10 lättodlade kryddor för din trädgård

Egna örter är guld värda och utmärkta val för den som bara har en balkonglåda eller kruka att odla i. Här tipsar vi om tio kryddor som är lätta att lyckas med. De allra flesta är härdiga långt norrut i Sverige och de ettåriga är inte kinkiga de heller!


Gräslök

1. Gräslök, Allium schoenoprasum

En snabbväxande krydda som även är en bra rabattväxt och vars blommor är fina i buketter. När man skördar klipper man av de mjuka bladstjälkarna långt ner, vid ett par centimeters höjd. Gräslökens blommor är också ätliga men blomstjälkarna är hårda och inte goda att äta, så de bör klippas bort för att nya blad ska bildas.

Flerårig

Blomning: Ljuslila blommor juni-oktober

Härdighet: B

Används till: En klassiker till sill, potatis och ägg. 

Timjan

2. Kryddtimjan, Thymus vulgaris 

En småbladig halvbuske som växer vilt i södra Europa och som sprider sig snabbt. Inom timjansläktet finns flera låga arter som också är ätbara och som fungerar utmärkt som marktäckare, till exempel backtimjan och citrontimjan. 

Flerårig

Blomning: Lila eller vita blommor juni-juli

Härdighet: B

Används till: Lamm, fläsk, potatis och ärtsoppa.

Kungsmynta

3. Kungsmynta, Origanum vulgare 

Halvbuske med äggrunda blad som förutom sin givna plats i kryddträdgården också kan formklippas till en låg häck eller användas som marktäckare. 

Flerårig

Blomning: Rosa eller vita blommor juli-september

Härdighet: B

Används till: Kött- och tomaträtter.

 

Mynta

4. Grönmynta, Mentha spicata

En mycket kraftigväxande krydda som behöver avgränsas för att inte ta över. Därför är det perfekt att odla den i en kruka eller odlingslåda. Om man istället vill gräva ner den i trädgårdslandet kan man plantera den i en stor plastkruka med hål i botten. Myntan trivs i fuktig jord, så den behöver vattnas vid torka. 

Flerårig

Blomning: Rosa, lila eller vita blommor juli-september

Härdighet: C

Används till: Lammrätter, såser, desserter, sallader, te och som smaksättare till andra drycker. 

Läs också: 10 perenner för en färgstark trädgård

Persilja

5. Persilja, Petroselinum crispum

Enklast att direktså på näringsrik, fuktig jord. Fröna gror långsamt men kan läggas i varmt vatten natten före sådd för att komma igång fortare. Det finns både slätbladiga och krusbladiga sorter. De med släta blad håller smaken bättre vid infrysning, medan de krusbladiga är desto mer dekorativa, till exempel som ett kul inslag i en kruka med andra växter. I södra Sverige övervintrar persiljan så att man kan skörda blad in på våren, innan den gå i blom. 

Ett- eller tvårig

Används till: Soppor, såser, ägg, grönsaker, potatis, kött och fisk.

Koriander

6. Koriander, Coriandrum sativum

En krydda som kan sås direkt på friland när jorden blivit varm. Så den i omgångar ungefär var tredje vecka för att kunna skörda under hela säsongen. Koriandern i fuktig jord så vattna vid torka och använd gärna fiberduk om du vill ha snabbare skörd. Korianders blommor är också smakrika och låter du den bilda frö kan de också användas som krydda eller för att sås på nytt.  

Ettårig

Blomning: Vita eller ljusrosa blommor juni-juli

Används till: Bladen används ofta till bland annat wokade rätter, sallader, guacamole och fröna som brödkrydda och i kryddblandningar såsom den indiska garam masala. 

Vinterkyndel

7. Vinterkyndel, Satureja montana

En liten doldis i kryddträdgården som förtjänar ett större genomslag, och som påminner om oregano och timjan i smaken. Har ett buskigt växtsätt och är en fin kantväxt i en rabatt.    

Flerårig

Blomning: Ljuslila blommor augusti-september

Härdighet: B

Används till: Kötträtter, grytor, korv, kål, ägg och bönor.

 Läs också: 9 tåliga växter som trivs i skugga

Libbsticka

8. Libbsticka, Levisticum officinale

En krydda som skiljer sig stort från de andra på listan genom sin höga höjd – den kan bli uppemot två meter om den får fritt spelrum! Trivs i fuktig, näringsrik jord och bildar snabbt stora, stadiga bestånd. En bra växt att ha i trädgården eftersom den lockar till sig parasitsteklar som äter bladlöss och andra skadeinsekter. 

Flerårig

Blomning: Gulgröna blommor juni-juli

Härdighet: B

Används till: Buljong, örtsalt, soppor och grytor. 

Rysk dragon

9. Rysk dragon, Artemisia dracunculus

En meterhög halvbuske där det är bladen från de unga skotten som skördas. Smaken är lite mer bitter än hos fransk dragon, men den ryska är härdigare och desto mer lättodlad. Trivs i näringsrik jord och är en fin rabattväxt. 

Flerårig

Blomning: Gulvita blommor augusti-september

Härdighet: C

Används till: Sallader, såser, soppor, kött och fisk. 

Isop

10. Isop, Hyssopus officinalis

Kan kallas norrlänningarnas lavendel, eftersom den påminner om lavendel till utseendet men är mycket mer härdig. En halvbuske som passar bra som kantväxt och till klippta låga häckar, och som är en storfavorit bland insekterna! Smaken är aningen bitter. 

Blomning: Blå, vita eller rosa blommor juli-augusti

Härdighet: B

Används till: Fisk, kött, sallader, soppor och örtte. 

Fakta om härdighet

Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer perenner till sin trädgård. Deras härdighet delas in i följande kategorier:

 

A. Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder.

B. Kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

C. Kan odlas i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad växtplats. 

D. Kan bara odlas i landets gynnsamma delar. 

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar