Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?


De största nyheterna just nu finns bland de invändiga solskydden. Här hittar vi de nya tekniska vävarna med isolerande effekt som sparar värme vintertid. Eller reflekterande vävar som ger ett svalt inomhusklimat sommartid.

De är bra för både plånbok och öga, säger Susanne Pernefors på Kirsch Scandinavia:

– Fönstrets beskaffenhet har en stor betydelse för energiförbrukningen, men med solavskärmning kan den också sänkas rejält och till ett betydligt lägre pris, säger hon.

En isolerande väv kan enligt Kirsch ta bort upp till 75 procent av solvärmen.

Men Jacob Jung på Rollodin tycker vi ska ta de nya vävarna med en nypa salt.

– Man tror lätt att tekniska vävar kan lösa alla problem, men så enkelt är det inte. Det viktiga är att man drar för sitt solskydd innan solen hunnit värma upp rummet.

Ett annat alternativ är solskyddsfilm, som finns i många olika utföranden. Fast monterad på glas är solskyddsfilmen underhållsfri, utlovar tillverkarna. Värmeinstrålningen dämpas samtidigt som möbler och inredning skyddas mot UV-strålning. Vissa filmer ger vävarna ett insynsskydd, samtidigt som man fortfarande har bra sikt ut.

– Många har hus med underbar utsikt som de tyvärr döljer med persienner, lameller eller markiser. Och många som har hus med exempelvis nockfönster har problem med att hitta lösningar på sol- och värmeavskärmning, säger Christel Kjellsson, Solfilms Montören Sverige.

Samtidigt finns förstås de klassiska markiserna och persiennerna, också där finns det nyheter som gör dem smidigare.

Fem frågor och fem svar om solskydd

Anders Hall, Solskyddsförbundet:

1. Varför ska vi använda solskydd?
– För större komfort och bekvämlighet, samtidigt som du sparar energi. Solskydd är också ett utmärkt alternativ till luftkonditionering. De isolerar även mot kyla – en vanlig persienn eller rullgardin kan fungera som extra tilläggsisolering av huset.

2. Vem behöver solskydd?
– Ett exempel är nybyggda hus med stora glasytor där man lätt får problem med inneklimatet i form av kallras och övervärme. Solskydd löser en stor del av dessa problem och ger både bättre komfort och energivinster.

3. Vilka fönsterglas funkar bäst för solskydden?
– Det funkar bra på alla glas. Men de nya tekniska vävarna gör störst nytta från energisynpunkt på tvåglasfönster, där man med vävens hjälp kan skicka tillbaka solstrålningen.

4. Vilken typ ska jag välja?
– Utseende, känsla och funktion måste få avgöra valet av produkt i hemmiljö. Varje typ av solskydd har sina fördelar och kompletterar huset på olika sätt. Utvändiga produkter som fönstermarkiser ger bäst effekt för att minska värmeinstrålningen samtidigt som man inte skymmer sikten.

5. Vad har du för goda råd före köpet?
– Sök information, du hittar mycket på Internet. Ta in offerter från flera leverantörer. Välj gärna en medlem i Solskyddsförbundet. Jämför vad du får för pengarna och ställ krav!

Så sköter du markisen!

  • Börja alltid med att kolla skötselanvisningarna för just din markis.
  • Eftersom duken vanligen både är mögelimpregnerad och teflonbehandlad räcker det oftast att spola av den på hösten och våren med trädgårdsslangen för att den ska hålla sig fin. Högtryckssprutan är inte att rekommendera eftersom det då finns risk att smutsen tränger ner i fibrerna.
  • Ser duken ändå smutsig ut kan du borsta av dammet med en mjuk borste och sedan tvätta försiktigt med ljummet vatten och tvål som inte löser upp den impregnering som markiserna är behandlade med.
  • Har det blivit alger eller mögel på markisen kan du använda lite klorin i vattnet, inte mer än fem procent. Det är i smutsen det växer mögel, inte i duken.
  • Låt markisväven torka ordentligt, helst utvikt utomhus.

Markisen med extra allt

Markilux 6000
Vad?
Terrassmarkis i tätslutande kassett.
Hur? Det här är en markis som kan utrustas med både spotlights, rullgardin i fronten, kvartsvärmare och automatik för väderstyrning. Allt styrs från fjärrkontroll.

Holmgrens AB, cirka 66 870 kronor (fullutrustad), från 25 600 kronor (grundutförande).

För jättealtanen med belysning

B-25 Prestige
Vad?
Kassettmarkis.
Hur? Den här markisen passar dig som har en stor altan och också vill ha belysning. Den har extra starka vikarmar med fyra vajrar. På varje arm finns inbyggda LED-lampor. Du manövrerar och tänder/släcker med fjärrkontroll. 400 x 300 cm.

Anderssons Markis AB, 34 075 kronor.

Markisen som sköter sig själv

Ibiza
Vad?
Terrassmarkis.
Hur? För dig som vill slippa passa markisen när det blåser upp. Den här markisen känner själv av vädret via sin sol- och vindsensor. Helautomatisk via radio, sköts med handsändare.

KD Solskydd AB, från 17 000 kronor med radiostyrd motor, 13 000 kronor med vevreglage (lokal avvikelse kan förekomma).

Segelduk för bästa havskänslan

Segeltak
Vad?
Segeltak.
Hur? Önskar du en skuggig vrå på altanen eller under några träd? Både solljus och lätt regn hålls borta med ett segeltak. Tänk på att stabila fästpunkter krävs i stolpar, träd eller husväggar. Och till vintern måste taket ner.

Kinnevikens Segelmakeri AB, från 450 kronor/kvm för standardtak.

För huset med stora fönster

Riviera R300 Plus
Vad?
Fönstermarkis.
Hur? Denna kraftiga markis passar villan med stora fönster. Aluminiumkassetten skyddar mot väder och vind. Flera markiser kan seriekopplas och styras med en trådbunden motor eller fjärrstyrd via handkontroll.

Riviera markiser & persienner AB, från 5 600 kronor (prisexemplet avser måtten 3 x 0,7)

Det osynliga solskyddet

Solskyddsfilm
Vad?
Solfilm.
Hur? För dig som vill ha skydd mot solen men inte dölja utsikten. Detta självhäftande solskydd monteras på fönsterglaset och minskar värmen upp till 82 procent. Minimerar risken för blekning av textilier. Finns i olika nyanser.

Solfilms Montören Sverige AB, från 238 kronor/kvm.

Film för lågenergifönster

SolarGard Sentinel Silver 20
Vad?
Utomhusfilm
Hur? För dig som har svårt att montera solskydd på insidan eller har lågenergi-, laminerat eller armerat fönsterglas. Den här solfilmen monteras på utsidan. Skyddar mot insyn.

Bekaert Specialty Films AB, ca 600 – 1 000 kronor/kvm, inkl installation.

Slipp insyn med lamellpersienn

Luxaflex Silhouette
Vad?
Lamellpersienn
Hur? Lösningen för dig som vill ha utsikt men ändå visst insynsskydd. Två tunna tyglager med lameller i kraftigare tyg mellan som fungerar som en persienn.

Kirsch Scandinavia, 2 592 kronor (prisexemplet avser måtten 600 x 1000).

Prisvärd persienn för 3-glas

Bellevue standard

Vad? Persienn för 3-glasfönster, invändigt monterad med styrskenor.
Hur? För dig som vill ha en persienn med enklast möjliga montering. Lameller av profilerad aluminium.

Bellevuepersienne, 448 kronor (prisexemplet avser fönster 70 x 100 cm).

Köpinformation

Holmgrens AB, tel 08-7123595, www.holmgrens.eu
Anderssons Markis AB, tel 0340-641180, www.anderssons.se
KD Solskydd AB, tel 0586-40120, www.kd-solskydd.se
Kinnevikens Segelmakeri AB, tel 0510-67825, www.segelmakare.com
Riviera markiser & persienner AB, tel 031-260026, www.riviera.se
Solfilms Montören Sverige AB, tel 042-165010, web.solfilm.se
Bekaert Specialty Films Nordic AB, tel 0175-74880, www.bekaertfilms.se
Kirsch Scandinavia, www.kirsch.se
Rollodin, tel 040-935755, www.rollodin.se
Bellevuepersienne, tel 040-181 100, www.bellevuepersienne.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar