Kompostera mera – så gör du egen jord

Varför köra bort trädgårdsavfallet när du kan förvandla det till utmärkt jordförbättring för dina rabatter och odlingar? Kom igång med att kompostera!


Kompost: Så gör du egen jord

Egen kompostjord är guld värt för växterna – och känslan som infinner sig när man kan skyffla ur mullig jord ur komposten är väldigt tillfredsställande.

Genom att kompostera kan man på ett enkelt sätt göra en insats för miljön samtidigt som man sparar både tid och pengar, så man har all rätt att känna sig duktig när man komposterar och det kan lätt bli beroendeframkallande!

Kompostering – det finns olika sätt

Det finns flera sätt att kompostera sitt trädgårdsavfall på och olika metoder att nörda in sig på för den som vill. Man kan till exempel kompostera direkt i trädgårdslandet genom att täcka bar jord med till exempel gräsklipp, löv eller halm – så kallad täckodling. Det ger jorden näring samtidigt som det minskar mängden ogräs. Man kan också göra en kompostlimpa ovanpå jorden där man varvar olika lager av avfall – som en tårta serverad till maskarna.

Läs också: Stor kompostguide – allt du behöver veta om att kompostera

Vill man kunna återvinna sitt matavfall också behöver man en hushållskompost som är skadedjurssäker och isolerad – eller så kan man prova den så kallade bokashimetoden där man först tillsätter ett särskilt strö som konserverar matavfallet i en behållare och som därefter snabbt bryts ner när det blandas ned i jorden.

Trädgårdskompost

Vill du komma igång snabbt med ditt komposterande är en enkel trädgårdskompost en bra start. I den brukar det ta ett år innan avfallet bryts ned – med bara en liten arbetsinsats. En kubik är en bra storlek för en kompost. Du kan bygga en enkel trädgårdskompost med tre eller fyra sidor av pallkragar eller pallar. Ställ komposten på en skuggig plats av trädgården och täck över den med något slags lock, en vassmatta till exempel.

Det går snabbt att fylla en kompost så att bygga två stycken med en gång är smart.

För att nedbrytningsprocessen ska gå fort gäller det att få en bra balans i komposten mellan luft, fukt och värme. Färskt grönt material behöver blandas med torrt material, annars blir det antingen för blött och kompakt, eller för torrt i komposten.

Läs också: Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl


Komposten på sommaren – ta hjälp av kompostkvarnen!

På sommaren brukar det vara ett överskott av grönt material medan det tvärtom är mycket brunt under våren och hösten. Det kan man lösa genom att spara torrt material, som vissna löv och nedklippta perenner, i sopsäckar.

Man kan också ta en grep och blanda om i komposten. Finfördelar man materialet genom att klippa ned det med sekatören så går också nedbrytningen snabbare. Innehåller ditt trädgårdsavfall mycket kvistar är en kompostkvarn en bra hjälpreda.

Är vädret torrt under lång tid är det bra att vattna den. När det gäller värmen i komposten är en temperatur på 35 och 55 grader optimal.

Läs också: Minska risken för vildsvin i trädgården

Kan jag lägga ogräs i komposten?

Ogräs då, kan man lägga det i komposten? Jadå, ettåriga ogräs som inte hunnit gå i frö kan läggas direkt i komposten. Rotogräs som maskrosor, kvickrötter och nässlor kan man lägga i en svart sopsäck först i en månad tills rötterna dött, sedan kan man blanda det i komposten.

Din färdiga kompostjord är bättre än jorden du kan köpa på säck och utmärkt som jordförbättring till både sandiga och leriga jordar, eftersom den är näringsrik och tillför struktur och mikroorganismer till jorden som växterna behöver.

Så vad väntar du på – hoppa på komposttåget du med!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar