Koriander är kryddan där åsikter går isär. Många älskar den medan a ogillar den.
Koriander är kryddan där åsikter går isär. Många älskar den medan a ogillar den. Foto: Istockphoto

Odla koriander – så gör du

Trädgård

Koriander blir mer och mer populärt så varför inte odla den själv? Här är våra bästa tips!

Av: Emma Ilis, 13 februari 2020

Coriandrum sativum
 – så odlar du koriander

Koriander har funnits länge och använts både som krydda och medicin i över 3000 år. Färsk koriander är en vattendelare, antingen älskar du eller hatar den. Kanske inte så konstigt då namnet Coriandrum kommer från grekiska ordet koris som betyder vägglus och syftar på att den speciella doften vägglöss utsöndrar. 

Om du inte gillar färsk koriander har du ändå stor fördel av att odla kryddväxten då du kan ta frön istället som har en helt annan smak och kan användas i de flesta maträtter och kryddblandningar. 

Annons

Trots att det finns de som ogillar koriander så är det en av de mest använda kryddväxterna i världen. Koriandern är snabbväxande och odlas med fördel i omgångar för att kunna skördas längre. Bladen skördas först och när plantan sen går i blom kan du hänga den upp och ned och låta den torka. 

 

Läs också: 5 enkla kryddväxter att odla själv

 


Kom igång – förså inomhus eller odla direkt i pallkrage eller trädgårdsland

Koriander frön

Koriander är ettårig men frösår sig gärna – så välj en plats där den trivs så kan det komma nya plantor även året efter. Koriander är köldtålig och trivs i zon 1-6. För att få en lång säsong rekommenderas det att du börjar förså inomhus redan i mars för att sedan kunna plantera ut den så fort frosten släppt och temperturen håller 5 plusgrader. Koriander går även utmärkt att så direkt på friland eller i pallkrage och kruka. Odlar du inomhus kan den bli gul av för lite ljus, då behöver man en växtlampa.

De flesta jordar fungerar så länge den är luftig och näringsrik. När fröna börjat komma upp behöver du gallra så att plantorna inte står tätare än 15 cm och minst det dubbla mellan raderna. Koriander vill heller inte stå nära fänkål då fänkålen kan hämma korianderns tillväxt.

Förså inomhus

Redan i mars är det dags att börja sätta frön inne om du vill ha en längre säsong. Planterar du fröna i mars kan du räkna med att plantera ut i april men då måste frosten vara borta. 

Fyll krukor med såjord och vattna igenom. Sätt fröna på cirka 1 cm djup. Håll sådden fuktig men inte blöt. När första bladen tittar upp kan man ställa de ljusare. Efter ungefär fyra veckor från sådd är det dags att plantera ut i pallkrage eller friland. Uppreda gärna frösådden med några veckors mellanrum för att få skörd kontinuerligt.

Så sköter du din koriander 

Koriander jord trädgård

Gillar du inte de gröna bladen? Låt plantan gå i blom och ta fröna, de här smakar helt annorlunda än färsk koriander!

Det enda du behöver tänka på är att inte låta jorden torka ut. Se till att plantorna inte står tätare än 10-15 cm och rensa bort ogräs. Vattna regelbundet! Om det blir torka stressas koriandern till att blomma och drar lättare till sig skadedjur. Gödsla innan varje ny sådd och näringsvattna under tillväxt. När koriander blir gul i september är det dags att klippa ned den.

Skörda bladen

Koriander hand

När koriandern blommar slutar bladen att växa – genom att skörda lite åt gången kan man skjuta upp blomningen.

Bladen kan du skörda lite åt gången om du vill, genom att klippa så mycket du behöver. Om man vill skörda hela plantan är den skördeklar efter cirka 6-8 veckor. Det finns även sorter som växer upp igen efter skörd upp till tre gånger. Skördat det du vill ha från plantan? Glöm inte att gräva upp rötterna för att äta dessa också! 

Läs också: Så gör du din egen kryddträdgård!

Skörda frön


Tillhör du dem som inte gillar färsk koriander eller vill spara den längre så kan du istället vänta ut blomningen och skörda frön. Kom ihåg att spara frön till nästa års odliong också. Bladen går att torka men tappar mycket i smak så det är bättre att frysa in färsk. I kyl klarar sig koriander en vecka. Vill man använda sin koriander länge än så kan man låta den gå i blom och sedan torka fröna som håller i tre år. Man skördar hela fröställningen när minst en tredjedel blvit gulbruna och hänger sedan upp och ned på tork. Häng en papperskasse under för att fånga upp fröna som släpper.

Så använder du koriander

Fisktacos

Koriander används också vid tillverkning av likör och sprit och som smakförstärkare.

Koriander används både som färsk och torkad krydda. Man kan med fördel använda hela plantan i matlagning, både bladen och roten efter att du skördat klart. Bladen använder man färska som med persilja och tillsätter precis innan servering i exempelvis i soppor, sallad eller grytor. Roten kan användas i soppa eller gryta.

 

Koriander – olika sorter:

Koriander

Det finns sorter som har tidig eller sen blomning. En fördel med sen blomning är att du får en längre säsong av bladskörd. Vill du däremot odla koriander för frön ska du leta efter en sort som har tidig blomning.

Jantar: den mest odlade sorten i Europa. Ger riklig skörd med sen blomning.

Cadiz: Ganska ny sort som växer kompakt och lämpar sig därför för odling i kruka. Klarar av att torka utan att blomma.

Calypso: Breda stora blad, låg tillväxtpunkt som gör att man kan skörda alla blad minst tre gånger på en säsong och så hinner den växa upp igen.

 

Läs också: Så odlar du egen basilika

 

13 februari 2020 Emma Ilis
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...