Foto: Istockphoto

Köksträdgård – så lyckas du

Trädgård

Inget är så gott som hemodlade grönsaker och det finns mängder av olika sorter att välja bland. Du behöver inte ha en stor yta för odling – det kan räcka med en liten pallkrage.

Bra grönsaker att börja odla i din köksträdgård 

Rädisa

Annons
 • Gräslök
 • Grönkål 
 • Mangold 
 • Mizunakål 
 • Morot
 • Rova 
 • Rucola
 • Rädisa
 • Rödbeta
 • Sallat 
 • Sockerärt 

Så på plats

Det enklaste är att odla sådana grönsaker som man kan så direkt i landet på våren. Vill man kunna skörda tidigare eller odla grönsaker som behöver längre tid på sig kan man förkultivera inomhus först och sedan plantera ut så snart risken för nattfrost är över. Det brukar bara andra veckan i juni i hela landet. 

Så här gör du:

Så frö grönsaksland

1. Så direkt på plats i grönsakslandet någon gång från april till juni, beroende på om man bor i Lappland eller Skåne, men också vad man sår (läs på fröpåsen). De frön som man sår sist är ärtor och bönor eftersom de behöver en jordtemperatur på 10-12 grader för att gro (och inte ruttna). 

2. Gräv jorden och blanda samtidigt ner kogödsel och barkmull. Vattna hela ytan.

3. Dra fåror, raka eller i annan form, och vattna i fårans botten före sådd. 

4. Så inte för tätt så slipper du gallra så mycket (står också på fröpåsen).

5. Täck fåran med jord och platta till lite lätt.

6. Håll sedan jorden lagom fuktig för att fröna ska grop bättre. 

7. Gallra om fröplantorna står för tätt. Gör man inte så får grönsakerna inte tillräckligt med utrymme och näring för att växa sig stora och kraftiga. Släng inte bortgallrat utan servera dem i salladen istället.  

 

Smarta genvägar till lyckad odling

 • För att få extra skjuts på odlingen på våren kan man täcka odlingarna med fiberduk. Den förhindrar att fukten dunstar alltför snabbt samtidigt som regnvattnat rinner igenom – och det blir varmt och skyddat under.
 • Täck odlingsbäddarna med ett tjockt lager med gräsklipp när plantorna har kommit upp en bit. Då håller jorden en jämnare fuktighet och man behöver inte vattna lika ofta. Gräset blir sedan näring när det bryts ner. Det innehåller de flesta näringsämnen, i rätt proportioner, som grönsaker behöver för att växa bra. 

 

Plantering – välj en solig plats 

Odla själv och få nyttigare och vackrare grönsaker. Hemodlat har i regel en kraftigare smak och blir mer krispiga, och man vet med säkerhet att de är ekologiskt odlade och du får på så sätt bättre koll på vad du serverar på tallriken. Odlingen behöver inte vara stor utan det kan räcka med en rejäl kruka utanför altandörren eller en låda på balkongräcket. Det viktiga är att platsen är solig.

 

Bra odlingsjord till din köksträdgård 

Potatis jord

Det vanligaste och mest traditionella sättet att odla grönsaker är ett trädgårdsland där man använder befintlig jord som förbättras med rikligt av organiskt material. En bra odlingsjord bör vara djup, näringsrik och väldränerad. Har man inte en bra jord från början får man sakta med säker förbättra den och hålla den levande genom att årligen tillföra rikligt med organiskt material, som gödsel, kompostjord och barkmull. Både sand- och lerjordar förbättras på samma sätt. Man kan också lägga på ny jord ovanpå den befintliga och på så sätt få upphöjda odlingsbäddar. En sådan jord värms upp snabbare på våren men avrinningen blir också bättre. 

 

Odla i pallkrage

Pallkrage

Allra enklast, särskilt om man inte har en naturligt bra odlingsjord, är att starta med ett par pallkragar. De har flera fördelar. Man kan då odla på tung lerjord eller där jordlagret är obefintligt, och om man staplar flera pallkragar ovanpå varandra kan man odla grönsaker med djupa rötter, som morötter eller svartrot, som annars skulle ha svårt att tränga ner i jorden. Tänk dock på att påsjord i regel innehåller mycket torv och blir torr och papprig efter ett tag. Så blanda helst upp den med befintlig jord och kompostmaterial för att få en bättre struktur på jorden.

Pallkragar hittar men i trädgårdsbutiker eller via nätet, men man kan även snickra ihop lådor av bräder. Låt dem vara trärena eller måla dem i en fin kulör, exempelvis slamfärg som är extra lättstruken.

 

10 mars 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...