Så frön och sätt sticklingar innan trädgårdssäsongen drar igång.
Så frön och sätt sticklingar innan trädgårdssäsongen drar igång. Foto: iStockphoto

Starta odlingen inomhus med miniväxthus

Trädgård

Kan du inte vänta tills snön försvunnit? Har det börjat klia i fingrarna? Här visar vi hur du får odlingar att börja gro inomhus i ett miniväxthus. När växterna grott till sig kan du plantera om de i trädgården eller flytta ut till ett större växthus på tomten.

Vill du bättra på oddsen att få en fin skörd i sommar? Ett miniväxthus fungerar precis som flera sammansatta odlingslådor. Du sår frön och sätter sticklingar i odlingslådorna när det är kallt ute. På så vis hinner de gro till sig ordentligt inomhus tills klimatet för utomhusodling och trädgårdsnöje är bra nog. 

I ett miniväxthus håller sig temperaturen och luftfuktigheten på bra nivåer, vilket gör att växterna inte torkar ut. Det är viktigt att du pysslar om dina odlingar när de börjar gro till sig. När du drivit upp grödorna kan du plantera om de i trädgråden när trädgårdssäsongen börjar eller flytta ut till ett större växthus.

 

Annons

Kryddväxter att ha till matlagning

Du kan använda miniväxthus inomhus året om. Bortsett från att så frön och sätta sticklingar kan du även odla kryddväxter att ha till matlagning. Vill du inte ägna dig åt att driva upp grödor kan det vara en bra idé att börja med just kryddväxter OCH vad smakar egentligen bättre än egenodlade och goda, färska kryddor?

 

 

Viktigt att du pysslar om dina odlingar.

 

Miniväxthus för inomhusväxter

Vill du inte använda miniväxthuset att odla i går det lika bra att använda det för att visa upp dina inomhusväxter och blommor. Då passar ett miniväxthus med flera hyllor extra bra. Ställ dit dina absoluta favoriter (ingen nämnd, ingen glömd) och låt hemmet förgyllas av vackra färger och blad.

 

Sugen på att bygga eget miniväxthus? Klart det går! 

 

Miniväxthus för dig som inte har plats

Har du begränsat med plats hemma och tycker att ett stort växthus är en för dyr investering så kan ett miniväxthus vara av det rätta virket. Då kan du ägna dig åt odling och sånt du tycker om ändå. 

För alla kreativa själar ska tilläggas att man kan bygga ett eget miniväxthus. Det är inte alls särskilt svårt. Man kan företrädesvis använda gamla begagnade plastförpackningar, pappersförpackningar, trålådor eller tavelramar. Den klassiska varianten på ett växthus är isolering beståendes av fönster. Dessa går givetvis att beskära och anpassa även för det lilla formatet, så som ett miniväxthus.

 

 

14 mars 2019
Annons
Mer om Trädgård

Peter Streijffert ute med ny bok: Odla i stan

Trädgård Odla i stan är Peter Streijfferts sjätte bok. Boken är en lägesrapport över gatuodling just nu - alla aspekter. Från fönstersmygen, via balkongodling till friland och stadsbruk. Den återspeglar författarens egen livsstil: odla och laga förstklassig men billig mat och ta ansvar för miljön.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...