Behåll sommaren

Trädgårdsmöbler

Så är sommaren på väg mot sitt slut. Men visst kan du lura hösten några veckor till. Med lite extra värme och andra fiffiga lösningar kan du förlänga din sommar på altanen.

Av: Elisabeth Broomé, 28 november 2007

Så mysigt vill vi ha det. Och gärna lite varmt också. Och från mitten av augusti till oktober kan man lura hösten med hjälp av varma filtar, härlig belysning, infravärme eller terassvärmare. På den här ljuvliga altanen finns även ett bra takskydd mot regn, litet vindskydd och infravärme. Kuddar och filtar Butik Grön. Ljuslyktor från Sia, likaså alla ljus.

Augustikvällen kan vara ljuvligt ljummen. Men den kan också ge en föraning om hösten – kanske du redan nu sätter på dig en extra tröja till kvällens grillning. Med rätt trick kan din altansommar vara till oktober.

För att lyckas behövs lite mer än bara tur med vädret. En källa till extravärme höjer inte bara mysighetsfaktorn – det blir ju faktiskt också varmt. Belysning i form av både ljus och lampor (kan behövas när kvällsmörkret kommer allt tidigare) skapar också stämning.

Gasol eller infraväme

Annons

Vad finns det då att välja på? Tänker du införskaffa någon typ av värmekälla? Här kan man välja mellan infravärme eller gasolvärmare. Den allra vanligaste har tidigare varit den långsmala infravärmare som drivs av el och som monteras i tak, på vägg eller placeras direkt på marken. Den typen av värme sprider sig via värmetrådar som reflekteras i önskad riktning. Den monteras på huset, eller mot en vägg. En sådan lösning kräver att man har dragit el till uteplatsen. Infravärme värmer den yta där strålningsvärmen träffar – det är alltså viktigt att rikta den mot den plats man önskar värmetillskott. Men idag ersätts den alltmer av gasolvärmaren som man flyttar runt till önskat ställe. Det är ett mer flexibelt alternativ. Fördelen är att man slipper dra sladdar samt att flammorna skapar en trevlig känsla som påminner om en brasa. Gasolvärmare finns i både bords- och golvmodeller och är endast till för utomhusbruk.

Skydd mot väder och vind

Hur många gasolvärmare man än har – är altanen placerad i ett blåshål så gör kalla vindar det ganska omysigt fort. Ett litet tak eller vindskydd, eller kanske både och, är förträffliga små trädgårdsbyggen som förlänger din utesommar.

En markis eller ett parasoll är inte bara bra som solskydd. De kan rädda middagen undan ett stilla regn men också hålla kvällsfukten borta. Ett vindskydd kan skapa en liten gryta av altanen. Det ger värme och skyddar både mot vind som insyn. Bygg ett själv eller köp färdiga moduler, det finns i många olika storlekar och varianter på de flesta byggvaruhus.

Men glöm inte heller bort uteserveringstricket. Lite mys och pys. En filt till varje gäst, och så en massa levande ljus. Det skapar både stämning och värme och på det kommer man långt!

Säker värmare

Kom ihåg att gasol är brandfarligt och hanteringen bör ske därefter. Väljer du en gasolvärmare till terrassen så finns det flera saker du ska ta i beaktning. Slangar och gasoltuber måste hållas i gott skick. Gasolflaskan ska förvaras stående. En gasolflaska på 15 kilo kostar 300-400 kronor att fylla.  

Installationen av infravärmen är ytterst noggrann. En felaktig placerad värmare kan enkelt förvandlas till en brandrisk. Välj värmare av hög kvalitet som tål att sitta i lite tuffare miljö år efter år utan börja rosta. Finns jordfelsbrytare i fastigheten bör man välja infravärmare med dubbelisolering som inte löser ut denna.

28 november 2007 Elisabeth Broomé
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsmöbler

Inspiration: 10 mysiga uteplatser!

Trädgårdsmöbler På sommaren flyttar vi gärna ut på altanen. Här visar vi fina och praktiska lösningar för både små och stora uteplatser.

Hammocken – sommarens skönaste häng

Trädgårdsmöbler Vi listar de 10 snyggaste hammockarna att gunga i denna sommar!

10 roliga lekar i trädgården

Trädgårdsmöbler Samla familj och vänner och lek ute i sommar. Här 10 tips på roliga utomhus lekar som passar alla.

Guide: Vilket solskydd passar just dig?

Trädgårdsmöbler Visst är det härligt med sol. Men inte för mycket. Nu finns en mängd olika typer av solskydd att välja mellan. Vad passar dig? Jättemarkis eller osynlig solfilm?

Brevlådor för roligare post

Trädgårdsmöbler En brevlåda med färg gör det lite roligare att hämta posten.

Ha en skön och bekväm sommar

Trädgårdsmöbler ”Ha det bra i sommar” är en vanlig replik när folk börjar gå på semester. Men hur får man den bra, sköna och bekväma sommar som vi alla längtar efter?...

Trädgårdsmöbler för barn

Trädgårdsmöbler Sommaren är här och det är dags att flytta utomhus! I år är utbudet av trädgårdsmöbler och inredningsprylar för trädgård och veranda större än någonsin i butikerna. Här har BarnNet.se letat upp de finaste utemöblerna för barn.

Skönare sommar

Trädgårdsmöbler Här är prylarna som gör sommaren 2010 till den bästa någonsin!

24 bästa utemöblerna

Trädgårdsmöbler Sitt, ligg, slappa, gunga eller häng. Här är sköna utemöbler att möblera trädgården med från 99 kronor – 51 500 kronor.