Foto: Pernilla Bergdahl, Pixabay

Lär dig att beskära – ny kurs!

Trädgård

Har du nyinköpta fruktträd är en korrekt grundbeskärning viktig. Att plocka fram såg och sekatör kan också vara räddningen för gamla träd som du vill skaka liv i. Nu erbjuder vi dig en kurs i beskärning!

Hej Eva Robild, trädgårdsförfattare och föredragshållare. Berätta om kursen i beskärning som du håller i på Viivilla.se!

– Den är för alla som känner sig osäkra på hur de ska beskära sina fruktträd, bärbuskar och prydnadsväxter. Det är inte jättesvårt, men det är lätt att göra fel om man saknar grundläggande kunskaper – grunder som jag lär ut i kursen. Jag har lärt mig av en äldre trädgårdsmästare, genom egna erfarenheter och gått en kurs för att certifiera mig för beskärning av fruktträd.

Jag har förstört familjens finaste äppelträd, tror du att det någonsin kan hämta sig efter min skövling?

Annons

– Du är inte ensam! Äppleträd är dock överlevare och går nästan alltid att rädda. Tänk på att trädet behöver de nya grenarna för att hålla sig vitalt och levande – och det är på de unga grenarna som ny fruktved (där det kommer blommor och äpplen) bildas, från och med andra året. Sträva efter en balans mellan gamla, mellangamla och unga grenar.

Du har även skrivit en bok om att beskära buskar och träd, som heter just Beskära träd och buskar. Vad är den största skillnaden mellan att skriva och stå framför kameran?

– I boken tipsar jag om fler sorters växter och kan gå djupare in i vissa resonemang. I webbkursen kan jag visa olika moment som kan vara svåra att förklara i text, det gäller till exempel den viktiga grundbeskärningen av nyinköpta fruktträd.

Du tipsar också om hur man lyckas med hemmaodling – utan att avslöja för mycket, vilket är det största fel de flesta gör?

– Det vanligaste är nog att man går ut för hårt och inte följer upp sin odling. Eller att man vattnar för mycket. Börja i liten skala och tänk på att mindre plantor är som små barn – de behöver regelbunden tillsyn och omsorg.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till kursen!

 

28 april 2018
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...