Fixa flaggstång

Trädgårdsmöbler

Flagga mera! Hissa flaggan för de stora festligheterna och upp med vimpeln alla dagar. Så här gör du när du monterar en flaggstång!

Av: Elisabet Broomé, 23 maj 2007


En vit flaggstång. Det vackra blå och gula mot en klarblå himmel. Det är så mycket svensk sommar det kan bli. Funderar du på att införskaffa en flaggstång till sommarstugan eller villan följer här anvisningar hur du ska montera den.

Kan det bli mer svensk sommar? Festligt med flaggan på allmänna flaggdagar, kalas och födelsedagar. Hala helst vid solnedgången, senast 21.00.

Längd. När det gäller flaggstångens längd är det viktigare än vad man tror att det blir rätt.

Som regel gäller att en tredjedel eller 3-4 meter av stången ska skjuta upp över den byggnad som den ska stå i anslutning till. En "gammal" regel är att stången bör vara en tredjedel högre än huset och att den exponeras mot en lugn bakgrund.
 
Flaggstorlek. Hur stor ska då flaggan vara? Visst ser det konstigt ut när man ibland ser en för stor flagga liksom hänga som ett sjok runt den smäckra flaggstången. Riktlinjen är att flaggans längd bör vara en fjärdedel av stångens längd – då blir det propertioneligt. Vimpeln bör vara en tredjedel av stången och den blå sidan skall vara vänd uppåt.

Flagga eller vimpel? Vimpeln kan man ha uppe jämnt, flaggan används på allmänna flaggdagar och högtider, som när det är dags för födelsedagskalas och bröllop. Allmänna flaggregler gäller för statliga verk och är endast en rekommendation för övriga flagganvändare.

Annons

Montera flaggstången i mark

1. Gräv en grop till frostfritt djup. Men gropens djup och diameter beror också på hur lång flaggstången är. En 8-12 meter hög flaggstång behöver en grop på cirka 40 centimeters bredd och 100-120 centimeters djup.

2. Grunda först med makadam, cirka 5-10 centimeter.

3. Blanda betong och fyll på gropen. Förankra det ihopskruvade markfästet i betongen. Flaggstängerna på den svenska marknaden har 3-4 förankringsjärn. Vissa har bultar och vissa har muttrar. Använd en planka under fästet så det inte fästet sjunker ner i betongen och väg av med ett vattenpass så fästet är i våg och i fri fällriktning.

4. Få ordning på själva flaggstången. Montera dit kula, lina och knape.

5. Res stången när betongen stelnat. Det tar cirka tre dagar för betong att stelna. Du kan behöva efterdra muttrarna/bultarna efter någon månad.

Foto: Birger Lallo, Flagghuset Europa

Detta behöver du för att gjuta i mark:
Betong 8–10 säckar, (25 kg/säck), skiftnycklar, vattenpass, bräda, spade och små sten (grov makadam).

Montera flaggstången i berg

Ska du montera flaggstången i berg får du först borra 3-4 hål för förankringsjärnen beroende på fabrikat. En bergborr (Cobra) kan du hyra. Väg av med ett vattenpass så fästet blir rakt.

Fixera med fincement, det tar ungefär en timme för cementen att brinna/stelna. Därefter kan du resa stången, men vänta några timmar innan du flaggar!


Detta behöver du för att montera i berg:
Bergborrmaskin, metallsåg, fincement, skiftnycklar och vattenpass.

Flagga rätt

Tiden 1 mars - 31 oktober hissas flaggan klockan 08.00, under övrig del av året klockan 09.00. Flaggan halas vid solnedgången dock senast klockan 21.00. Det finns faktiskt ingen lag som säger att det måste vara så här – men det är trevligt att göra så.

Allmänna flaggdagar

• 1 januari Nyårsdagen
• 28 januari Kungens namnsdag
• 12 mars Kronprinsessans namnsdag
• Påskdagen - när den infaller
• 30 april Kungens födelsedag
• 1 maj Första Maj
• Pingstdagen - när den infaller
• 6 juni Sveriges Nationaldag
• Midsommardagen - när den infaller
• 14 juli Kronprinsessans födelsedag
• 8 augusti Drottningens namnsdag
• 24 oktober FN dagen
• 6 november Gustav Adolfdagen
• 10 december Nobeldagen
• 23 december Drottningens födelsedag
• 25 december Juldagen
• Valdagen - för närvarande vart fjärde år

Redaktionen rekommenderar

23 maj 2007 Elisabet Broomé
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.