Ta hand om dina utemöbler

Sol, vind, luftföroreningar och regn sliter på dina utemöbler, oavsett vilket material de är tillverkade av. Här får du en guide för hur de underhåller dem på bästa sätt så att de håller riktigt länge.


Även om en utemöbel av furu behöver betydligt mer skötsel än en av aluminium, lurar man sig själv om man tror att möblerna ska vara lika snygga år ut och år in utan någon som helst skötsel. Många möbler är också tillverkade av flera olika material, till exempelvis trä eller plast och aluminium i kombination, som kräver olika typ av underhåll.

Ett rejält möbelskydd skyddar och täcker hela gruppen när den inte används. Detta är 165x200x88 cm och tillverkat av vattenavvisande polyester med kardborreband nedtill, cirka 600 kr, Brafab.

Täck och tvätta

Det bästa sättet att förlänga livslängden på sina trädgårdsmöbler är att inte låta dem stå ute under bar himmel mer än nödvändigt. Ställ in dem under tak när de inte används, är möblerna tunga och otympliga att flytta kan ett täckande möbelskydd vara en god investering. Luta möblerna om de står oskyddade under regn så att vattnet lätt rinner av och torka av dem när det slutat regna, särskilt på plana träytor. Ta helst in dynorna när de inte används, eller förvara dem i en tät låda.

Att tvätta av möblerna minst ett par gånger per säsong med milt rengöringsmedel och hålla efter mögel- och algpåväxt ökar också hållbarheten avsevärt. Detta är särskilt viktigt när säsongen är över, de ska vara rena när de ställs undan. Var noga med att låta trämöbler torka ordentligt innan du ställer undan dem för vinterförvaring och förvara dem inomhus, torrt, väl ventilerat och svalt.

Läs mer: Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

När är det dags att behandla trämöblerna?

Om inte färgen flagnat, träet känns torrt eller möblerna på annat sätt ser slitna ut kan det vara svårt att veta om man bör behandla dem. Under normala förhållanden bör oljeimpregnering göras cirka två gånger per år, men om möblerna utsätts för mycket sol, salta vindar eller blåst kan det krävas tätare behandlingar. Ett bra riktmärke för när det är dags att behandla är när vattendropparna efter regn inte längre lägger sig som små pärlor på ytan, utan sugs in i träet direkt.

Trästolen Marstrand, kommer från Harbo Fritid.

Fönsterfärg är mycket hållbar och tålig och lämpar sig därför utmärkt även till trämöbler. Alcros system ”Fönster” är dessutom vattenburen och mycket färgbeständig, vädertålig, lätt att arbeta med samt miljövänlig.

Nytt, obehandlat trä

Helt obehandlade trämöbler är inte särskilt vädertåliga, det vanligaste är att man målar eller oljeimpregnerar. Helst bör de stå obehandlade en säsong först, men det är inget måste.

Väljer du att måla dina möbler är det viktigt att underlaget är helt torrt och rent innan du börjar. Använd trallrent och vid behov alg- och mögeltvätt. Börja sedan med att grundolja träet, var särskilt noga med allt ändträ. Vilken typ av färg du väljer är en smaksak så länge den är anpassad för trä utomhus, men ett tips är att använda fönsterfärg. Den har extra lång hållbarhet, och kan brytas i valfri kulör. Idealiska målningsförhållanden är när det inte finns risk för regn, är mellan 10-25 grader varmt och med en luftfuktighet på högst 16 procent. Undvik starkt solsken, då torkar färgen för snabbt och hinner inte sugas in i träet. Måla heller inte alltför sent på kvällen så att det finns risk för dagg innan färgen har torkat.

Vill du behålla träfärgen är oljeimpregnering ett bra val, även om träet mörknar något, hur mycket beror på vilken olja du väljer. Välj helst en vattenburen, miljövänlig träolja. Olja in flödigt och låt dra in i ungefär en halvtimme. Torka sedan bort överflödig olja med en torr trasa.

Obs! Eftersom träolja innehåller linolja bör du vara försiktig eftersom den kan självantända. Blöt trasorna eller elda upp dem. Du kan också lägga dem i en glasburk med lock och lämna in tillsammans med de tomma färgburkarna på återvinningsstationen.

Allt grånat eller rötangripet trä bör slipas ned till trärent innan behandling. Trämöbler som står i stark stol kan avsöndra kåda, skär bort den med ett vasst rakblad och putsa eventuellt med aceton innan behandling.

Obehandlade trämöbler kan även lackas, vaxas eller laseras.

Lätt och smidig soffa ”Kvarnö” i aluminium och acacia från Ikea. Träsitsen bör oljas in ett par gånger per säsong för att inte torka och spricka. Ikea rekommenderar sin egen olja ”Vårda”.

Tidigare målade trämöbler

Är färgen fräsch räcker det att tvätta möblerna med jämna mellanrum. Behövs ommålning eller bättring på vissa ställen är det viktigt att ytan är ren och torr, samt att du skrapar bort eventuella färgflagor. Spackla om det behövs och följ för övrigt målningsråden ovan för omålade möbler, bortsett från att du inte behöver grundolja. Måla helst med samma färg som tidigare, men de nya, vattenburna utomhusfärgerna brukar fungera på de flesta tidigare målade ytor. Fråga din färghandlare om du är osäker. Slipa lite med sandpapper först för att få bra fäste.

Läs mer: Måla utemöbler

Ädelträ, teak och ek

Teakmöbler innehåller naturligt mycket olja och behöver därför egentligen inte behandlas för att inte spricka. Däremot bleknar de relativt snabbt till en silvergrå färg om de inte behandlas. Vill du behålla den varmbruna färgen bör du olja in dem med en särskild olja för ädelträ, exempelvis Alcro Ädel som är svagt brunpigmenterad och har inbyggt UV-skydd. Den tränger extremt djupt in i träet och ger en vattenavvisande yta samt skyddar mot sprickbildning och uttorkning. Stryk på flödigt och torka bort eventuellt överflöd efter cirka en kvart. Om träet suger mycket bör du olja in igen efter ungefär en vecka. Ofta blir det bäst om möbler i ädelträ får stå en säsong innan du oljar in dem, annars bör de avfettas innan.
Även ekmöbler grånar med tiden och bör behandlas på samma sätt som teak.

Hardwood/Hårdträ, Acacia

Det är lätt att tro att Hardwood-trä har samma egenskaper som teak eftersom de ser ungefär likadant ut. Men hardwood är inte alls lika fet som teak och behöver därför oljas, helst med speciellt anpassad olja. Ge gärna nya hardwoodmöbler en oljestrykning redan innan du börjar använda dem.

Möbelgrupp i vit plast och med ryggdynor av texteline för bättre komfort. Tillverkaren Brafab lovar underhållsfrihet, men om de ska behålla sin fräschör bör hela möbeln rengöras med milt rengöringsmedel ett par gånger per säsong. Stapelstolen heter ”Beta”, bordet ”Toscana”

Plast och konstrotting

Plastmöbler kan skilja sig mycket åt i kvalitet. Riktigt bra, seg plast kan behålla sin blanka yta många år, medan plast av sämre kvalitet spricker, bleknar och mattas snabbt. Vita plastmöbler är extra känsliga mot smuts och luftföroreningar som snabbt kan missfärga dem, särskilt om ytan blivit matt. Tvätta av dem ofta med milt rengöringsmedel, gärna med högtryckstvätt. En matt yta kan poleras upp med vanligt bil- eller båtvax.

På senare år har det blivit populärt med möbler i konstrotting, ett syntetiskt, plastliknande material. Konstrotting av god kvalitet är mycket hållbart och bleks inte. Däremot bör den rengöras med milt rengöringsmedel regelbundet eftersom det samlas damm och smuts i fiberväven.

Målar du dina gjutjärnsmöbler med Hammerite Hammarlack behöver du inte slipa bort rosten innan, bara borsta bort det som sitter löst och måla över. Finns i åtta olika färger och fungerar både på ny och tidigare målad metall.

Aluminium, rostfritt och gjutjärn

Aluminium och rostfritt är i princip underhållsfritt även om de förstås måste tvättas och eventuell färg kanske bättras på någonstans. Gjutjärnsmöbler som börjat rosta borstas med stålborste och skrapas och målas sedan med rostskyddsfärg.

Betong och sten

Betong har blivit mer och mer populärt och är väldigt hållbart. En del bord har en skiva av sten. Rengör med stensåpa och olja in med sten- eller klinkerolja så behåller både betong och sten sin finish.

Aluminium är i princip underhållsfritt men är det målat, som detta cafébord ”Ivy Bistro” från Harbo, kan man efter en tid behöva bättra på färgen på sina ställen.

Snygg och lättskött dralondyna i design ”Gooseberry” från Harbo Fritid.

Läs mer: Fem roliga idéer att bygga till din altan

Dynor och parasolltyg

Innan du bestämmer dig för att tvätta dynor eller parasoll gäller det att du tar reda på vad de är tillverkade av. Det bästa materialet i dynor är dralon som är skönt att sitta på, smutsavvisande, färgäkta och tåligt. De går bra att tvätta i maskin utan risk för att de krymper eller tappar färg. Dralon kan också återimpregneras så den behåller sin skyddande yta. Bomullstyger, som trots allt är det vanligaste, går också att tvätta själv, men eftersom bomull krymper bör du vara försiktig med vattentvätt, använd hellre möbelskum som dammsugs bort. Chintz är en blandning av bomull och polyester, går att vattentvätta och krymper inte lika mycket som bomull. Dynor och parasolltyg i polyester, som också är smuts- och vattenavvisande, går att tvätta försiktigt i handtvätt och hängs sedan att dropptorka. Möbelskum fungerar också. Det finns också dynor tillverkade i TNT som är ett enkelt syntetmaterial. Dynorna bleks snabbt och är i princip omöjliga att tvätta på egen hand.

Behåll stabiliteten

Trämöbler monterade med skruvar behöver nästan alltid efterdras i muttrarna någon gång per säsong för att behålla sin stabilitet. Särskilt möbler i teak är känsliga för förändringar i luftfuktigheten, vilket kan ge ökade eller minskade spänningar i träet.

 

TIPS! För ytor som är svåra att komma åt med pensel går det bra att spruta på olja med en blomspruta och stryka ut den med en trasa.

 
 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar