Annons

Sandlåda med solskydd

Trädgårdsmöbler

Om man vill göra små barn glada ska man ha en sandlåda i trädgården. Den här modellen är flyttbar, fantasifull, och har dessutom den stora fördelen att de skyddar de små mot solens skadliga strålar.

Av: redaktionen, 11 maj 2004

Världens bästa sandlåda? Eftersom den är hjulförsedd kan den enkelt flyttas så att man alltid kan hålla ett öga på barnen. Seglet skuggar solen och fungerar nästan som ett tält och är lätt att ta av och sätta på. Dessutom är sandlådan också ett fartyg som seglar på all världens hav!

En sandlåda på hjul är praktiskt. Du kan lätt flytta den efter solen och om barnen leker ensamma i trädgården kan du rulla den till en plats som du kan hålla ett öga på. Samtidigt är sandlådan formad som ett litet fartyg med master och segel. När barnen blir trötta på att gräva i sanden kan de fara på kryssning med det häftiga segelfartyget och frakta saker från ena hörnet av "havet" till det andra.

Du får plats med cirka 10 cm sand, om du fyller skrovet till hälften. Det räcker gott och väl för att barnen ska få utlopp för sin lust att gräva i och forma sanden. Fartyget är försett med fyra kraftiga hjul med en diameter på 7,5 cm. Det är bäst att använda hjul av en storlek som gör att de lätt klarar mindre hinder som småsten eller ojämnheter i gräsmattan. Två av hjulen är låsbara, så fartyget är väl förankrat. Hjul med en bärförmåga på cirka 100 kg är fullt tillräckligt.

Annons

Seglet skuggar solen

Med seglet kan man se till att solen inte bländar eller bränner barnen när de leker i sandlådan. Seglet är fastgjort i fartygets däck med karbinhakar, så det går mycket snabbt och lätt att sätta upp och ta ner det. Seglet kan monteras så att det täcker hela fartyget eller läggas dubbelt så att det bara täcker hälften. Dessutom kan sandlådan ju lätt flyttas, så för det mesta räcker det med att vrida den lite för att få önskad skugga.


Fyra hemgjorda bardunsträckare gör att det går extra snabbt att sätta segel. Sträckarna är gjorda av 4 mm tjocka korsfanérbitar med tre hål i varje. När seglet är monterat, behöver man bara skjuta fram bardunsträckarna så sitter seglet spänt och snyggt.

Tips!

Det kan vara en bra idé att göra ett lock att lägga över sandlådan när den inte används. Det är lätt gjort med en bit 12-15 mm tjock vattenfast platta med en längd som passar mellan sidorna vid fartygets ändar. Plattan ska vara lika bred som fartyget, så att den vilar på fartygets sidor och man sågar ut ett uttag på varje sida av plattorna för masterna.

Detta behöver du:

15 mm vattenfast kryssfanér:

1 st. 72 x 106 cm A Botten
2 st. 20 x 150 cm B Sidor
2 st. 29,5 x 72 cm C Ändar

21 x 95 furu:
4 st. på 75 cm D Fartygsdäck

21 x 44 mm lister:
2 st. på 135 cm D Master

26 rundstav:
1 st. 67,8 cm F Segelstöd

4 mm kryssfanér:
4 st. på 4 x 7 cm G Bardunsträckare

Segelduk:
1 st. 69 x 184 cm H Segel

BESLAG:
4 st. karbinhakar - 4 st. "hål" i segelduken med en invändig diameter på cirka 1,5 cm - 4 st. hjul med en diameter på cirka 75 mm och en bärförmåga på cirka 100 kg - 4 st. hyskor med en diameter på cirka 1,5 cm till masttoppen - 7 m lina - 4 st. 10 mm bultar på cirka 4 cm. Till detta 4 st. muttrar och 4 st. brickor - 4,0 x 40 mm skruvar.

Gör så här:

Bardunsträckarna tillverkas av fyra bitar av 4 mm tjock kryssfanér på 4 x 7 cm. De tre hålen borras med en 10 mm borr. För att få linorna att glida perfekt kan hålen utvidgas lite i överkanterna med en konisk borr. Lackera kryssfanéren ett par gånger med väderbeständigt lack.

Seglets färdiga mått är 65 x 180 cm. Det har beräknats två cm extra tyg på alla sidor för en fåll. Slå hålen i segelduken cirka ett par cm från ändarna och sidorna.

Här är alla delarna färdiga för sammanfogning. Ändstyckena C sågas till med parallella snitt på 45 grader. Bottnens ändar sågas till med två motställda 45 graders snitt. Borra hål för alla skruvar med en 4 mm borr och försänk med en konisk borr. De fyra hålen för masten i sidorna borras med en 10 mm borr.


Fartygsskrovet sätts ihop med 4,0 x 40 mm skruvar och lim. Rita på sidorna var botten och ändstycken ska placeras. Sätt ihop plattorna och skruva ihop dem mellan bottnen och ändstyckena med skruvar genom C.


Fartygsdäcket" som består av 4 st. 21 x 44 mm bräder, skruvas och limmas fast på sidorna. De två yttersta bräderna görs fast med ytterligare ett par skruvar snett upp genom C.


Sätt upp masterna på plats med en skruvtving och borra hålen i sidorna ut genom masten, så att hålen passar perfekt ihop. Slå in bultarna, sätt på brickor och dra fast masterna.


Så fungerar bardunsträckarna. Slå en knut på ena änden av linan och låt linan gå igenom det översta hålet i sträckaren. Linan förs genom segelhålet och tillbaka genom de två nedersta hålen i sträckaren och karbinhaken görs fast med en råbandsknop. När man för sträckaren upp mot seglet, blir linan slak och i motsatt riktning sträcks den.


För att göra sandlådan extra maritim har det spänts två linor mellan de två fartygsdäcken genom en hyska i varje masttopp. Innan seglet tas av lossas linorna med två av bardunsträckarna så är karbinhakarna praktiska att lossa från hyskorna i fartygsdäcket.

 

11 maj 2004 redaktionen
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]