Foto: Istockphoto

18 tips för en miljövänlig trädgård

Trädgård

Satsa på en miljösnäll trädgård i sommar! Här är Vi i Villas bästa tips.

Av: Sara Åhlström , 24 januari 2020

18 miljövänliga trädgårdstips

1. Först och främst – undvik alla sorters bekämpningsmedel i trädgården! Låt gräsklippet ligga kvar efter att du har klippt gräsmattan så får gräset naturlig näring. Har du problem med svartmyror i trädgårdslandet finns det miljövänliga husmorsknep så som att strö ut kanel och bikarbonat.

2. Vattna med guldvatten! Ge dina växter och odlingar extra näring som är helt fri från bekämpningsmedel – vattna med urin! Här kan du läsa hur du går tillväga. 

3. Odla ekologiskt. Köp hem ekologiska jordgubbsplantor och ekologiska fröer, undvik bekämpningsmedel och gödsla med nässel- eller guldvatten.

4. Satsa på äng istället för gräsmatta. Anlägg en äng i trädgården, det ökar den biologiska mångfalden och lockar till sig insekter. Så här anlägger du en äng i trädgården.

5. Bjud in djur, insekter och vildbin! Det råder just nu en akut bostadsbrist för vildbin. Ett enkelt sätt att hjälpa bina är att placera ett insektshotell i din trädgård. Så här gör du för att bygga ett insektshotell och här är bivänliga blommor du kan plantera i trädgården

Annons

6. Vattna smart. Undvik att vattna mitt på dagen när som mest vatten dunstar bort. Här är den bästa tiden att vattna gräsmattan på!

7. Köp hem en vattentunna! Spara på kranvattnet och vattna trädgården med regnvatten.

8. Bekämpa ogräset miljövänligt – du kan bland annat täcka marken med markduk och barkmull.

9. Ett annat miljösnällt sätt att ta bort ogräs så som maskrosor och ogräs mellan stenplattor är att göra det för hand.

10. Gör din egen jord. Återbruka trädgårdsavfall och matrester – ett miljösnällt alternativ för att jordförbättra och ge dina växter näring. Så gör du egen jord!

11. Räfsa inte bort löven direkt! Låt dem ligga kvar så får dels insekterna en plats att göra viktigt luftnings- och nedbrytningsarbete, dels får inte ogräset fäste så lätt om det ligger löv i rabatten eller trädgårdslandet.

12. Ha koll på skadeinsekter och ohyra. Kontrollera trädgårdslandet regelbundet, gärna varje dag. På så sätt kan du plocka bort ohyra och sjuka växtdelar direkt när du upptäcker problemet. 

13. Undvik eldrivna redskap och bensindrivna verktyg. Satsa på handredskap istället – ett stort plus är att din kropp får jobba och du får träning på köpet! Här kan du läsa mer om hur trädgårdsarbete påverkar vår hälsa positivt!

14. Har bladlössen invaderat trädgårdslandet? Skölj bort dem med vattenslangen. Funkar det inte kan du testa knepet med att blanda ut lite såpa i en sprayflaska med vatten som du sprutar på lössen.

15. Välj gärna växter som är anpassade för det svenska klimatet – på så sätt minskar risken för angrepp av skadeinsekter.

16. Köp inte nya trädgårdsverktyg varje gång du är i behov av något specialverktyg. Låna av grannen eller köp begagnat!

17. Dags att köpa en ny trädgårdssoffa? Satsa på att köpa en begagand soffa och fundera även mycket på materialval. Många träarter är idag hotade.

18. Har du problem med brännässlor i trädgården? Då ska du naturligtvis ta bort dem, men spara gärna lite nässlor om de växer i utkanten av trädgården. Vissa fjärilar är nämligen beroende av nässlor för sin överlevnad! Här kan du läsa mer om brännässlor och hur du gör eget nässelvatten.

 

Lycka till med din miljövänliga trädgård!

 

24 januari 2020 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...