Annons

Måla trädgårdsmöblerna naturligt

Trädgårdsmöbler

Linolja är miljövänligt, behagligt och luktar gott. Blanda linolja och pigment och få vilken nyans du vill på trädgårdsmöblerna!

Av: Anna Ekström, 08 maj 2002

Blanda linolja och pigment och få vilken nyans du vill på trädgårdsmöblerna! Färgen är behaglig att måla med, luktar gott och innehåller ingenting skadligt för dig eller naturen. Dessutom ger oljan bra skydd mot röta och även mot rost.


Så här trärent måste underlaget vara för att färgen ska fästa.
Ryggstödets ena sida är oljad för att visa vilken färg en strykning med
opigmenterad olja ger.

Senvårens fina dagar är bra målardagar. Då är det lagom soligt och varmt för att linolja ska torka. Oljans nackdel är nämligen att den inte låter sig stressas. Man får vänta ett tag på den att torka och en temperatur på minst 10 grader är att rekommendera. Rå linolja fungerar så att dess små molekyler tränger in i träets porer. När oljan sedan torkar växer molekylerna med c:a 15 procent. På så sätt täpper den till bra och hindrar fukt från att tränga in och skada träet. Man kan forcera torkningsprocessen genom att värma upp oljan i förväg. Resultatet är en kokt linolja. Den torkar fortare men tränger inte in så bra eftersom molekylerna redan vuxit.Rå kallpressad olja har en molekylstorlek på 0,000005 mm, kokt linolja 0,0001 mm medan alkydoljan är så stor som 0,001 mm och latex har en molekylstorlek på 0,5 mm. En poröppning i trä är 0,03 mm stor. Siffrorna anger cirkamått.

Den olja vi använde är av en sort som tillverkas i Mellansverige. Liksom jungfrukvaliteten av olivolja är denna olja kallpressad. Enbart 25 viktprocent av linfröet blir färdig jungfruolja. Det gör att den är mycket ren förutom att den är tunn. Denna olja har en halt av linolensyra som ligger över 60 %, vilket betyder att den har förhållandevis kort torktid.

Annons

Linolja behöver inte konserveras

Oljans renhet gör att man inte behöver använda terpentin att konservera med. Terpentin är inte nyttig alls, varken för naturen eller den som målar. Onyttig är naturligtvis också lacknaftebaserad färg. (Lacknafta är kemiskt släkt med terpentin.) I jämförelse med linoljebaserad färg lägger sig en plastfärg på ytan av träet och kan genom sin täthet orsaka att träet ruttnar i stället för bevaras.

Svårt att måla på plast

På grund av dessa skillnader i egenskaper går det inte att måla med linoljefärg ovanpå plastfärg. Det motsatta är däremot möjligt. Så om du vill byta från plast till linolja måste du få bort all gammal färg, ner till rent trä. Det finns också skönhetsskäl att välja en riktig linoljefärg. Man får inte den sidenkänslan av en plastfärg. Skillnaden i lyster kan liknas vid den mellan en äkta ädelsten och en glasbit. Plastfärgen har en ¹kortare¹ glans och saknar oljans djup i lystern.

Det lustfyllda i arbetet är heller inte att förglömma. Linolja doftar gott, har en konsistens som känns behaglig för handen som arbetar och det är
väldigt roligt att experimentera med olika pigmentblandningar.

Bara naturliga pigment

Pigmenten vi använt är icke giftiga, naturliga pigment. Ju större proportion pigment du blandar i oljan desto tjockare blir färgen. Pigmentmängden avgör alltså om du får en lasyr eller en täckande färg. Blanda inte i mer pigment än motsvarande 250 ml/halvliter olja. En tjockare färg riskerar att släppa. Vissa pigment bleks i solen och är därför inte så bra att använda utomhus. Av de blå är det till exempel bara ultramarin special och koboltblå som rekommenderas.


Pigmenten är från vänster engelskt rött, blandvitt, grå umbra, ultramarin special och terra verde vagone.


En skön stol att läsa i blev det till slut. Lägg märke till linoljefärgens sidenlyster som är en av dess fördelar.

Förarbetet alltid viktigt

Ytan du ska måla måste vara ren och träets porer öppna och mottagliga för oljan. Om ytan varit målad med samma typ av färg tidigare behöver du bara skrapa av flagor, borsta och tvätta. Annars måste du ta bort all färg och rugga upp ytan med sandpapper. Grunda behöver du inte om du laserar eller målar med tunn färg. Däremot kan du med fördel efterbehandla utsatta ställen som har markkontakt. Gör som det rekommenderades i artikeln "Tag hand om dina trädgårdsmöbler" i Vi i villa nr 4/01, och låt bord och stolar stå med fötterna i linoja ett par dagar.

Blandning av färgen

Det här momentet är det roligaste! Blanda först pigmenten tills du kan ana en nyans du är ute efter. Fyll på med lite olja och rör om ordentligt. Späd sedan med mer olja och testa på en bit trä. Är du inte nöjd blandar du mer pigment i lite olja och fyller på.

Målning

Stryk ut färgen tunt. Låt torka i solen. Det kan ta något dygn om vädret är perfekt. I en fuktig källare tar det två veckor. Måla först därefter ett lager till om du vill det.

Underhåll

Tvätta av möblerna ibland. Linolja innehåller inga mögel- eller svampgifter och därför behöver man hålla ytan ren. Då blir det inga fula mögelprickar.
Pigmentet zinkvitt har antimögelegenskaper. I stället för att måla om med pigment kan det räcka med att stryka möbeln med linolja. Då fräschas färgen upp igen.

Tänk på att:

- Trasor med olja på kan självantända. Lägg dem i en hink med vatten ett par dagar innan du kastar dem i soptunnan! - skriva upp dina färgrecept om du vill kunna måla om med exakt samma nyans.

Andra användningsområden för jungfrulinolja

* Rostskydd: Behandla bilen med linolja! Enligt Statens provningsanstalt
fungerar oljan mer än 50% bättre än ett vanligt rostskyddsmedel.

Naturligtvis mår grindgångjärn, spadar och andra redskap också bra av en
insmörjning.

* Eftersom oljan inte är giftig är den utmärkt för behandling av skärbrädor
och andra köksattiraljer av trä.

Priser

Vi köpte en olja som kostar mellan 35 och 59 kr/l beroende på köpställe.
Pigment finns det en lång rad att välja bland och priserna varierar mycket.
Olika umbra- och ockrapigment kostar till exempel runt 50kr/120 ml medan smaragdgrönt och den undersköna lapis lazuli är dyrgripar för c:a 400 respektive 600kr/120 ml. Man kommer långt med det stora sortimentet av de billigaste. Både olja och pigment är dryga jämfört med plastfärg.

Några köpställen för ekologisk färg:

Claessons Trätjära, Göteborg

Ekologisk Färg AB, Boarp Båstad

Kullahus Ekologisk färg, Vitaby i Skåne

Kulturhantverkarna, Stockholm

Robygge, Järna

www.flugger.se

www.kulturfarg.com

www.oilpress.com

 
Du kan också fråga Naturskyddsföreningen eller Naturvårdsverket om en lista över miljömärkta färger.


Varför inte lasera redskap när du ändå är igång? Här har vi använt engelskt rött och terra verde vagone.


En söt kruka av en gammal låda kan det också bli. Den lavendellila nyansen blandade vi till av vitt, grå umbra och ultramarin.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 maj 2002 Anna Ekström
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]