Foto: Thérèse B

Inspireras av naturskönt vattenhål

Trädgård

I den här trädgården görs alla anläggningsarbeten med mycket improvisation och känsla, allt eftersom idéerna kläcks. Här finns inga krav på perfektionism, ty perfekt är man i vardagen på arbetet. Det tog därför två år innan poolen var klar – men så blev den också fantastiskt naturskön.

Av: Camilla Julner, 19 april 2018

Här låg tidigare en bergstomt med gräsmatta och badmintonplan. För att fylla alla bergsskrevor krävdes mängder med jord. Efter 60 lass på lastbil slutade man att räkna. Tio år senare grävdes badmintonplanen upp. Här skulle bli plats för nya drömmar; en naturpool med oregelbundna, naturliga former för härliga bad och lekar.

Vägg av bambustammar

Annons

När väl beslutet att bygga en pool var taget, bestämde man sig för att blottlägga berget så mycket som möjligt och all jord grävdes ur. En betongmur göts på två meters höjd i den djupa delen av poolen och till sist byggdes det oregelbundna trädäcket i olika nivåer, och är numera ett konstverk i sig. Av en lycklig tillfällighet kom man över en vacker vägg av stora bambustammar, som egentligen skulle till djurparkens aphus en gång i tiden. Den placerades vid nedre delen av poolen, som tillsammans med cypresser och klätterhortensia bildar en vacker inramning och insynsskydd från vägen.

Läs mer: Odla runt poolen – expertens tips

Vattenreserv för skogen

De naturliga materialen var viktiga för poolens helhetsintryck. Men även vattnets kluckande – genom den ständiga rörelsen från cirkulationen – förhöjer den naturliga känslan. Ursprungligen var det brandkåren som fyllde poolen – med argumentet att en vattenreserv kan vara nödvändig i ett skogsområde om det skulle börja brinna.

Med hjälp av 16 mm polyetenslang (40x5m) är poolen självuppvärmande med sina 70 000 liter vatten. Egenhändigt byggda sandfilter, pumpsystem samt +GF+ rörledningssystem förser poolen med vatten.


Bron vid poolen byggdes av en snickarskola för möbelsnickeri i södra Sverige och tog ett år att färdigställa. Eleverna fick i uppgift att bland annat göra hårdhetsberäkningar för den åtta meter långa spännvidden. Tyvärr har det ursprungliga röda räcket i asiatisk stil fått bytas ut, eftersom det inte var tryckimpregnerat. Vid avslutningen av bron mot pooldäcket växer klematis på det vackra spaljéverket.

 

Det vackra trädäcket är naturligt patinerat av väder och vind. Ett tips är att utnyttja bergknallen och lägga brädorna i olika riktningar och i flera nivåer, det bidrar till det levande och naturliga intrycket.

Luftigt och fritt utrymme mellan berg och trädäck.

Vy över pool och trädäck med växter. Solskydd.

 

Pool med växter, klätterhortensia och uppvuxna barrträd.

Trädäcket i nivåer med bambuväggen i bakgrunden.

 

Trädäcket och de olika brädriktningarna som möts.

Mjuka grästuvor och det strama trädäcket blir rent av asiatiskt tillsammans.

 

19 april 2018 Camilla Julner
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...