Foto: Istockphoto

Lättskött trädgård – så gör du

Trädgård

Släpp taget om din tomt på semestern genom att ta några enkla genvägar. Vi i Villa har tipsen för att få en trädgård som (nästan) sköter sig själv.

Av: Anja Källstedt, 12 juli 2017

1. Låt roboten göra jobbet

Less på att klippa gräset? En robotgräsklippare kräver varken veckopeng eller bensin och tar hand om hela jobbet på egen hand. Stigas Autoclip 225 S, med lithium-jonbatteri har extra långa knivblad samt längre gångtid mellan laddningarna vilket innebär att du kan stänga av den nattetid och rädda tomtens igelkottar.


Robotgräsklippare Autoclip 225 S, Stiga, 14 900 kr.

2. Äg inga verktyg

Klipp häcken och fäll träden, men slipp underhållet. Från och med i våras kan stockholmare på prov boka professionella, batteridrivna trädgårdsredskap från Husqvarna Battery Box, en uppkopplad redskapsbod som är placerad utanför gallerian Bromma Blocks. All registrering och betalning görs via en app och slår testet väl ut finns det planer på liknande verksamhet över hela landet. Hyra per dag: 350 kr.

Annons

3. Koppla upp och koppla av

Få full koll på dina verktyg via mobilen. Bosch blås nya skruvdragare (GSB 18V-60 C Professional) och arbetsbelysning (GLI 18V-1900C Professional) kan numera kopplas till din mobil, så att du alltid vet att du har full batteristyrka, om verktygen är med dig hem från sommarstugan samt möjlighet att tända och släcka all arbetsbelysning.


Skruvdragare, Bosch, 4 200 kr.


Arbetsbelysning, Bosch, 1 295 kr.

4. Vatten på beställning

Ett automatiskt bevattningssystem med droppvattnare som kan ställas in individuellt efter varje plantas bevattningsbehov är perfekt när du är på semester – eller bara vill ligga i hängmattan och slappa.


Bevattningssystem Iriso, Willab Garden, 399 kr.

5. Odla lättskötta växter

Välj lättskötta växter om du vill minska behovet av att behöva krypa omkring på tomten för att skära och rensa. Satsa exempelvis på stjärnhyacint, pioner, och myskmadra.

6. Håll ogräset borta

Genom att använda marktäckare – alltså perenner som växer tätt och skyddar marken mot solens strålar ­– kan du hålla kvar fukten i marken längre. Då gror inte ogräset lika lätt. Likaså funkar det om du täcker marken mellan plantorna med 5–10 cm bark. Det finns även flera husmorstips för att snabbt ta död på ovälkomna blommor och blad. Ett av dem är att hälla ättika på växterna, så är de utrotade några dagar senare.

7. Välj låga träd & buskar

Genom att välja träd och buskar som inte blir för stora slipper du lägga tid på att beskära dem. Satsa exempelvis på buxbom som bör ansas ungefär en till två gånger per växtsäsong.


Buxbom, 50–60 cm, Bygghemma.se, 189 kr.

8. Ta hjälp av Rut

Om du inte orkar eller vill fixa själv i trädgården kan du alltid anställa någon som gör jobbet åt dig. För trädgårdstjänster får du göra rutavdrag, och alltså dra av hälften av kostnaden.

9. Rama in rabatten

Om du vill skilja exempelvis plantering och grusgång från gräsmattan är ett en effektiv metod att sätta stålkanter längs kanterna.

Kantstål, 120 cm, Flisbyab.se, 239 kr/st.

10. Plocka äpplen snabbt

Att plocka fallfrukt i trädgården kan ta tid – men inte om du har en äppelplockare. Med hjälp av en sådan fyller du en skottkärra med äpplen på bara tio minuter.


Äppelplockare Multi-star, Newgarden.se, 519 kr.

12 juli 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...