Foto: Istockphoto

Kompostera mera – så gör du egen jord

Trädgård

Varför köra bort trädgårdsavfallet när du kan förvandla det till utmärkt jordförbättring för dina rabatter och odlingar? Kom igång med att kompostera!

Av: Sandra Holmes, 17 september 2019

Kompost: Så gör du egen jord

Egen kompostjord är guld värt för växterna – och känslan som infinner sig när man kan skyffla ur mullig jord ur komposten är väldigt tillfredsställande.

Genom att kompostera kan man på ett enkelt sätt göra en insats för miljön samtidigt som man sparar både tid och pengar, så man har all rätt att känna sig duktig när man komposterar och det kan lätt bli beroendeframkallande!

Kompostering – det finns olika sätt

Annons

Det finns flera sätt att kompostera sitt trädgårdsavfall på och olika metoder att nörda in sig på för den som vill. Man kan till exempel kompostera direkt i trädgårdslandet genom att täcka bar jord med till exempel gräsklipp, löv eller halm – så kallad täckodling. Det ger jorden näring samtidigt som det minskar mängden ogräs. Man kan också göra en kompostlimpa ovanpå jorden där man varvar olika lager av avfall – som en tårta serverad till maskarna.

 

Läs också: Stor kompostguide – allt du behöver veta om att kompostera

 

Vill man kunna återvinna sitt matavfall också behöver man en hushållskompost som är skadedjurssäker och isolerad – eller så kan man prova den så kallade bokashimetoden där man först tillsätter ett särskilt strö som konserverar matavfallet i en behållare och som därefter snabbt bryts ner när det blandas ned i jorden.

 

Trädgårdskompost

Vill du komma igång snabbt med ditt komposterande är en enkel trädgårdskompost en bra start. I den brukar det ta ett år innan avfallet bryts ned – med bara en liten arbetsinsats. En kubik är en bra storlek för en kompost. Du kan bygga en enkel trädgårdskompost med tre eller fyra sidor av pallkragar eller pallar. Ställ komposten på en skuggig plats av trädgården och täck över den med något slags lock, en vassmatta till exempel.

Det går snabbt att fylla en kompost så att bygga två stycken med en gång är smart.

För att nedbrytningsprocessen ska gå fort gäller det att få en bra balans i komposten mellan luft, fukt och värme. Färskt grönt material behöver blandas med torrt material, annars blir det antingen för blött och kompakt, eller för torrt i komposten.

 

Läs också: Bygg ett snyggt skåp till ditt sopkärl


Komposten på sommaren – ta hjälp av kompostkvarnen!

På sommaren brukar det vara ett överskott av grönt material medan det tvärtom är mycket brunt under våren och hösten. Det kan man lösa genom att spara torrt material, som vissna löv och nedklippta perenner, i sopsäckar.

Man kan också ta en grep och blanda om i komposten. Finfördelar man materialet genom att klippa ned det med sekatören så går också nedbrytningen snabbare. Innehåller ditt trädgårdsavfall mycket kvistar är en kompostkvarn en bra hjälpreda.

Är vädret torrt under lång tid är det bra att vattna den. När det gäller värmen i komposten är en temperatur på 35 och 55 grader optimal.

 

Läs också: Minska risken för vildsvin i trädgården

 

Kan jag lägga ogräs i komposten?

Ogräs då, kan man lägga det i komposten? Jadå, ettåriga ogräs som inte hunnit gå i frö kan läggas direkt i komposten. Rotogräs som maskrosor, kvickrötter och nässlor kan man lägga i en svart sopsäck först i en månad tills rötterna dött, sedan kan man blanda det i komposten.

Din färdiga kompostjord är bättre än jorden du kan köpa på säck och utmärkt som jordförbättring till både sandiga och leriga jordar, eftersom den är näringsrik och tillför struktur och mikroorganismer till jorden som växterna behöver.

Så vad väntar du på – hoppa på komposttåget du med!

17 september 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...