Annons
Följ våra enkla skötselråd så håller dina utemöbler sig fräscha många år framöver.
Följ våra enkla skötselråd så håller dina utemöbler sig fräscha många år framöver. Foto: Pixabay

Ta hand om dina utemöbler

Trädgårdsmöbler

Sol, vind, luftföroreningar och regn sliter på dina utemöbler, oavsett vilket material de är tillverkade av. Här får du en guide för hur de underhåller dem på bästa sätt så att de håller riktigt länge.

Av: Susann Gson Engqvist, viivilla.se april -09, 18 mars 2009
Även om en utemöbel av furu behöver betydligt mer skötsel än en av aluminium, lurar man sig själv om man tror att möblerna ska vara lika snygga år ut och år in utan någon som helst skötsel. Många möbler är också tillverkade av flera olika material, till exempelvis trä eller plast och aluminium i kombination, som kräver olika typ av underhåll.

Ett rejält möbelskydd skyddar och täcker hela gruppen när den inte används. Detta är 165x200x88 cm och tillverkat av vattenavvisande polyester med kardborreband nedtill, cirka 600 kr, Brafab.

Täck och tvätta

Det bästa sättet att förlänga livslängden på sina trädgårdsmöbler är att inte låta dem stå ute under bar himmel mer än nödvändigt. Ställ in dem under tak när de inte används, är möblerna tunga och otympliga att flytta kan ett täckande möbelskydd vara en god investering. Luta möblerna om de står oskyddade under regn så att vattnet lätt rinner av och torka av dem när det slutat regna, särskilt på plana träytor. Ta helst in dynorna när de inte används, eller förvara dem i en tät låda.

Att tvätta av möblerna minst ett par gånger per säsong med milt rengöringsmedel och hålla efter mögel- och algpåväxt ökar också hållbarheten avsevärt. Detta är särskilt viktigt när säsongen är över, de ska vara rena när de ställs undan. Var noga med att låta trämöbler torka ordentligt innan du ställer undan dem för vinterförvaring och förvara dem inomhus, torrt, väl ventilerat och svalt.

Annons

Läs mer: Stoppa trädgårdstjuven – här är alla knepen

När är det dags att behandla trämöblerna?

Om inte färgen flagnat, träet känns torrt eller möblerna på annat sätt ser slitna ut kan det vara svårt att veta om man bör behandla dem. Under normala förhållanden bör oljeimpregnering göras cirka två gånger per år, men om möblerna utsätts för mycket sol, salta vindar eller blåst kan det krävas tätare behandlingar. Ett bra riktmärke för när det är dags att behandla är när vattendropparna efter regn inte längre lägger sig som små pärlor på ytan, utan sugs in i träet direkt.


Trästolen Marstrand, kommer från Harbo Fritid.

Fönsterfärg är mycket hållbar och tålig och lämpar sig därför utmärkt även till trämöbler. Alcros system ”Fönster” är dessutom vattenburen och mycket färgbeständig, vädertålig, lätt att arbeta med samt miljövänlig.

Nytt, obehandlat trä

Helt obehandlade trämöbler är inte särskilt vädertåliga, det vanligaste är att man målar eller oljeimpregnerar. Helst bör de stå obehandlade en säsong först, men det är inget måste.

Väljer du att måla dina möbler är det viktigt att underlaget är helt torrt och rent innan du börjar. Använd trallrent och vid behov alg- och mögeltvätt. Börja sedan med att grundolja träet, var särskilt noga med allt ändträ. Vilken typ av färg du väljer är en smaksak så länge den är anpassad för trä utomhus, men ett tips är att använda fönsterfärg. Den har extra lång hållbarhet, och kan brytas i valfri kulör. Idealiska målningsförhållanden är när det inte finns risk för regn, är mellan 10-25 grader varmt och med en luftfuktighet på högst 16 procent. Undvik starkt solsken, då torkar färgen för snabbt och hinner inte sugas in i träet. Måla heller inte alltför sent på kvällen så att det finns risk för dagg innan färgen har torkat.

Vill du behålla träfärgen är oljeimpregnering ett bra val, även om träet mörknar något, hur mycket beror på vilken olja du väljer. Välj helst en vattenburen, miljövänlig träolja. Olja in flödigt och låt dra in i ungefär en halvtimme. Torka sedan bort överflödig olja med en torr trasa.

Obs! Eftersom träolja innehåller linolja bör du vara försiktig eftersom den kan självantända. Blöt trasorna eller elda upp dem. Du kan också lägga dem i en glasburk med lock och lämna in tillsammans med de tomma färgburkarna på återvinningsstationen.

Allt grånat eller rötangripet trä bör slipas ned till trärent innan behandling. Trämöbler som står i stark stol kan avsöndra kåda, skär bort den med ett vasst rakblad och putsa eventuellt med aceton innan behandling.

Obehandlade trämöbler kan även lackas, vaxas eller laseras.


Lätt och smidig soffa ”Kvarnö” i aluminium och acacia från Ikea. Träsitsen bör oljas in ett par gånger per säsong för att inte torka och spricka. Ikea rekommenderar sin egen olja ”Vårda”.

Tidigare målade trämöbler

Är färgen fräsch räcker det att tvätta möblerna med jämna mellanrum. Behövs ommålning eller bättring på vissa ställen är det viktigt att ytan är ren och torr, samt att du skrapar bort eventuella färgflagor. Spackla om det behövs och följ för övrigt målningsråden ovan för omålade möbler, bortsett från att du inte behöver grundolja. Måla helst med samma färg som tidigare, men de nya, vattenburna utomhusfärgerna brukar fungera på de flesta tidigare målade ytor. Fråga din färghandlare om du är osäker. Slipa lite med sandpapper först för att få bra fäste.

Läs mer: Måla utemöbler

Ädelträ, teak och ek

Teakmöbler innehåller naturligt mycket olja och behöver därför egentligen inte behandlas för att inte spricka. Däremot bleknar de relativt snabbt till en silvergrå färg om de inte behandlas. Vill du behålla den varmbruna färgen bör du olja in dem med en särskild olja för ädelträ, exempelvis Alcro Ädel som är svagt brunpigmenterad och har inbyggt UV-skydd. Den tränger extremt djupt in i träet och ger en vattenavvisande yta samt skyddar mot sprickbildning och uttorkning. Stryk på flödigt och torka bort eventuellt överflöd efter cirka en kvart. Om träet suger mycket bör du olja in igen efter ungefär en vecka. Ofta blir det bäst om möbler i ädelträ får stå en säsong innan du oljar in dem, annars bör de avfettas innan.
Även ekmöbler grånar med tiden och bör behandlas på samma sätt som teak.

Hardwood/Hårdträ, Acacia

Det är lätt att tro att Hardwood-trä har samma egenskaper som teak eftersom de ser ungefär likadant ut. Men hardwood är inte alls lika fet som teak och behöver därför oljas, helst med speciellt anpassad olja. Ge gärna nya hardwoodmöbler en oljestrykning redan innan du börjar använda dem.


Möbelgrupp i vit plast och med ryggdynor av texteline för bättre komfort. Tillverkaren Brafab lovar underhållsfrihet, men om de ska behålla sin fräschör bör hela möbeln rengöras med milt rengöringsmedel ett par gånger per säsong. Stapelstolen heter ”Beta”, bordet ”Toscana”

Plast och konstrotting

Plastmöbler kan skilja sig mycket åt i kvalitet. Riktigt bra, seg plast kan behålla sin blanka yta många år, medan plast av sämre kvalitet spricker, bleknar och mattas snabbt. Vita plastmöbler är extra känsliga mot smuts och luftföroreningar som snabbt kan missfärga dem, särskilt om ytan blivit matt. Tvätta av dem ofta med milt rengöringsmedel, gärna med högtryckstvätt. En matt yta kan poleras upp med vanligt bil- eller båtvax.

På senare år har det blivit populärt med möbler i konstrotting, ett syntetiskt, plastliknande material. Konstrotting av god kvalitet är mycket hållbart och bleks inte. Däremot bör den rengöras med milt rengöringsmedel regelbundet eftersom det samlas damm och smuts i fiberväven.


Målar du dina gjutjärnsmöbler med Hammerite Hammarlack behöver du inte slipa bort rosten innan, bara borsta bort det som sitter löst och måla över. Finns i åtta olika färger och fungerar både på ny och tidigare målad metall.

Aluminium, rostfritt och gjutjärn

Aluminium och rostfritt är i princip underhållsfritt även om de förstås måste tvättas och eventuell färg kanske bättras på någonstans. Gjutjärnsmöbler som börjat rosta borstas med stålborste och skrapas och målas sedan med rostskyddsfärg.

Betong och sten

Betong har blivit mer och mer populärt och är väldigt hållbart. En del bord har en skiva av sten. Rengör med stensåpa och olja in med sten- eller klinkerolja så behåller både betong och sten sin finish.


Aluminium är i princip underhållsfritt men är det målat, som detta cafébord ”Ivy Bistro” från Harbo, kan man efter en tid behöva bättra på färgen på sina ställen.

Snygg och lättskött dralondyna i design ”Gooseberry” från Harbo Fritid.

Läs mer: Fem roliga idéer att bygga till din altan

Dynor och parasolltyg

Innan du bestämmer dig för att tvätta dynor eller parasoll gäller det att du tar reda på vad de är tillverkade av. Det bästa materialet i dynor är dralon som är skönt att sitta på, smutsavvisande, färgäkta och tåligt. De går bra att tvätta i maskin utan risk för att de krymper eller tappar färg. Dralon kan också återimpregneras så den behåller sin skyddande yta. Bomullstyger, som trots allt är det vanligaste, går också att tvätta själv, men eftersom bomull krymper bör du vara försiktig med vattentvätt, använd hellre möbelskum som dammsugs bort. Chintz är en blandning av bomull och polyester, går att vattentvätta och krymper inte lika mycket som bomull. Dynor och parasolltyg i polyester, som också är smuts- och vattenavvisande, går att tvätta försiktigt i handtvätt och hängs sedan att dropptorka. Möbelskum fungerar också. Det finns också dynor tillverkade i TNT som är ett enkelt syntetmaterial. Dynorna bleks snabbt och är i princip omöjliga att tvätta på egen hand.

Behåll stabiliteten

Trämöbler monterade med skruvar behöver nästan alltid efterdras i muttrarna någon gång per säsong för att behålla sin stabilitet. Särskilt möbler i teak är känsliga för förändringar i luftfuktigheten, vilket kan ge ökade eller minskade spänningar i träet.

 

TIPS! För ytor som är svåra att komma åt med pensel går det bra att spruta på olja med en blomspruta och stryka ut den med en trasa.

 

 

 

18 mars 2009 Susann Gson Engqvist, viivilla.se april -09
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]