Snickra sommarfesternas möbler

Ett långbord för 12 personer med tillhörande bockar visar här Leif Qvist hur du kan bygga själv. Sen kan du ha så många gäster du vill...


Ibland blir man fler än vanligt på landet. Släktträff, midsommarfirande eller andra tillställningar brukar ställa till huvudbry, eftersom antalet stolar och bord ofta är begränsat. Genom att själv snickra ihop ett enkelt, men stadigt, långbord med tillhörande bänkar, behöver aldrig stjärterum ge vika för hjärterum.

Långbord

Det här långbordet rymmer 10-12 personer och benbockarna hålls ihop med kilar utan lim. Kilarna kan slås ur och bordet kan därmed lätt monteras isär. Detta är en stor fördel när man ska stuva undan trädgårdsmöblerna vintertid.

Skivan är gjord av sex stycken glest ihopskruvade brädor, så att regnvatten kan rinna av. Konstruktionen ger bra svängrum för knän på alla platser, trots att bordshöjden är lite lägre än vanligt.

Material
– 6 st brädor till bordsskivan, hyvlad furu 22 x 145 mm, längd 2300 mm.
– 3 st skivreglar, 22 x 70 mm, 800 mm.
– 2 st benkryss, 45 x 145 mm, 800 mm.
– 1 st bensarg, 45 x 175 mm 900 mm.
– 2 st kilar, kluven rundstav, diameter 22 mm, längd 100 mm.

– 1 pkt förzinkad kamspik, 40 mm.
– 4 st vinkeljärn, cirka 12 x 2 x 70 mm, inklusive skruv.

Gör så här
1. Såga till bordsskivans alla delar, fasa kanterna. Lägg ut delarna upp och ner på plant underlag. Spika fast tre skivreglar från baksidan. En på mitten och två som ska anpassas till benbockarna.

2. Grovkapa benen, cirka 90 cm, och lägg ut dem i kryss på plant underlag. Kolla måtten och justera eventuellt läget. Rita på sågmarkeringar för över- och underkant samt för infällning halvt-i-halvt. Markera ordentligt vad som ska sågas bort, annars är det lätt att man tar fel bit. Såga många spår ner till halva tjockleken. Ju fler spår, desto lättare att rensa med stämjärn. Finjustera med rasp.

3. Såga nu ut de stora tapparna i bensargens båda ändar. Justera med rasp.

4. Placera tappen mitt på benkrysset och rita ut hålet. Ta hål med borr-sticksåg-rasp. Sätt ihop hela benbocken och mät till sist ut placeringen av borrhålen, 20 mm, för den koniska kilen. Hålet ska placeras så att mindre än hälften syns när bocken är ihopsatt. När man sedan slår i den koniska kilen uppstår spännverkan som gör bordet stabilt. Kilen är gjord av en kluven rundstav och den platta klyvytan är placerad in mot benkrysset.

5. Fäst benbockarna på reglarna i skivan med hjälp av vinkeljärnen. Måla bordet med utefärg.

Långbänk med bockar

Två stycken sittbänkar med bockar är perfekta att ha på var sida om ett långt festbord. Mina bänkar har även varit med på många grannars konfirmations- eller studentmottagningar, både inom- och utomhus.

På en stabil bock ska benen luta rejält ut åt båda håll. För övrigt är det bara att såga rakt av och spika ihop. Sittbänk och bockar är byggda i standarddimensioner av hyvlad furu från byggvaruhus. Som alltid, köp lite extra för sågmån.

Material till en bänk
– 2 st sittbrädor, hyvlad furu, 45 x 145 mm, längd 2350 mm.
– 2 st ryggar till bockarna, hyvlad furu, 45 x 145 mm, längd 360 mm.
– 3 st tvärstag, hyvlad furu, 28 x 70 mm, längd 270 mm.
– 8 st ben, hyvlad furu, 28 x 70 mm, längd 420 mm.
– 4 st sargar, hyvlad furu, 28 x 70 mm, längd 170 mm.
– 60 st förzinkad ankarspik, 60 mm.

Gör så här
1. Såga till sittbrädorna, 2350 mm långa och tre tvärstag, 270 mm långa. Fasa av kanterna. Lägg sittbrädorna upp och ner på plant underlag och se till att det är en 10 mm springa mellan dem. Spika fast det mittersta tvärstaget och de båda andra, 300 mm från ytterkanterna.

2. Såga till de två ryggarna till bockarna, som ska vara 360 mm långa, och de 8 benen 420 mm långa.

3. Nu kommer vi till det som den ovana snickaren kanske får efterjustera med en grovfil. Benen ska formas för rätt lutning. Såga bort tre kilklotsar på benen. Markera måtten med penna (se detaljritning) och såga först bort överkantens 90 mm-kil, sedan översta 15 mm-kilen och till sist den understa 15 mm-kilen. Tänk på att vi inte håller på med finsnickeri, någon millimeter hit eller dit spelar ingen roll.

4. Sätt fast några spikar i två ben och måtta ut placeringen mot bockryggen, fäst lätt och kontrollmät. Spika sedan fast alla benen.

5. Spika fast sargarna på benen och ren-såga vartefter.

6. Måla med utefärg.

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar