Gör dig själv och din trädgård en tjänst – odla den här fantastiska växten!
Gör dig själv och din trädgård en tjänst – odla den här fantastiska växten! Foto: Istockphoto

Skötsel av lavendel – växten med många användningsområden

Trädgård

Lavendel är inte bara vacker att titta på, den drar till sig fjärilar och bin i trädgården och så kan du använda det när du bakar. Här är våra bästa skötseltips för lavendel. 

Lavendel – Lavandula angustifolia

Namnet på denna skönhet härstammar från latinets lavare som betyder tvätta på grund av att man tidigare använt lavendel som tvål och tvättmedel. Lavendel är en buske som blir ungefär 50 cm hög och kommer från medelhavsområdet. Blommar gör den under högsommar och in på hösten. Lavendel kan drivas fram både från frö och sticklingar. 

  

Annons

Lavendelns många användningsområden

Lavendel är inte bara vackert att titta på den har också en fantastisk doft som kanske är det man tänker på när det kommer till denna buske. 

Lavendel humla

Blomman drar till sig fjäril, bin och andra pollinerare vilket är jättebra för din trädgårds välmående. Planterar du mycket lavendel är det härligt att bara stå och titta på alla vackra fjärilar när de jobbar. 

Eftersom lavendel doftar gott så används det flitigt i parfym och andra skönhetsprodukter. Oljan i lavendel sägs öka blodgenomströmningen i huden och används därför i hudvård och har dessutom i alla tider använts som lugnande medel. Har man svårt att sova kan man droppa några droppar lavendelolja på kudden eller passa på att ha oljan i ett varmt bad innan det är dags att sova.

 

Torka lavendel – håller mal borta 

Om man torkar blommorna så kan man lägga dessa i garderoben eller linneskåpet för att hålla mal borta. De torkade blommorna kan man också göra potpurri av och få vilket rum som helst att dofta underbart.

 

Läs också: Så lyckas du med jordgubbslandet 

 

Äta lavendel

Lavendel går också utmärkt att äta. Det vanligaste är att använda den som en rolig smaksättning i bakning men man kan också använda det till att göra te eller i matlagning och godis.

  

Plantera i kruka  

Lavendel kruka

Om du hittar en bra placering så sköter sig nästan lavendeln själv. Lavendeln som härstammar från medelhavsområdet vill ha mycket sol och vill absolut inte stå fuktigt. Ett soligt läge är att föredra även om den klarar halvskugga. Jorden ska vara väldränerad och innehålla sand. Ska man plantera i kruka kan man med fördel tillföra sand. Busken lämpar sig som låg häck, i kruka, som kantväxt eller i en blandad rabatt.

 

Plantera lavendel

Om du vill plantera lavendel i zon 3 eller norrut så rekommenderas det att plantera i en pallkrage eller förhöjd rabatt. Även i zon 6 och uppåt där lavendel inte kan övervintra går det att odla, då i kruka som tas in på hösten och förvaras ljust och frostfritt. Vattna försiktigt och beskär till våren. 

 

Skötsel av lavendel

Lavendel barn


Som sagt så sköter sig nästan lavendeln själv om du planterar ut den. Det enda man behöver tänka på är att vattna lite om det inte kommer något regn.

En krukodlad lavendel vill gärna ha vatten men aldrig stå blöt, då ruttnar den. Det är också bra att tillföra lite näring till krukan då och då. Det viktigaste för en välmående lavendel är att hålla fukt borta!

 

Beskär lavendel på våren

Varje vår är det dags att beskära för att få en tät och fin buske. Klipp inte rakt av utan lite runt så får du en fin form. Tänk också på att inte göra det för tidigt så att den fryser ihjäl. Klipp ned den till hälften eller tills en tredjedel är kvar ungefär. Plantera gärna en hel rabatt av lavendel så kommer resten av trädgården att tacka dig!

 

Läs också: 5 enkla kryddväxter att odla

28 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...