Foto: Istockphoto

5 fina marktäckare – istället för gräs

Trädgård

Marktäckare trivs i skuggan och gör trädgården mer lättskött. Här är fem fina växter att satsa på!

Av: Susanna Rosén, 21 januari 2020

Marktäckare istället för gräsmatta

Växter som breder ut sig och täcker marken gör trädgården mer lättskött. Många av dem trivs i skuggigt läge och på platser där gräsmattan sällan blir tät och fin. Att välja marktäckande perenner istället för gräsmatta är inte bara snyggt utan också bättre för den biologiska mångfalden.

 

Trivs i skuggan

Annons

Plantera marktäckande växter för att få en lugn, dekorativ ”heltäckningsmatta” i trädgården. Många av dem trivs i skuggan under buskar eller på torra slänter där det ändå är svårt att få gräset att se fint ut men också att klippa det. Med en snabbväxande och tät marktäckare blir det även svårt för ogräs att hävda sig, framförallt sådana som sprids med frön. Enda nackdelen är att en perennmatta inte blir lika slitagetålig som en av gräs. För att kunna gå regelbundet på ytan kan man lägga dit trampstenar eller en plattgång.

 

Martäckare – ogästvänligt för ogräs 

En bra marktäckare ska, förutom att vara dekorativ, ha en god förmåga att sprida sig i sidled. Den ska breda ut sig så pass snabbt att den på ett par år har täcker ett område förutsatt att man inte sätter plantorna för glest från början. Det är först när marktäckaren bildar en heltäckande matta som det blir ogästvänligt för ogräs.

 

Läs också: 8 lättskötta växter för en fin rabatt

 

Plantera marktäckare på höst eller vår

Bästa tiden att plantera är på hösten eller på våren. Krukodlade perenner kan visserligen planteras när som helst under säsongen, men de rotar sig lättare när jorden är fuktig och vädret svalt. Det är vackert att plantera vårblommande lökar och knölar som tittar upp ur en enhetlig matta av marktäckare. Och när lökblomningen är över kan deras blad i lugn och ro få vissna ner eftersom de försvinner ner i perennmattan.

 

5 fina marktäckare

Myskmadra Galium odoratum

Myskmadra

En fin marktäckare i trädgårdslunden med skira, vita blommor maj-juni och vintergröna blad. Plantan blir 15-20 cm hög och trivs bäst i halvskugga till skugga. Växten breder snabbt ut sig med underjordiska utlöpare. Därför är den bättre i trädgårdslunden än i rabatten. Det är en söt växt som blir fin tillsammans med exempelvis ormbunkar.

 

Sockblomma Epimedium

Sockblomma

En vårblommande perenn som bildar täta mattor, ofta med aningen marmorerade blad. Flera får en vacker höstfärg på bladen. En lättodlad och lättskött perenn med ett så pass tätt rotsssystem att det till och med rår på rotogräs. Det finns flera arter med lite olika bladfärg. Maj- juni få växten små, eleganta blommor i rött, rosa, gult eller vitt beroende på art. Höjden varierar också och är mellan 10 och 50 centimeter.

 

Läs också: 13 vackra marktäckare!

 

Kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla

Förgätmigej

En perenn med stora hjärtformade och aningen sträva blad och intensivt fötgätmigejblå blommor maj-juni. Finns också med vita blommor. Den ursprungliga arten har helgröna blad men det finns olika namnsorter med silverbrokiga blad. En vanlig och mycket vacker sort är ’Jack Frost’. Själva arten försår sig gärna och kan dyka upp på oväntade ställen i trädgården utan att vara ett ogräs. Namnsorterna håller sig på plats och växer bara till långsamt i sidled. En fin marktäckare i trädgårdens skuggiga till halvskuggiga partier som blir 30-50 centimeter hög.

 

Hasselört Asarum europaeum

Hasselört

Växten bildar en täta matta, 10-15 centimeter hög, av mörka, glänsande och nästan runda blad. Den kan växa även på de allra mörkaste ställena, som vid grunden på husets norrsida. Fördelen med hasselört är att den är vintergrön, men det gör å andra sidan att den kan vara lite känslig när vintern är snöfattig. Växten trivs bäst i fuktighetshållande jord i skugga till halvskugga.

 

Silkesnäva Geranium cinereum

Silkesnäva

En mattbildande liten näva som juni-september får stora, skålformade blommor i rosa. De flikiga bladen har en grågrön färg. Det är en fin marktäckare, 10-20 centimeter hög, för sol till halvskugga. Den blir bra i en slänt men också på andra ställen, bara jorden är väldränerad. ’Ballerina’ är den mest kända namnsorten. Den har en mörkare ådring på de rosa kronbladen

21 januari 2020 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...