Foto: Istockphoto

Läsarfråga: Hur startar vi en trädgårdskompost?

Kompost och sopsortering

Vad ska man tänka på när man vill starta en kompost? Trädgårdsmästaren svarar!

Vi har nyligen blivit med trädgård och vill starta en trädgårdskompost. Vad tänka på? 
Maja

 

Svar:

 

Förbered genom att lägga ut grenar i botten så det kommer in luft, ju större kompost desto enklare skötsel (den torkar inte ut så lätt). Om komposten ska vara bara som en hög på marken eller i en låda väljer du själv, men du behöver blanda komposten då och då och en hög kan vara enklare. 

Annons

Se till att ha i både grönt (kväve-rikt material, som ogräs, gräsklipp) och brunt (dött material, löv/ogräs som du låtit vissna, eller bara tidningspapper eller halm).  

Tänk på att inte lägga något hushållsavfall här, förutom sallat, potatisskal m m. Men inget animaliskt alls, då kommer råttor. 

Komposten får inte torka ut helt, så en plats i halvskugga är bra. Vattna ibland under sommaren. När komposten är klar på hösten så vänder du på hela. Översta lagret hamnar underst på en annan plats osv. Sedan ska den också vila, täck gärna med halm för skydd. Ett halvår till två år kan det ta för komposten att bli jord.

Anna Theorin, trädgårdsmästare

 

Läs också: Stor kompostguide – här är ALLT du behöver tänka på!

28 april 2020
Annons
Annons
Mer om Kompost och sopsortering

Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Kompost och sopsortering Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar. 

Minska risken för vildsvin i trägården

Kompost och sopsortering Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora...

Förenkla din sopsortering

Kompost och sopsortering Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

Sortera mera

Kompost och sopsortering Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

Vilket sorteringssystem passar dig?

Kompost och sopsortering Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Kompost och sopsortering Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

Komposten som prydnad

Kompost och sopsortering En egen kompost ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

Vi hjälper varandra i trädgården!

Kompost och sopsortering Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

Sopigt värre!

Kompost och sopsortering Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!