Magnolia finns både som stora träd och som buskar passar bra i ett woodland.
Magnolia finns både som stora träd och som buskar passar bra i ett woodland. Foto: Istockphoto

Lyckas med magnolia – vårens lysande stjärna

Trädgård

Ett säkert vårtecken är när magnolians magnifika blommor slår ut. Vi tipsar om de vanligaste arterna och hur du gör för att lyckas med dem. 

Av: Sandra Holmes, 26 februari 2020

Med spänd förväntan kan man följa magnolians ludna knoppar växa sig stora tills de gracila blommorna slår ut med en svag doft av citrus. I ett skyddat halvskuggigt läge av trädgården där jorden är fuktig och näringsrik, och gärna tillsammans med andra buskar och träd, trivs många magnolior som bäst. Och den ska gärna kunna betraktas lite på avstånd för man ska kunna se dess fulla prakt i sin helhet.

Urgammalt träd 

Annons

Vit magnolia

Magnolian hör till de första blommande träden som uppstod på jorden, för hundra miljoner år sedan, och pollinerades av skalbaggar långt innan bina fanns.

Blommorna är vita, rosa eller purpurfärgade och bildar spännande frukter som liknar kottar. Magnolianväxer naturligt i Nordamerika och Ostasien – hela åttio vilda arter finns, men bara några få passar för att odla i Sverige.

När ska man plantera magnolia?

Rosa magnolia

Bästa tid att plantera magnolia är framåt maj när jorden har blivit varm. De trivs i fuktiga mullrika jordar med lågt PH-värde, precis som rhododendron, men vill ha lite mer näring. Vattna rejält under första säsongen efter plantering. De vill inte ha vinterfukt så jorden behöver ändå vara väldränerad på växtplatsen. 

Beskära magnolia

Magnolior ska helst inte beskäras, men ibland kan de behöva glesas ut för att få ett vackert växtsätt. Det görs bäst under juli, när de är i full växt och såren läker snabbare. Rotsystemet är ytligt och känsligt så man bör man vara försiktigt med att trampa eller gräva runt trädet.

Skydda mot frost

Magnolior är känsliga för frost som går djupt ner i jorden, så det är bra att täcka marken med ett tjock lager av löv inför vintern. Och på våren, om en köldknäpp slår till strax innan blomningen, kan man täcka in busken med juteväv för att skydda knopparna.
 

Vilken magnolia passar din trädgård? 

1. Japansk magnolia, Magnolia kobus

Japansk magnolia

Japansk magnolia växer med tiden till ett stort träd på runt tio meter med grå, slät bark. Den blommar på nästintill bar kvist i april-maj med vita blommor, men det kan ta några år efter plantering innan den börjar blomma. Under resten av säsongen har den vacker grönska. Trivs i sol till halvskugga. Zon 3-4.

 

2. Buskmagnolia, Magnolia sieboldii

Buskmagnolia

En ganska bred buske med längre, men lite senare blomningstid, från juni och ibland till början av augusti. Blommorna är vita med röda ståndare, skålformade och lite nickande. Den börjar blomma snabbt efter plantering, men blommar inte lika rikligt som övriga arter. Buskmagnolian är känslig för torka så den behöver stödvattna under torra somrar. Den blir uppåt tre meter hög och trivs i halvskugga. Zon 3-4.  

 

3. Stjärnmagnolia, Magnolia stellata

Stjärnmagnolia

En tät och rund buske som översållas av vita stjärnlikande blommor under april-maj. Är ganska tålig eftersom den har en extra uppsättning knoppar som kan ta vid om frosten slår huvudknopparna. Den växer långsamt men kan bli runt tre meter hög och trivs i soliga lägen. Zon 3.

 

4. Praktmagnolia, Magnolia x soulangeana

Praktmagnolia

En av de vanligaste i våra trädgårdar, antingen som buske eller ett litet träd med vackra kraftiga grenar. Blommar överdådigt med stora näckrosliknande blommor som är vit inuti men rosa på utsidan. Busken har blanka, nästan läderartade blad, blir cirka tre meter hög och trivs i soliga lägen. Zon 2. 

 

5. Hybridmagnolia, Magnolia x loebneri

Hybridmagnolia

En litet träd som är en korsning mellan japansk magnolia och stjärnmagnolia. Blommar rikligt med vita till rosa blommor under april-maj. Har ett vackert växtsätt med ganska grova grenar, och blommar ganska snabbt efter plantering. Blir två till sex meter hög och trivs i soliga lägen. Zon 3.  

 

Läs också: Här är växterna du ska odla i ditt växthus i sommar!

26 februari 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...