Krönika: Riksmästerskap i tomtskådning

Den första lördagen i september hålls varje år ett riksmästerskap (RM) i tomtskådning. En stå-upp komiker har tolkat tomtskådning som att man spanar efter tomtar. Riktigt så illa är det inte, men det visar vilken kultstatus denna skådning har fått. RM-dagen har blivit mer eller mindre helig för många hängivna fågelskådare.


Under riksmästerskapet ska man under ett dygn observera så många fågelarter som möjligt från sin egen tomt. Alla intresserade fågelskådare får delta. Den som får ihop flest arter vinner.

Fast egentligen är alla vinnare. Dagen hemma på tomten brukar ofta ge någon oväntad upplevelse och många skådare har blivit överraskade av hur många fågelarter man kan se från sig egen tomt. En del har utökat skådningen till att gälla allt som rör sig på tomten. De antecknar även däggdjur, fjärilar, humlor, vårtbitare, gräshoppor, trollsländor, ormar, ödlor, grodor, paddor, snäckor och även växter på tomten.

När RM:et är över längtar många redan till nästa RM och man börjar planera för hur man skulle kunna se flera arter nästa år. Behövs mera fågelmatning? Kan utsikten förbättras genom trädgallring? Är utsikten bättre från taknocken? Kanske behövs en plattform på taket? Yep, det finns de som tillbringar en stor del av dagen på sitt hustak.

Vinnare av RM den 6 september 2008 blev Smedsgård, Halland. Anders Kornestedt noterade med hjälp av medskådarna Stephan Sundström och Håkan Thorstensson hela 103 fågelarter. Det var första året som vädret i Smedsgård varit riktigt dåligt för tätting- och rovfågelsträck under RM-dagen, liksom i resten av södra Sverige. Något förvånande påverkade det inte slutsumman för dem speciellt mycket. Tomten ligger nära havet och Anders ser i söder Morups Tånge, som är en mycket välkänd fågellokal av yppersta klass.

Min egen uppladdning inför mästerskapet blev obefintlig. Jag hade varit en vecka i Valencia på solcellskonferens och kom hem först vid midnatt. En hörd buskvårtbitare 00:02 blev dagens första notering i anteckningsblocket. Jag kunde inte somna när jag lagt mig så jag klev upp 01.30 och jag började skåda 02:02. Den enda art jag hörde i nattens mörker var grågås 02:30. Sedan dröjde det till 04:26 innan taltrast blev dagens andra art.

Råkade somna en stund vid sjutiden när jag satte mig i en vilstol, kan ha missat något då eftersom morgontimmarna alltid har bäst fågelaktivitet. Jag skådade till 10:30 då det började regna rejält. När regnet upphört gjorde jag ett pass mellan 17:30 och 20:00, där lågt flygande ladusvalor över Mälarens vatten blev dagens sista art 18:40. Det regniga vädret gjorde det till en medioker tomtskådardag. Det blev 42 arter från min tomt på Dyudden utanför Västerås. Det var sex arter färre än 2007.

Den förbiflygande järnsparv jag hörde locklätet av 09:25 trodde jag först ”bara” var nytt tomtårskryss, men dagen efter upptäckte jag att det var nytt tomtkryss. Hade glömt bort att jag inte haft någon järnsparv på den här nya tomten. Det blev fågelart nummer 110 från denna tomt. Från den gamla tomten på Enhagen blev det 140 arter under åren 1995-2006.

Arrangör av riksmästerskapet var Klubb Tomt 100, som jag grundade i januari 1997. Man blir medlem i klubben när man noterat 100 fågelarter från sin egen tomt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar