Annons

Klättra och ha kul!

Trädgårdsmöbler

Barn kan klättra på i princip allt som kommer i deras väg och gör det oftast också. Här är ett dussin tips på olika typer av klätterställningar, om du inte vill att barnen ska klättra sönder träd och buskar eller riskera att trilla ner från garagetaket.

Av: Anders Runesson, viivilla.se juni -09, 03 juni 2009

För inte så länge sedan var det gungställningar i metall som dominerade i våra svenska trädgårdar. Nu har dessa fått konkurrens av mer mångsidiga träkonstruktioner med stegar, torn, nät och rutschkanor, liksom av varianter i plast. Vill du ha något extra kan du ta en titt på de klätterställningar som görs för offentliga miljöer. De är mer spännande och mer hållbara, men i gengäld också lite mer påfrestande för plånboken. Det finns även klättergrepp och klätterväggar för såväl inom- som utomhusbruk. Eller varför inte bygga din alldeles egna klätterställning?

Vad du än väljer så se till att konstruktionen är robust och att monteringen och förankringen sker efter konstens alla regler. Tänk även på att underlaget ska vara mjukt ifall man skulle trilla ner, samt att det kan behövas svängrum åt alla håll om leken blir lite mer vild.


 

1) Allt i ett

Annons

Två gungor, ett klättertorn och en rutschkana - lekställningen från Bauhaus erbjuder mångsidig sysselsättning för barnen i ett enda paket. Måtten är 250 x 380 x 250 cm (h x b x d) och rutschkanan är 237 cm lång. Hela paketet kostar 4 995 kronor.


 

2) Gunga och klättra

Hörby Bruk har tre varianter av gungor med stativ av kraftigt, tryckimpregnerat trä. Modellen Trägunga Aktiv har förutom två enkelgungor även ett klätternät på ena sidan och klätterpinnar på den andra. Höjden är 200, bredden 295 och djupet 190 cm. Benfästena/knutpunkterna är av stål och helsvetsade. Aktiv kostar omkring 3 500 kronor. (Modellen Trägunga 250 har ett klätterrep istället, om man föredrar det.)


 

3) Gunga, klättra, åk

En variant på detta tema är gungställningen från Plantagen, som har dubbla stegar, gunga och rutschkana. Gungställningen kostar 999 kronor, medan tillbyggnadsmodul och rutschkana går på 799 respektive 999 kronor.


 

4) Torn med rutsch

Lektornet från Jem & Fix är en enklare variant utan gungor. Det säljs komplett med skruv, tak, beslag och virke. Tornet mäter 120 x 120 cm, är 290 cm högt och kostar 1 999 kronor. Rutschkana (699 kronor) och sandlåda kan köpas separat om man så vill.

 

 


 

5) Rejält i plast

Little Tikes har specialiserat sig på leksaker i plast som ska vara hållbara och väderresistenta. De har ett antal olika klätter- och rutschkanemodeller, bland annat Little Tikes Playground med två rutschkanor, flera olika torn att klättra i och en tunnel att krypa igenom. Den finns hos bland annat Toys'R'Us för 5 999 kronor.

 


 

6) Som på lekplatsen

Söker du en mer spännande klätterställning av högre kvalitet och är beredd att betala lite mer för detta? Det finns gott om företag som tillverkar lekutrustning tänkt för offentliga miljöer och som även säljer till privatpersoner, bostadsrättsföreningar etc. Ett exempel är Lappset, som har ett stort utbud av klätterställningar. Modellen Finno 120290M mäter 130 x 130 cm och är 209 cm hög. Den passar för treåringar och uppåt och kostar 14 125 kronor.

 


 

7) Skräddarsy din klätterställning

ScanCord har specialiserat sig på textila nät av olika typer, till exempel för lekredskap. De har flera klättersystem som man kan kombinera efter egna önskemål, bland annat Vario. Leksystem 1, på bilden, kombinerar fyra varmförzinkade stålstolpar med fyra olika element i Vario-systemet. Nätet är av 16 mm herkulesrep, 6 kardeler tvinnad lina med stålarmering, och hela paketet kostar 31 250 kronor.

 


 

8) Klättra inomhus

Man behöver inte bege sig utomhus för att klättra. Rantzows Ribbstol Mellan är 76,5 cm bred och 218,5 cm hög, och kostar omkring 2 500 kronor. Den kan du dessutom komplettera med en klättervägg, som du fäster med upphängningskrokar och fästrem. Väggen är tillverkad av björkplywood, har 35 utplacerade hål för greppen och kostar omkring 2 300 kronor. 10 stycken klättergrepp kostar cirka 750 kronor och en 10-pack med bultar cirka 180 kronor. Rantzows säljer inte direkt, men prylarna kan beställas via sportfackhandeln.

 


 

9) Separata klättergrepp...

Vill du själv skapa en klättervägg på garage- eller lekstugeväggen eller i lekrummet? Fugu Sports tillverkar klättergrepp av olika typer och har ett antal produkter som passar barnhänder. Paketet Ergo Holds Sport innehåller elva klättergrepp och finns i blått, rött, grönt och gult. Greppen är tänkta att monteras horisontellt (anvisning medföljer), vilket ger en säker klättring på lägre höjder, och kostar 400 kronor per förpackning. För större projekt finns exempelvis Ergo Holds 92 med 92 grepp i olika färger för 5 000 kronor.

 

 

10) ...eller köp en färdig vägg

Det finns även färdiga klätterväggar av olika slag att köpa. Oftast är dessa dock tänkta för offentlig miljö, vilket innebär att kvaliteten är hög men även att priserna är därefter.

 


 

11) Bygg själv...

Vill du bygga något själv för barnen att klättra i är det bara fantasin som sätter gränserna, eftersom en klätterställning egentligen kan se ut hur som helst. Kanske blir resultatet en trädkoja, vem vet? Söker du inspiration kan du leta på Internet. På Byggbeskrivningar.se finns till exempel en ritning på ett jakttorn, som om det istället används som klättertorn och förankras säkert förmodligen gör både barnen och djuren glada.

 

 

12) ...och fixa tillbehör

Bygger du din klätterställning själv finns det gott om tillbehör att köpa. Repstegar, trapetser, romerska ringar, runda trägungor med rep i mitten eller vanliga gungor, klätterrep med knutar på... Ta en titt i bygg- eller leksaksfackhandeln!

Köpinformation

Bauhaus, www.bauhaus.se
Byggbeskrivningar, www.byggbeskrivningar.se
Fugu Sports, www.ergoholds.com
Hörby Bruk, www.horbybruk.se
Jem & Fix, www.jemfix.se
Lappset, www.lappset.se
Little Tikes, www.littletikes.com/toys/toys-list.aspx?N=122, www.toysrus.se
Plantagen, www.plantagen.se
Rantzows, www.rantzows.com
ScanCord, www.scancord.net

Läs även:

Vi fick en uteplats i lä

En uteplats i lä med utsikt över Roslagens vackra åkrar. Tack vare husets nya smarta utbyggnad i vinkel fick familjen Sundin ett helt nytt rum att...

03 juni 2009 Anders Runesson, viivilla.se juni -09
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]