Foto: Istockphoto

Bekämpa myror i trädgården – så gör du!

Trädgård

Problem med myror i trädgården? Använd vattenslangen för att bekämpa myrboet! 

Av: Lise Mortensen Høy, 18 februari 2020

Hur blir jag av med myror i trädgården? 

Svartmyror trädgård

Annons

Myror gillar när det är torrt 

I grund och botten behöver myror tak över huvudet och varma, torra förhållanden när de etablerar sina bon. Det är därför du lockar hela grannskapets myror när du börjar bygga på din nya uteplats, där plattorna blir ett underbart tak och gruset under brickorna ett perfekt byggmaterial!

Myror i gräsmattan? Bekämpa myrorna med vattenslangen

Problem med myror i växthuset eller gräsmattan? Du kan försöka förhindra myrorna genom att sprida ut dem med vatten. Tänk på att det inte räcker att vattna en enda gång – du måste göra det flera gånger!

Bekämpa myrorna genom att låta trädgårdsslangen ligga framför boet och vattna området flera gånger om dagen. Du dödar vanligtvis inte myrorna, utan istället drar myrorna vidare och flyttar till en torrare del av trädgården. 

Läs också: Myror i huset – så blir du av med dem!

Myror älskar sötsaker

Socker, sylt, juice och andra söta livsmedel står högst upp på myrans meny. När den första myran har hittat resterna på familjens köksbord anger den ett doftspår så att alla andra myror ska hitta dit.

Gör rent ordentligt 

Myror doftspår

Aj, aj se upp! Myror på doftspårs-jakt! 

För att förhindra en invasion av myror, ta bort alla matrester, tvätta skärbrädan och lägg omedelbart disken i diskmaskinen.  

Om myrorna redan har hittat en väg in i huset måste du spionera på dem för att se vilken väg de använder för att komma in – på så sätt kan du försöka städa bort deras rutt. Du kan till exempel använda såpa som rengöringsmedel för att bekämpa myrorna. 

Myror är listiga 

Om du vet var myrorna kommer in i huset kan du testa att försöka förstöra deras doftspår. Men se upp – myror är listiga och hittar snabbt en väg runt det. I sällsynta fall kan de skada huset, särskilt trä som redan är försvagat av till exempel fukt.

Myror inomhus är särskilt ett vårfenomen. Senare på sommaren föredrar de att leta efter maten utomhus. 

Bekämpa myrorna giftfritt 

Myror blomma

  • Kanel, peppar och kaffesump kan ofta hålla myrorna borta.
  • Kokande vatten direkt i myrboet dödar omedelbart många av myrorna.
  • Häll fin sand direkt i myrboet – och använd den i fogarna mellan plattorna. Då blir det svårt att bygga vidare i boet.
  • Blanda två paket med jäst, en kopp socker och en kopp vatten och servera det till myrorna – då dör de när de äter blandningen.

Kontrollera myrmedlet 

Tänker du istället använda ett myrmedel? Se till att produkten är godkänd för bekämpning mot myror och använd den i enlighet med bruksanvisningen.

Flera medel har långvariga effekter och får inte sprutas i köksskåp och köksbord till exempel. De ska istället användas på platser där myrorna tränger in i huset och där de rör sig. Läs på förpackningen! 

 

 

Läs också: Ta bort getingbo – här är expertens tips!

18 februari 2020 Lise Mortensen Høy
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...