Många frågetecken kring sopor

Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantisera om.


När du uträttar dina behov ingår du i ett mycket fiffigt system för återvinning (om du bor i en miljövänlig kommun det vill säga). Någonstans i andra änden av ditt avloppsrör finns ett reningsverk som genom att röta slammet framställer biogas.

När jag körde omkring i min biogasbil var drivmedlet således återvunnet, lokalt producerat, det påverkade inte nämnvärt den globala uppvärmningen och var inget man krigade om i Mellanöstern, Etiopien, Libyen eller Nigeria.

Annan återvinning är inte lika finurligt konstruerad. Exempelvis har min kommuns hemsida en lista över hur 791 olika produkter ska hanteras.

Många poster kommer man aldrig att behöva fundera över då man sällan slänger oljepannor, gevär eller gummibåtar. Andra ­däremot är kluriga. Medan pocket­böcker sorteras som tidningar ska inbundna böcker betraktas som grovavfall. Dricksglas ska inte läggas bland glas utan i grovavfall, eftersom dessa innehåller höga halter av bly. Äggskal ska inte läggas bland matavfall eftersom dessa har en förmåga att aldrig brytas ner.

Därtill skiftar reglerna mellan Sveriges alla 290 kommuner.

Nu har det kommit nya EU-direktiv vad gäller avfall. Tanken är bland annat att mer ska kunna återvinnas, mindre mat ska slängas och ingen illegal export av farligt avfall till andra länder ska förekomma. Utifrån dessa direktiv har Naturvårdsverket utarbetat en ny nationell avfallsplan som man kan studera på deras hemsida.

Soptipp utan tipp

För ett tag sedan besökte jag en modern soptipp. Den saknade tipp, om ni förstår vad jag menar. Allt som kom till soptippen sorterades och blev till något annat. Plastflaskor blev till fleecetröjor, aluminiumburkar blev till nya aluminiumburkar eller delar till parksoffor, gammalt virke blev till spånskivor, glas blev till glas, metallskrot blev armeringsjärn, papper blev till annat papper och så vidare. Visst, mycket eldades fortfarande upp i anläggningar för fjärrvärme och elektricitet, men faktum kvarstår. Framtiden behöver inte vara en planet av sopor.

Förmodligen är en likriktad avfallshantering på konsumentnivå inget som varken EU eller Naturvårdsverket kommer att förespråka. Vad som däremot i framtiden kommer att vara samma, inte bara mellan olika svenska kommuner utan även mellan olika EU-länder, är sophanteringen i stort. Det kommer inte finnas några soptippar, alltså deponier, vilket gör att system för att återvinna mat, kläder, förpackningar och allehanda skrot måste utvecklas.

Framtidens soptunnor

Hur våra soptunnor kommer att se ut i framtiden är därför för tidigt att gissa. Men att de kommer att ha fler fack än idag är ingen vild spekulation. Och listan på din kommuns hemsida över hur olika produkter ska återvinnas kommer förmodligen att ha fler än 791 poster. Men det kan det vara värt, för tänk själv att var med om att avskaffa Sveriges alla soptippar. Det är stort.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar