eller i ett växthus. Men om sommaren är riktigt varm, kan den gröna  basilikan växa extremt bra!

Grön och röd basilika

Röd basilika

Det finns olika sorter basilika, som till exempel den dekorativa röda basilikan, som finns i flera olika varianter. Den röda basilikan kräver lite mer värme än sin gröna syster. För att basilikan ska må bra behöver plantan ha gott om värme och få rikligt med vatten och gödningsmedel. Om du vill odla ekologisk basilika kan du till exempel använda organiskt gödningsmedel av lupinfrön.

6 tips – så lyckas du med basilika  


1. Så basilika – lägg fröna på markytan

Om du vill odla basilika är det viktigt att lägga fröna på markytan och bara fälla ned dem lite lätt. Fröerna bör inte täckas med jord eftersom de är så små och behöver mycket ljus.

2. Plantera basilika i krukor

Börja med att plantera om basilikan i en större kruka. Använd gärna en kruka med hål i botten och lägg dit lecakulor innan du fyller upp krukan med jord. Placera sedan krukan på en solig plats och se till att du vattnar den ofta. Ta in din basilika om det är dåligt väder!

 

Läs också: Så förodlar du hemma

 

3. Odla basilika i trädgården uppför väggen

I trädgården kan basilika också odlas vid en husvägg i söderläge. Om du ser till att plantera kryddväxten där det finns skydd kommer det automatiskt innebära att det också blir varmare, och då är miljön perfekt för att odla basilika.

4. Basilika smakar bäst innan den första blomningen

Basilika av den bästa kvalitet kan skördas strax före den första blomningen, eftersom växten släpper ut så många dofter under blomningen. Om du vill ha en stor avkastning måste du fortsätta klippa växten med jämna mellanrum.

Basilka trädgårdsland

5. Skörda din basilika

Om basilikan börjar visa tecken på blomning bör du stoppa det om du vill fortsätta skörda den. Om basilika får blomstra först, är bladproduktionen för snabb. Skär därför ned alla toppskott precis ovanför några nya sidoskott så att växterna verkligen kan förgrena sig och bilda ännu fler blad.

6. Skörda basilikafrön

Du kan också skörda dina egna basilikafrön och plantera dem till nästa år. Detta kan vara särskilt bra om du har en hård och välavkastande basilkaväxt – då det blir ett bra utgångsmaterial att börja med under följande säsong.

 

Läs också: Fem enkla kryddväxter att odla

23 januari 2020 Ulla Danielsen/Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...