Foto: Monika Norrby

Skapa en blomstrande köksträdgård!

Trädgård

Grönsaker + blommor = sant. Anette Nilsson som har skrivit boken ”Den blomstrande köksträdgården” delar med sig av sina bästa odlingstips för hur du gör grönsakslandet slående vackert!

Av: Sandra Holmes, 07 maj 2021

Vill du ge din köksträdgård en riktig wow-effekt? Varför inte göra den till en vacker potager! Potager är det franska ordet för köksträdgård, och här i Sverige har det blivit synonymt med en dekorativ köksträdgård, där blommor och grönsaker odlas tillsammans i en härlig mix. Ofta finns där fasta element som häckar och gångar, och ibland även fruktträd och bärbuskar.

 

Här syns en färgstark blandning av purjolök, zinnia, blodamarant och sommarrudbeckia. Foto: Monika Norrby  

Annons

 

Ätbart för ögonen

Många ätbara växter är ju faktiskt riktigt vackra, och kan odlas bara för syns skull, utan att man behöver känna pressen över att hinna äta upp allt. Och precis som i en blomsterrabatt kan du leka med kontraster av färger och former i köksträdgården. Du kan till exempel skapa mönster av salladshuvuden i mörkrött och grönt, sätta grovt krusiga kålblad mot skira rosenskäror, och matcha färgstarka zinnior med stjälkarna på en mangold. 

 

Det är så roligt och vackert att odla grönsaker och blommor ihop, säger Anette Nilsson. Foto: Monika Norrby 

Storslagen blomning

En person som verkligen släppt loss kreativiteten i sin köksträdgård är Anette Nilsson. I boken ”Den blomstrande köksträdgården” berättar hon om sin skånska potager på 400 kvm, och delar med sig av massor av handfasta odlingstips.

– När man odlar grönsaker lägger man mycket vikt vid att skapa en bra, näringsrik jord. Och då är det synd att inte odla sommarblommor också för de växer så överdådigt i sådan jord, säger hon.

När man samodlar blommor och grönsaker får man också en friskare trädgård, med en större biologisk mångfald. Blommorna lockar mängder av insekter och fåglar, vilket både är bra för pollineringen och minskar risken för skadedjur.

 

Färggranna spiror av lejongap 'Rocket Rose' skjuter upp ovanför grönsaksbladen. Foto: Monika Norrby 

Olika färgteman

Varje år byter Anette färgtema i sin köksträdgård. Den har haft allt ifrån chockrosa, till vita och ljusgula nyanser som lyser upp i månskenet. Men förutom färgerna spelar växtsättet mycket roll för hur hon kombinerar sina blommor och grönsaker. 

– Ett praktiskt sätt är att dela in blommorna efter användningsområde. Som till exempel marktäckare att ha längs kanterna, uppstickare som skjuter upp spiror eller långa blomax, och vävarväxter, som anpassar sig till sina grannar och fyller ut gliporna mellan olika grönsaker. Och här och där några primadonnor som väcker mycket uppmärksamhet, som till exempel solrosor och sommarrudbeckior.

 

Ett par pallkragar kan också bli en potager. Foto: Monika Norrby 


Potager i pallkrage

Du behöver inte ha en stor trädgård för att skapa en potager menar Anette, det går bra i ett par pallkragar också. Men då kan man hoppa över sådant som tar mycket plats som potatis, majs och pumpor, så att det finns utrymme för blommorna också. Satsa då hellre på grödor som till exempel bladgrönsaker, lök, rödbetor och bönor.

Välja blommor  

Att kunna gå ut och skörda både sin middag och blommor att sätta i vasen på bordet, är ljuvlig bondromantik. Vill du också odla blommor till buketter är det bra att använda sådana som har lite längre stjälkar.  

– Välj blommor efter vad du tycker om och hur du vill att de ska bidra till din potager. Kanske är det viktigast att de är ätliga, att de doftar gott, eller som för mig, att de blommar så länge som det bara är möjligt, och ger köksträdgården färg ända in i vintern, säger Anette.

