Foto: Stihl

Allt du behöver veta om kompostkvarnar

Kompost och sopsortering

Kör du skytteltrafik till återvinningen med ditt trädgårdsavfall? Kompostkvarnen hjälper dig återvinna avfallet som gödning i trädgården. Här får du veta allt om kompostkvarnar. 

Av: [email protected], 05 februari 2018

Kompisen i trädgården du inte visste att du behövde är kompostkvarnen. Med den får du också igång din egen kompost på riktigt.

– Egen kompost är världens äldsta och mest naturliga gödning, säger Niklas Tillbrandt produktchef på Stihl.

En kompostkvarn kan vara trädgårdsredskapet du inte visste att du ville ha. Alla med en trädgård är väl medvetna om att det samlas en hel del bråte och restavfall efter beskärning av träd, gräsklippning, rensning av rabatter och stuprör och annat trädgårdsarbete. Ofta hamnar det bara i någon närliggande skog, eller så måste man frakta bort det till en återvinningsstation.

Annons

Kompostkvarnar är snälla mot miljön

Välj det miljösmarta alternativet och skaffa en kompostkvarn, så kan du själv hantera allt som blir över när du röjt i trädgården. Förutom att du blir av med trädgårdsavfallet är en stor fördel med kompostkvarnar att du komposterar avfallet och omvandlar det således till jord som du kan använda som gödning till exempelvis växthus och rabatter.

Det finfördelade trädgårdsavfallet används till miljövänlig kompostering, helt enkelt. Det är en naturlig gödning som fungerar alldeles utmärkt, som du plockar från din egen trädgård.

Så fungerar en kompostkvarn

Jerry Barath från Söderströms Skog & Trädgård i Skövde berättar hur kompostkvarnar fungerar:

—En kompostkvarn maler ner trädgårdsavfall så att det går fortare att kompostera materialet.

—En bra kompostkvarn kostar cirka 2 500 till 5 000 kronor.

—Vissa kompostkvarnar flisar grenar, medan andra maler isär dem på längden, vilket innebär att avfallet multnar snabbare.

—Kompostkvarnar finns både som el- och bensindrivna.

Valstekniken i kompostkvarnarna

Niklas Tillbrandt lyfter fram valstekniken i kompostkvarnarna.

 – Grenmaterialet mals sönder och blir perfekt för kompostering. Grenar matas in i maskinen genom öppningen. Vissa maskiner har en så kallad klöverbladsöppning, vilket ger en säkrare nedmatning. Med ett knivsystem flisas grenmaterialet istället och kan även bättre hacka mjukt växtmaterial på ett effektivt och noggrant sätt. 

Så vet du vilken kompostkvarn du ska välja

– Det finns i stort sett två olika typer av kompostkvarnar: valskvarnar och knivkvarnar. Valskvarnar är tystare, lättare att jobba med och ofta självmatande. Knivkvarnar arbetar snabbare och mer effektivt, och ger betydligt finare flis. Knivarna behöver dock slipas eller bytas ut med jämna mellanrum, berättar Niklas Tillbrandt.

Det här kan du använda fliset till

Niklas Tillbrandt berättar hur fliset kan göra nytta. 

Hackning och flisning

—Finfördelning av hårt och mjukt trädgårdsavfall ger mer plats. Du får ett bra råmaterial som hjälper trädgården att blomma upp igen i form av näringsrikt täck- eller kompostmaterial. 

Kompostering

— Rätt komposterat hack- och flismaterial innehåller just de näringsämnen som dina plantor och växter behöver för att frodas. Kompost kan utvinnas och användas i varje trädgård. 

Naturgödsel

– Egen kompost är världens äldsta och mest naturliga gödning. Färskt hack- och flismaterial kan användas som täckmaterial i rabatter, för att förbättra jordens struktur och skydda den mot uttorkning. Hack- och flismaterialet kommer med tiden att förmultna och skapa en jord som motverkar ogräs samt att hålla kvar fukt i jorden. Materialet kan även ha en isolerande verkan för växter eller krukor som står ute på vintern. 

Kompostkvarnar

david.johansson@bp.bonnier.se
05 februari 2018 [email protected]
Annons
Annons
Mer om Kompost och sopsortering

Minska risken för vildsvin i trägården

Kompost och sopsortering Vildsvin är vanligtvis mycket skygga djur, men nattetid kan söka sig till våra villaträdgårdar för att böka jorden i jakt på föda – till mångas stora förtret!

Förenkla din sopsortering

Kompost och sopsortering Vill du återvinna dina sopor men tycker det är svårt att hitta bra ­förvaring? Vi har hittat några fiffiga lösningar som gör sorteringen enklare.

Många frågetecken kring sopor

Kompost och sopsortering Sverige är ett föregångsland när det gäller sophantering. Det är en komplicerad apparat och hur framtidens soptunnor kommer att se ut kan vi bara fantis...

Sortera mera

Kompost och sopsortering Snabba tips för en bättre sopsortering hemma kommer här.

Vilket sorteringssystem passar dig?

Kompost och sopsortering Ordning och reda bland soporna! Javisst går det - här visar vi olika sopsorteringssystem som hjälper dig.

Lysrör ska återvinnas - så tänk på var du slänger dem

Kompost och sopsortering Lysrör använder vi väl främst i kök och badrum hemma och då och då har de tjänat ut och måste bytas.

Komposten som prydnad

Kompost och sopsortering En egen kompost ger både fin matjord och bra miljösamvete. Med en trevlig utformning kan den till och med bli ett vackert blickfång.

Vi hjälper varandra i trädgården!

Kompost och sopsortering Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tröttnade på alla lååånga trädgårdsprojekt. Hon bjöd in sina kompisar på fixardag. Nu har det blivit en hjälpstaf...

Sopigt värre!

Kompost och sopsortering Det är klimatsmart att slänga så lite som möjligt. Men ändå. Slänger gör vi. Då är det skönt att veta att det mesta kan återvinnas!