Med ett ordentligt förarbete och grundmålning håller den nya färgen på utemöblerna längre.
Med ett ordentligt förarbete och grundmålning håller den nya färgen på utemöblerna längre.

Måla utemöblerna

Trädgårdsmöbler

Här reder vi ut begreppen i färgdjungeln och ger praktiska målningstips.

Av: Susanna Rosén, 14 januari 2001
 • Förvandla utemöblerna med färg

  Med lite färg kan man förvandla de gamla flagnande utemöblerna
  så att det byter skepnad och blir som nya. Vilken färgtyp man väljer beror på vad som ska målas men också vilken "skola" man tillhör.

  Det finns många olika typer av färg. Dels traditionella gammaldags färger, som inte alltid de mest lättarbetade kanske, men man vet vad de går för. Generationer av målare har använt dem. Sedan finns det lättstrukna, modernare färger färdiga i burk. Enkelt och praktiskt, men kanske inte samma känsla.

   

 • Rätt färg på rätt ställe

  En färg som stryks på en trädgårdsmöbel får inte kladda eller färga av sig. Därför fungerar varken slamfärger eller trätjära. En tjärad brygga går bra, men en möbel blir kladdig, särskilt om vädret är varmt.
  Det bästa är att välja de färger som är avsedda för utomhusbruk. Då vet man att färgen klarar utelivets påfrestningar. Det är särskilt viktigt med en ny möbel, eller en äldre möbel av god kvalitet, som man vill ska hålla länge.

  Linoljefärg är en traditionell färg som fäster på de flesta underlag, utom slamfärger, trätjära och silikon. När den åldras så färgar den av sig något (kritar) och när den flagar så smular den sönder, inte i stora flagor som moderna färger.

  Alkydfärg är en vanlig färg för snickerier. Den torkar snabbare än linoljefärg och får en glansigare yta.

  Latexfärg är tjock och krämig och kallas ibland för "plastfärg". Den är vattenlöslig och därför praktiskt taget luktfri.

  Lasyr är färger där träets ådringar lyser igenom. Täcklasyr är ett mellanting mellan täcklasyr och lasyr.

   

 • Så här målar du

  Hur trist det än låter, så är det grundarbetet som styr slutresultatet. Slarvar man, sitter inte färgen lika länge och underlagets hållbarhet blir sämre. En grundregel är att använda samma färgtyp, om möbeln varit målad tidigare. Det ger alltid bäst resultat. Om man inte vet om det är en oljefärg eller latexfärg som använts tidigare, kan man gnugga med lite T-röd på en trasa. Latexfärgen färgar då av sig.

   

 • Förbehandling:

  En ny träyta behöver inte förbehandlas. Är möbeln målad sedan tidigare, men ännu inte börjat flagna, tvättar du den först med målarsoda. Skölj ordentligt efteråt. Om man slipar lätt med ett slippapper fäster färgen ännu bättre. Borsta sedan bort allt slipdamm.

  Om färgen börjat flagna ska du, efter målartvätten, skrapa eller borsta bort den lösa färgen med en färgskrapa eller en morakniv (bra i vinklar och vrår). Om du vill att färgen ska släppa från trävirket kan du mjuka upp den med en varmluftspistol. När färgen blivit mjuk och bubblig av värmen är den enkel att skrapa bort. Metoden fungerar bra på olje- och alkydfärg, däremot blir färg av latextyp bara klibbig av värmen. Om ytorna är angripna av svamp eller mögel rengörs de med särskild mögeltvätt. Skölj därefter noga med vatten. Eventuella sprickor och ojämnheter lagar du med övermålningsbar fogmassa, (ej spackel) som slipas och borstas rent efter den torkat.

  Obehandlat trä som ska täckmålas, ska inte behandlas med färsk träolja. Den innehåller mögelhämmande tillsatser, som gör att den inte är lämplig att måla på förrän efter cirka ett år. Imregnera istället med vanlig grundolja. Slipa efter grundningen med fint slippapper.

   

 • Grundmålning:

  Stryk först med ett lager grundfärg. Den tränger längre in i träet och färgen fäster bättre. Använder man linoljefärg, kan man själv göra en grundfärg genom att späda färgen med 20-30 procent terpentin. Moderna färger har en särskild grundfärg som dessutom brukar vara billigare. Använder man grundfärg behöver man i regel inte måla lika många lager med toppfärgen.

  Om färgen däremot är laserande, målar man inte med grundfärg. Fast vill du att pigmenten ska framhävas bättre, och att den laserande färgen ska få en klarare kulör, så stryker du träet med ett tunt, laserande lager grundfärg.

   

 • Färdigstrykning

  När grundfärgen torkat stryker man med toppfärgen en till två gånger. Räkna med att man bör stryka fler gånger med en linoljefärg. Då får man bäst resultat om man stryker färgen i flera mycket tunna skikt. Färgen kan nämligen skrynkla sig om färglagren blir för tjocka.
  Börja med kanter och detaljer. Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. En vinkelpensel gör det lättare att komma in mellan spjälorna.

  Färgen täcker bättre om du målar i flera skikt. För att få en slät yta, avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat. Då syns nämligen inte var du lyft penseln på den målade ytan. Men det syns var du satt ned penseln i våt färg.

   

  Läs hur du blandar din egen färg här

Visa allt innehåll
14 januari 2001 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.