Förodla inne eller så direkt ute

För att få en så lång blomning som hon kan förodlar Anette det mesta i sitt isolerade växthus, och följer noggranna tidsscheman över sådderna. Men det är så klart inte ett måste för att ha en potager! Du kan också välja att direktså snabbväxande blommor som exempelvis krasse, vallmo och ringblommor, och skapa en spontan och vildvuxen, vackert blomstrande köksträdgård.

 

En rad med lök, kantad med en rosa 'Tidal Wave'-petunia. Foto: Monika Norrby 

 

Anettes topp 5 blommor i köksträdgården:

 

1. Rosenskära

”De är lättodlade och blommar hela sommaren. De är bra vävarväxter som är lätta att klämma in mellan andra växter. Vävare är fina att odla tillsammans med kraftigare plantor, som kål, mangold, selleri, palsternacka och en del större salladssorter.” 

 Slöjsilja. Foto: Istock 

 

2. Slöjsilja

”För den som gillar vitt är slöjsilja ett måste! Det är lätt att direktså och ger ett underbart vitt flor i kökslandet. Ännu en bra vävarväxt!”

 

3. Petunia

”Petunior ur serien ’Tidal Wave’ är mina absoluta favoriter bland marktäckande blommor. Jag brukar sätta dem utmed kanterna i köksträdgården som en inramning. Jag sår dem inomhus i mars, två månader innan de planteras ut. De är lättskötta, har ett kraftfullt växtsätt, och klarar ganska mycket frost i slutet av säsongen.”

 

Luktärtor är vackra klätterväxter som passar bra för spaljé, och de gamla sorterna doftar allra mest. Foto: Istock

4. Luktärta

”De gammaldags Spencer-sorterna doftar väldigt gott och är vackra klättrare som tillför höjd till köksträdgården.” 

 

5. Lejongap

”Jag älskar de lite högre sorterna med spiror som sticker upp ovanför grönsakernas bladverk. De blommar snällt ända in i frosten och flera av dem doftar också. Lejongap och andra uppstickande blommor är fina att använda tillsammans med grönsaker som bildar täta mattor av blad, som morötter, persilja, buskbönor och potatis.” 

 

Bästa ätbara blomman!

”Violer som du har odlat själv. Ät inte blommor som du köpt i affären, de är ofta besprutade med bekämpningsmedel.“

 

Det år som Anette valde ett chockrosa färgtema kombinerade hon bland annat den mörkbladiga salladen 'Klee RZ' med den rosa rosenskäran 'Rubenza' och petuniorna 'Tidal Wave Hot Pink' och 'Tidal Wave Cherry'. Foto: Monika Norrby 

 

Anettes bästa odlingstips: 

  • Läs även:

    Skörda kryddor och frys in!

    Augusti – dags att skörda! Här är två enkla knep för att förlänga lite av det goda från sommaren.

    Gödsla ordentligt med naturgödsel. Anette brukar använda hästgödsel, men ko-, får-, eller annan naturgödsel går också bra. 

  • Förodla. Genom att driva upp plantorna inomhus får du en tidigare start på säsongen. Sår du direkt i odlingsbäddarna är det lätt att småplantorna blir uppätna av sniglar, och det är svårare att rensa ogräs. 

  • Avhärda plantorna. Plantorna du drivit upp inomhus är lite sköra och behöver gradvis vänja sig vid utomhusklimatet. För att inte ta skada av stark sol, kyla eller vind behöver de skyddas i början. Anette brukar spänna upp skuggväv som skyddar mot vind och ljus, eller använda sig av plastbackar med lock som hon lägger på när det är kallt.  

  • Skaffa en odlarkompis! Det är mycket roligare att dela odlingsintresset med någon, antingen i verkligheten eller över nätet. 

Tips!

Vill du ser fler bilder från Anettes trädgård kan du kika in på hennes blogg: boang.se

 


Boken "Den blomstrande köksträdgården" är utgiven av förlag Roos & Tegnér, 2021.
Foto: Monika Norrby

07 maj 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...